Wat zijn de beste navigatietoestellen?

Bekende navigatietoestellen

In der beginjaren waren er op het gebied van navigatie, verschillende spelers op de markt. Nu kunnen we deze spelers herleiden tot 3 belangrijke merken:





Verder merken we een stijging van het aantal navigatie-apps voor iPhone, Android en Windows Phones en zelfs een daling van het aantal losse GPS toestellen. Ook merken we een stijging in aantallen voor de ingebouwde autonavigatiesystemen. Meer en meer auto’s zijn standaard uitgerust met een autonavigatiesysteem. Zelfs wanneer je achteraf een vast apparaat laat inbouwen, is de kostprijs fel gezakt ten opzichte van enkele jaren geleden. Dat maakt het voor ons natuurlijk gemakkelijk om te kiezen tussen een goed navigatietoestel? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat je wensen zijn. In ieder geval zijn de meeste merken blijven evolueren en beter geworden. De schermen zijn groter geworden, krijgen een grotere resolutie, kortere verbindingstijd enz.

Wel heb ik gemerkt dat eigenaars van losse navigatietoestellen enorm veel problemen ondervinden met enkele simpele updates. Toestellen zijn snel achterhaald waardoor software niet altijd compatibel is om nieuwe updates door te voeren. ==> TT storingen

Een aantal minpunten zijn onder andere:

  • Garmin beste GPS
    Een toestel dat aan alle verwachtingen voldoet.

    De autonomie van bepaalde toestellen. Aangezien in de meeste gevallen de toestellen met een aansluitingskabel voorzien zijn, wordt de levensduur van de batterij beperkt.

  • Extra functies die zelden gebruikt worden zoals bluetooth en mediaspeler, worden er terug uit gezwierd. De prijs van een toestel is wel hetzelfde gebleven.
  • Voor autoreizen met een camper bijvoorbeeld, ben je genoodzaakt om een apart toestel te kopen. Die geeft dan aan welke routes geschikt zijn voor grote voertuigen zoals een camper.
  • Sommige fabrikanten hebben de wandelroutes uit de navigatietoestellen gehaald. Je zal dus apart wandelnavigatietoestel moeten kopen. Op dat vlak heeft Garmin zich gespecialiseerd. Toch, ik moet toegeven dat ik de wandelroutes van TT wel eens geprobeerd heb maar daar ben ik zelf niet zo tevreden over. De meeste routes lopen over geasfalteerde wegen en dat is nu net niet waar je een GPS nodig hebt. Of ik toch niet. Dus in die zin, mis je niet zoveel.

Wat zijn de beste navigatietoestellen?

Elk navigatietoestel heeft wel zijn voor en nadelen. Het hangt er dus allemaal van af wat je wensen zijn en waarvoor het navigatietoestel gebruikt wordt. Voor vakantie is een basistoestel voldoende. Ben je dagelijks op de baan, dan kan je best een toestel nemen dat uitgebreide verkeersinformatie aangeeft. Zo ben je snel op de hoogte van mogelijke files en omleidingen. Er bestaan zelfs toestellen met integratie van een simkaart. Makkelijk wanneer je in de wagen veel moet bellen.




De functie waarvoor je het navigatietoestel wil gebruiken, is belangrijk. Wil je het toestel gebruiken om fietstochten te maken of wordt het enkel in de auto gebruikt? TT richt zich niet zozeer om fietsen en wandelen terwijl Garmin dat dan wel weer doet.

Dat is natuurlijk allemaal wel goed en wel. Maar wanneer we een toestel mogen uitgeven als beste navigatietoestel zal het wel aan een aantal kwaliteitseisen moeten voldoen.

Een aantal factoren waar je dus moet op letten wanneer je een navigatietoestel aankoop:

Leesbaarheid, overdag en ’s nachts

Een dag- en nachtmodus zorgt er eigenlijk voor dat ’s nachts de helderheid van het scherm lager is dan overdag. Dat zorgt er voor dat overdag de bestuurder het scherm goed kan aflezen en ’s nachts niet verblind wordt door fel licht. Bij een groot deel van de GPS toestellen gebeurt de omschakeling nagenoeg automatisch.

Contrastwaarden

Voor een duidelijk beeld te krijgen – ook bij zonnig weer – is het belangrijk dat het contrast van het scherm voldoende hoog is. Vanaf 300 cd/m² het navigatietoestel goed bruikbaar tijdens zonnige dagen.

De werkelijkheid en de GPS

Nog een belangrijk punt is hoe je GPS de reële situatie op de baan weergeeft en wanneer ze je op de hoogte stelt wanneer je van richting of rijvak dient te veranderen. Om te kunnen voorsorteren is dat bijvoorbeeld belangrijk als je ergens in Brussel op een 4 baansvak staat.

Gesproken instructies

Het lijkt logisch dat je de navigatiestemmen goed kan verstaan. Toch hebben we al gemerkt dat dat niet bij elk toestel het geval is. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het type stem dat je geïnstalleerd hebt maar ook van het geluidsniveau. Dikwijls wordt er een onderscheidt gemaakt tussen stadsnavigatie en autosnelwegnavigatie.

Gebruikersgemak

Dit heeft betrekking op het simpel gebruik van uw toestel. Heeft het toestel een makkelijk vindbaar menu, handleiding, knoppenbediening? Hoe vlot kan men instellingen veranderen? Etc.

Wat met extra kosten?

Naast bovengenoemde factoren, dienen we ook rekening te ouden met de extra kosten die men moet betalen. Bijvoorbeeld, is een gps houder inclusief bij de aankoop of moet deze apart aangekocht worden? Wat zijn de kosten voor jaarlijkse abonnementen? Wanneer je niet zoveel gebruik maakt van een GPS toestel, is het misschien aan te raden op te kiezen voor een navigatie-app? DGarmin ideaal voor fiets- en wandelroutesie kosten liggen over het algemeen een stuk lager.

Het resultaat

Uit eigen ervaring en ervaringen van andere gebruikers, blijven TT en Garmin de eerste twee plaatsen domineren. Wil je een simpel basistoestel, dan staat Garmin op de nummer 1 met zijn nuvi 55 WEU. De prijs ligt tussen de 100 en 140 euro. Voor 90 euro extra heb je levenslange kaartenupdates. Mio staat op de derde plaats maar als je kiest voor het goedkoopste navigatietoestel, dan moet je bij Mio zijn. Die kwaliteit is echt nog wel deftig en voor ‘weinig’ gebruik is dat zeker voldoende.

Wanneer we over apps spreken, staat TT wel op kop met de Tom2 Europe (iOs) app. Zeer gebruiksvriendelijke en uitstekende berekening van de routes.

Gratis navigatie app?

Zit je niet zo fantastisch in met de kwaliteit? Waarom dan niet kiezen voor een gratis navigatie-app? Voor Android kan je kiezen voor de Google Maps. Het kan eventueel ook gebruikt worden op iPhone. Voor deze app heb je wel een data-abonnement nodig. Dat kan van je internetprovider zijn of via je telefoon. De reden hiervoor is dat de app enkel online werkt.

Wil je ook offline kunnen navigeren? Kies dan voor de Nokia Here voor Android. Ook beschikbaar voor iPhone GMS toestellen. De kaarten nemen wel redelijk wat geheugen in beslag. Voor de rest kan je de mappen en kaarten afzonderlijk downloaden en installeren.

 

Bron: www.testaankoop.be
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."