Touchscreen tomtom werkt niet meer

We krijgen dikwijls meldingen dat het aanraakscherm of het touchscreen van een TomTom GPS apparaart niet meer werkt. De problemen kunnen zeer uiteenlopend zijn maar, hebben gelijkaardige oplossingen. 

Problemen touchscreen TomTom

 1. Problemen met het menu scherm – springt constant over naar een andere tab

Hier liggen de problemen vooral bij het menuscherm (software) en niet zozeer bij het touchscreen zelf. Toch lijkt het alsof het touchscreen constant aangeraakt wordt en dus van de ene naar de andere tab springt. Het probleem ligt meestal in een foutje van de software.
Oplossing:

 • Soft reset en eventueel hard reset wanneer het niet anders kan. Wanneer het nog steeds niet opgelost is, dien je de GPS terug te zetten naar fabrieksinstellingen.

In bepaalde gevallen kan het ook de screenprotector zijn waaronder vuil is gekropen.

Oplossing:

 • Haal dan de beschermfolie er af en maak de GPS schoon.
 • Bij bepaalde TT navigatiesystemen is er daadwerkelijk een fout gebeurd in het productieproces. Dit probleem kan zich voordoen bij de TomTom GO 630 en is bevestigd door TT. Vuil onder de zwarte randen, kan er voor zorgen dat de touchscreen op hol slaat. De randen van de TT losmaken en het scherm VOLLEDIG schoon maken.

Maak steeds een back-up van de software ook al zijn er op het moment geen problemen. Je zal deze later kunnen gebruiken.

2. Scherm slaagt vast bij gebruik

Soms kan het zijn dat het scherm gewoon niet meer werkt wanneer je de GPS opgezet hebt.

Oplossing:

 • Scherm is stuk en moet gerepareerd worden.
 • Of hopelijk een andere mogelijkheid is dat ook hier weer een fout in de software is gekropen. Je hebt hiervoor wel een oude back-up nodig die je dan terugzet op je navigatietoestel. Een back-up herinstalleren kan via MyDrive of TomTom.
 • Heb je geen back-up, probeer dan het toestel naar de fabriekstoestand te brengen.

3. De TomTom GPS herstart continu zonder op het menuscherm te geraken

Wanneer het niet mogelijk is om de GPS op een degelijke manier op te starten, ligt het niet aan het touchscreen maar aan de software.

Oplossing:

 • Herinstalleer een back-up

4. Touchscreen is effectief gebarsten of stuk (zwart beeld wel klank)

Natuurlijk kan het ook gewoon zijn dat het scherm kapot is. Dan dien je het apparaat in de winkel binnen te doen wanneer je er nog garantie op hebt. Is de garantie verlopen? Dan kan je zelf proberen om het scherm alsnog te vervangen. Maar hoe doen we dat?

Oplossing:

 • Vijs de TomTom langs achter los met een kleine schroevendraaier.
 • Aan het scherm is een brede kabel verbonden. Maak deze los van het toestel zodat je enkel het scherm vast hebt met de omkadering.

 • Met een kleine platte schroevendraaier kan je nu het scherm loswrikken van de omkasting.

 • Pak het nieuwe scherm uit en herinstalleer het scherm op dezelfde manier zoals je het gedemonteerd hebt.
 • Wanneer je de GPS opnieuw opstart, zou hij moeten werken.
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

21 reacties op “Touchscreen tomtom werkt niet meer”

 1. Wydaeghe Guido

  Ik heb een TomTom one IQ routes. Nu werkt het aanraakscherm niet meer. Ik kon eerst nog wel een backup maken en het toestel bedienen via de computer. Maar nu krijg ik zelfs geen verbinding meer met de computer. Ik heb aan de lokale service gevraagd of het toestel nog repareerbaar is met bvb. een nieuw scherm. maar men zegt dat TomTom dat niet doet. Maar hierboven zie ik wel een handleiding om het scherm te vervangen. Ik kan dit desnoods zelf vervangen.Maar waar kan ik zo’n scherm kopen en wat kost het?
  Groetjes, Guido Wydaeghe
  guido.wydaeghe@telenet.be

 2. het scherm geeft aan dat er 51 maanden geen updating is gedaan en onderaan doorgaan maar als je daar opdrukt gaat hij niet verder?

