Waarom is kilometerregistratie zo belangrijk?

Heel wat mensen krijgen van het bedrijf waarvoor ze werkzaam zijn een auto ter beschikking. Op het ogenblik dat ook u een auto heeft gekregen van de zaak is het echter belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Op het ogenblik dat u minder dan 500 kilometer op jaarbasis met de auto privé rijdt is het namelijk zo dat u geen rekening dient te houden met het moeten betalen van zogenaamde bijtelling. Om dit te kunnen staven is het echter wel belangrijk om te beschikken over een sluitende kilometerregistratie. Ook op het ogenblik dat er met de privéauto zakelijke kilometers worden afgelegd is het mogelijk om de kosten voor deze kilometers te declareren door middel van kilometerregistratie.  

Bijtelling voorkomen met kilometerregistratie  

Op het ogenblik dat u rijdt met een auto van de zaak zult u kunnen vaststellen dat het eigenlijk noodzakelijk is om over een betrouwbare kilometerregistratie te beschikken. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om bijtelling te voorkomen. Bovendien spreekt het voor zich dat de kilometerregistratie waar u gebruik van gaat maken eveneens dient te voldoen aan de vooropgestelde eisen van de Belastingdienst. Is dat niet het geval? Dan dient u er rekening mee te houden dat uw kilometerregistratie (ondanks het feit dat u daar uiteraard bepaalde kosten voor heeft moeten maken) niet kan worden gebruikt als onweerlegbaar bewijsmateriaal.  

Wat bij meer dan 500 privékilometers per jaar?  

Gebruikt u de auto van de zaak regelmatig om ook privé uitstappen te maken? Rijdt u bijgevolg meer dan 500 kilometers op jaarbasis met uw bedrijfsauto? In dat geval komt de bijtelling natuurlijk om de hoek kijken. De bijtelling is eigenlijk een fiscale kost welke in rekening wordt gebracht voor het privé gebruiken van een auto van de zaak. De bijtelling wordt in de praktijk steeds berekend aan de hand van een percentage van de cataloguswaarde van de auto waarmee u rijdt. Hoe duurder de auto met andere woorden is, des te hoger ook de bijtelling uiteindelijk zal uitvallen. Ook wanneer u meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt kan kilometerregistratie ervoor zorgen dat u altijd een goed beeld heeft van de mogelijke bijtelling waar u rekening mee zult moeten houden.  

Wat bij het rijden van zakelijke kilometers met een privéauto?  

Kilometerregistratie kan ook zijn nut bewijzen op het ogenblik dat er zakelijke kilometers worden gereden met een privéauto. Waar veel mensen geen rekening mee houden is namelijk dat het mogelijk is om de gemaakte kilometers gedeeltelijk terug te vorderen van de Belastingdienst. Hiervoor is een vaste kilometervergoeding van toepassing. Op moment van schrijven is het zo dat het bedrag van deze kilometervergoeding is vastgesteld op 0,19 euro per kilometer.  

Hoe kan kilometerregistratie in de praktijk plaatsvinden? 

Kilometerregistratie kan in de praktijk op tal van verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kunt u ervoor kiezen om de ritten bij te houden in een eenvoudig Excel formulier. Een veel betere en bovendien ook eenvoudigere keuze is om een kilometerregistratiesysteem in uw auto te laten plaatsen. Alleen systemen die beschikken over het keurmerk ‘RitRegistratieSysteem’ voldoen aan de vooropgestelde eisen van de Belastingdienst. 

Als u uw kilometerregistratie geautomatiseerd bij wilt houden, kijkt u naar TrackJack Europe

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Leaseauto

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."