Site pictogram Navigatie update

Waar haalt TomTom de verkeersinformatie?

Heb je er al eens over nagedacht hoe dat TomTom (HD traffic) aan die live verkeersinformatie komt? Die moet natuurlijk van ergens komen. Afhankelijk van land tot land wordt deze informatie op verschillende manieren verkregen, met en zonder jouw weten af.




Verkeersinformatie van Touring Mobilis

In België en Nederland bijvoorbeeld wordt er data en live verkeersinformatie verkregen via Touring Mobilis. Maar wat voor dienst is dat juist? Eigenlijk wordt deze data verzamelt van mensen die effectief in een bepaalde verkeerssituatie zijn en bellen naar Touring om dit te melden. Aan de hand daar van wordt een kaart opgesteld en worden we geïnformeerd omtrent ongevallen, snelheidscontroles, wegversperringen enzovoorts.

JE kan dus ten alle tijdens zelf ook naar Touring Mobilis bellen op het nummer:

+ 32(0)2 286 30 40 (België)

Of je kan gewoon via de Touring Mobilis app inloggen en de verkeerssituatie melden.

Touring Mobilis levert alleen verkeersinformatie van de autosnelwegen en dus niet van de secundaire wegen. Zowel radiozenders als TomTom maken beiden gebruik van deze informatie.




Verkeersinformatie van mobiele operatoren

Naast Touring Mobilis gebruikt TOMTOM nog andere kanalen om hun klanten betrouwbare verkeersinformatie te leveren. Eén daarvan is via de mobiele operatoren waar wij bij aangesloten zijn, zoals Vodafone. Ja je hoort het goed. Via onze GSM wordt rijdsnelheden bijgehouden en kunnen verkeersproblemen snel opgespoord worden. Deze snelheden worden anoniem opgemeten en doorgegeven aan TomTom. Wanneer men zeker weet dat je niet in een auto zit, worden de data er uit gefilterd. Deze data worden verwerkt en zo kan men bepalen hoe TomTom gebruikers zich doorheen het land migreren.

TomTom gebruiker zelf

Niet in de oude maar wel in de recente navigatietoestellen, zit er een applicatie ingebouwd om de TomTom gebruiker op de weg zelf te volgen. Dat kan via een TT navigatietoestel of via een iPhone app. Je GPS maakt om de 2 minuten verbinding met de database van TT waardoor de real time gegevens verwerkt kunnen worden.

Ook via een in-car Android systeem worden data opgeslagen en omgezet in statische data waaruit kan afgeleid worden wat nu de snelste route om van punt A naar punt B te gaan, zonder rekening te houden met files en verkeersopstopping. Waar wel rekening mee gehouden wordt zijn de verkeerslichten, verkeersdrempels, hellingen, rotondes enzovoort die op eenzelfde afstand wel een verschil in snelheid kunnen veroorzaken.

Deze technologie heeft mee de aanleiding gegeven tot de IQ routes.

 

Wanneer er toch ergens een verkeersopstopping en wagens trager gaan rijden, kan de situatie veranderen. Ook deze historische data worden bijgehouden zodat TT perfect kan berekenen wat de nieuwe aankomsttijd is als bijvoorbeeld een verkeersopstopping voorvalt op de rotonde waar auto’s nog maar slechts 10 km/uur doorrijden. Dit zou de tijd verhogen naar bijvoorbeeld 9 minuten waardoor een andere weg de snelste route wordt. Die zal je navigatiesysteem dan ook aangeven waardoor je toch nog op tijd op je bestemming geraakt.

De overheid werkt mee

Ook de overheid geeft belangrijke informatie omtrent grote werken, wegafsluitingen, ongevallen enzovoorts door aan TT. Dat gebeurt via het centraal informatiesysteem: NDW of Nationale databank wegverkeersgegevens een samenwerkingsverband van wel 24 overheden. Elke da worden de gegevens van wel 24.000 meetpunten verwerkt . Maar ook actuele meldingen van files, wegwerkzaamheden, gesloten bruggen enzoverder worden doorgegeven aan verschillende partijen waaronder ook TT.

Antidiefstal systemen

In bepaalde landen waar autodiefstal zeer voorkomend is, is antidiefstal apparatuur niet overkomelijk. In auto’s van landen zoals Afrika, zit er bijna in elke auto wel een antidiefstalalarm met tracksysteem. Aan de hand van die tracker kunnen niet alleen auto’s terug gevonden worden, verkeersinformatie wordt eveneens bijgehouden en verkocht aan Tom2.

Privacy schending?

Over de privacy van de gebruiker is er al heel wat vertelt. Maar de bedrijven die de data doorverkopen aan TT zouden in hun recht zijn. Als je de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden zou gelezen hebben, dan zou je waarschijnlijk opgemerkt hebben dat er iets vermeld staat dat: data verzameld worden om het gebruikersgemak te verbeteren.

>>https://www.tomtom.com/en_gb/privacy/drive/

Het zou zo zijn dat je er zelf voor kan kiezen al of niet die informatie door te geven. Wel staat er niet uitgelegd hoe je dat moet doen. Aan de hand van de instellingen van je TOMTOM navigatietoestel zou je het verzenden van data kunnen uitschakelen.

Die informatie kan je terugvinden op

>> http://uk.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/16029/~/how-do-i-stop-sharing-information-with-tomtom%3F

Er wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen toestellen die gebruik maken van TomTom HOME, MyDrive of iPad/iPod.

Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."
Mobiele versie afsluiten