 3. Jullie zijn de enigen die vertellen dat al het vuil verwijderd moet worden en dat je de rand moet verwijderen en hoe dat moet!
  Onze Tomtom Go 630 was nauwelijks meer te bedienen via het touchscreen en ik dacht dat ik het scherm moest kalibreren!.
  Tot ik deze topic las en alles eens grondig heb schoongemaakt.
  Onze Tomtom werkt weer!
  Dank jullie wel!!

 4. Onze tom tom go 630 gaat aan , we horen het tromgeroffel , dan loopt er een balkje door zodat je denkt hij doet het. Daarna zegt hjj welkom bij tom tom go 630. Je staat dan in het scherm met de juridische kennisgeving met rechtsonderin de akkoord button. Maar als je daarop tikt gebeurt er helemaal niets meer. We hebben al gereset via het knopje aan de onderkant. . We hebben hem ook aan pc gehad . Toen kwam er wel een melding asnsluiten op pc ja of nee? Ook hier kun je niet aantikken ja of nee. Hij is wat dat betreft zo dood als een pier. Heeft iemand een oplossing behalve weggooien?

 5. Dag Sylvia,

  Het is moeilijk oordelen wat er nu juist fout is. Het kan inderdaad zijn dat het touchscreen stuk is of dat het toestel vastloopt. Dit laatste lijkt onwaarschijnlijk omdat hij na verbinding met de pc nog een melding geeft.
  Je kan een harde reset doen. Dan ben je wel al je instellingen kwijt. Of je kan een back-up installeren.

 6. annemarie sleegers

  hoi,

  Ik heb en tomtom, ( DA 1490j00 383) Toyota Aygo Connect multimedia .
  Deze zat in mijn auto die ik jl. febr. heb gekocht. Nu doet het Touch screen het niet meer. Tomtom start wel goed op maar reageert dus niet daar het scherm niet werkt. Kan ook geen update instaleren daar ik niet verbinding kan maken met mijn pc, kan niet op JA drukken. Heb er zelf niet heel veel verstand van maar wat kost evt. een nieuwe scherm en waar kan ik die evt. bestellen / laten maken ?

  met vr gr

 7. Mijn TOMTOM Start 60 springt de hele tijd naar andere schermen toe met name de hele tijd stem inschakelen en stem uitschakelen ik heb fabrieksinstellingen al terug gezet en hem via mijn tomtom weer geupdate maar blijft het doen.

  wie heeft hier ook last van en weet hoe dit op te lossen is

 8. Mijn tomtom pakt bij het aanraken steeds een stukje daarboven…dus letter A wordt de Q. Nu is daar wel mee te leven alleen de tab OK staat onderaan en daar kan ik niet bij omdat hij het stukje erboven pakt.

 9. Hallo,
  Mijn Tom-Tom Go 510 is gevallen in de auto en heeft nu een barst op het scherm. Nu reageert tie niet meer als ik het ‘Menu’ aanraakt! Hij kan wel lokaliseren waar we zijn. Maar ik kan helemaal geen zoekopdracht meer geven! Hij reageert gewoon niet meer op aanrakingen! heb al verschillende keren ge-reset!
  Wat moet ik doen om dit probleem te verhelpen??

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!
  Linda L.

 10. Mijn TomTom start20 had het zelfde probleem. Ik wilde hem al weggooien, echter in het kader van baat het niet dan schaadt het niet, gaat toch weg: open gemaakt en schoongemaakt.
  Dit was niet nav dit artikel (lees ik nu pas), maar van iemand zijn opmerking dat hij met een papiertje verontreiniging onder de rand had weggehaald.
  Wat me wel verbaasd, dat dit probleem niet bij de helpdesk (overigens heel vriendelijk) bekend is, of doen alsof het ze het probleem niet kennen. Jammer.

 11. Kitty de Haas

  Wat kan er mis gegaan zijn bij het nieuw plaatsen van een touchscreen. Onze TomTom GO 6000 hebben we vandaag zeer secuur en voorzichtig willen repareren, volgens instructies via YouTube.. Helemaal blij dat het gelukt is maar helaas reageert het scherm nog steeds niet. Wat kan er mis zijn gegaan.

 12. Onze Go 920 reageerde een aantal jaren gelden ook niet meer op aanraken van het scherm. Er was een bedrijf in Gelderland, ik meende Hattem of Heerde, die het scherm heeft vervangen en sindsdien werkt die al weer jarenlang. Inmiddels is onze TomTom alweer 10 jaar odud.

 13. Omdat het glas niet meer goed plakte aan de rand van onze TomTom GO 6000. Hebben wij er flinterdun dubbelzijdig plakband tussen gedaan. Kan dit? Of verstoor ik nu het contact m.b.t het werken van de touchscreen? Deze hebben we vervangen maar doet het dus nog steeds niet!

 14. De kans is groot dat het contact dan inderdaad verbroken is. Hoewel ik niet goed weet welke laag nu is losgekomen.
  Hieronder informatie hoe een touchscreen werkt. als de verkeerde laag is losgekomen, dan kan het inderdaad zijn dat het niet meer werkt.

  https://visual.ly/community/infographic/technology/how-touchscreens-work
  https://www.google.be/search?dcr=0&biw=1366&bih=637&tbm=isch&sa=1&ei=h67QWvqQMtCDsAeckpygDQ&q=how+does+a+touchscreen+work&oq=how+does+a+touchscreen+work&gs_l=psy-ab.3..0i19k1.27541.32593.0.32801.27.15.0.12.12.0.138.1571.5j9.14.0….0…1c.1.64.psy-ab..1.26.1654…0j0i30k1j0i30i19k1j0i10i30i19k1j0i8i13i30i19k1j0i8i30i19k1j0i24k1.0.AKAddjQ2xOg#imgdii=NjhTOR-MGEdjyM:&imgrc=kZbEv34OuZGTtM:

 15. Ik heb en tomtom, ( DA5162J02189 Toyota Aygo Connect multimedia .
  Deze zat in mijn auto die heb gekocht. Nu doet het Touch screen het al enige tijd niet meer. Tomtom start wel goed op maar reageert dus niet daar het scherm niet werkt. Kan ook geen update instaleren daar ik niet verbinding kan maken met mijn pc, kan niet op JA drukken.
  Hebt U enig idee wat het euvel kan zijn, ik heb van alles al geprobeerd.

  met vr gr

  Freddie

 16. Onze tom tom XL gaat aan , we horen het tromgeroffel , dan loopt het laadbalkje door zodat je denkt hij doet het. Daarna staat dan in het scherm met de juridische kennisgeving met rechtsonderin de akkoord button. Maar als je daarop tikt gebeurt er helemaal niets meer. We hebben al gereset via het knopje aan de onderkant. . We hebben hem ook aan pc gehad . Toen kwam er wel een melding aansluiten op pc ja of nee? Nee reageert niet, bij ja krijg je het verbind scherm met je pc. ik heb nieuwe updates geïnstalleerd maar verder is blijft ie zo dood als een pier. Heeft iemand een oplossing behalve weggooien?

 17. ik heb een totom go 50 het scherm daarvan reageert niet goed meer ik zie wel menu met de 3 puntjes en een pijltje naar boven met een min en een plus teken maar als ik daar op druk gebeurt er niks en soms zie ik heel licht een afbeelding van europa maar als ik daarop klik gebeurt er niks en als ik op de aan uit knop druk start hij opnieuw op met tomtom geroffel maar verder hetzelfde ik kan het screen niet bedienen is het scherm stuk of niet

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mobiele versie afsluiten