Top 5 beste actiecamera’s op de markt

GearPro een bekend merk voor zijn actiecamera’s, krijgt geduchte concurrentie van 3 andere betrouwbare en kwalitatieve merktoestellen. Daarnaast heeft TOMTOM in mei 2015 zijn eerste action camera op de markt gebracht en hoort nu al bij de top 5 beste actiecamera’s van onze lijst. Voor elke camera ga ik de belangrijkste punten aanhalen waardoor het zich onderscheidt van de andere camera’s.
Actiecamera’s onderscheiden

De belangrijkste kenmerken die de kwaliteit van de actiecamera bepalen zijn:

 Video kwaliteit
 Applicaties
 Design en robuustheid
 Gebruikerservaring
 Monteren en accessoires
 Natuurlijk de prijs

Aan de hand van deze bevindingen zou je voor jezelf kunnen uitmaken welke van de 5 actiecamera’s bij jou past.

TOMTOM Bandit

TOMTOM bandit
TOMTOM bandit

We starten uiteraard met de TOMTOM Bandit. Deze actiecamera is pas door TOMTOM in mei 2015 op de markt gebracht. Het is hun eerste actiecamera en ze hebben hiervoor hard hun best gedaan om in de top 5 lijst van beste actiecamera’s te komen.

Deze camera neemt 4 k video met 15 frames per seconde op. Maar ook 2,7 k op 30 frames per seconden en 1080p60 resolutie. Deze action camera komt eveneens met een 16 MP still camera.

De camera met 170° beeldhoeklens is uitzonderlijk gebruiksvriendelijk, een eigenschap waar TOMTOM zich wil onderscheiden van andere concurrerende merken.

Er is ook een mobiele app beschikbaar waarmee je content onmiddellijk kan sharen op het internet.

Deze actiecamera heeft ook nog een visualisatie modus waarmee je bepaalde data in overlay kan afspelen op je video. Enkele data zijn snelheid, locatie, hoogteverschil, hartslag (in combinatie met hartslagmeter) enzovoorts.

Verder heeft deze TOMTOM nog een oplaadstick (Batt-stick) waarmee je tegelijkertijd je camera kan opladen en video’s kan uploaden naar het internet.

De batterij gaat ongeveer 3 uur mee (1080p30) wat langer is dan bij de meeste actiecamera’s die ik hier opsom.En waar TOMTOM ook nog wel voor bekend staat, de montage-eenheid van het apparaat is niet van het beste. Het voldoet maar het kan in principe beter. Ook de kwaliteit van de audio laat het wat afweten wanneer er veel wind of achtergrond geruis is.

Deze actiecamera komt niet standaard met een waterbestendige lens. Die moet je apart aankopen.

>>> TOMTOM BANDIT REVIEW

Prijs: 499 euro met waterbestendige lenskap.

GoPro Hero 4 Session

GoPro Hero 4 Session
GoPro Hero 4 Session

Dit is waarschijnlijk de beste actie camera voor sportjunkies. De camera is klein (cubusblok) en je kan hem daadwerkelijk overal plaatsen.

De GoPro Hero 4 Session heeft goede videokwaliteit van 1080p60 en een beeldhoeklens van 170°.

Deze lichtgewicht actiecamera is wel waterbestendig zonder nood aan een externe behuizing. Het bereik van deze camera is tot 10 meter diep.

Ook een geweldige feature wat zorgt voor betere geluidskwaliteit zijn de dual mics of dubbele speakers: een aan de voorkant en een aan de achterkant. Deze action camera behoort dus tot één van de betere wanneer het op geluidskwaliteit komt.

Het systeem heeft Wi-Fi en Bluetooth waardoor synchroniseren met het internet kinderspel wordt.

Met één klik ben je aan het opnemen en met één klik zet je de opname ook weer af. Op die manier kan je heel wat batterijleven sparen. Dit toestel gaat dan ook uitzonderlijk lang mee.

Met deze camera kan je 8 MP foto’s maken.

Een nadeel is dat deze actiecamera geen beeldscherm heeft en de batterij kan in principe ook niet vervangen worden aangezien hij ingebouwd is.

Prijs: 299 euro

GoPro Hero+ LCD

GoPro Hero+ LCD
GoPro Hero+ LCD

Zoals uit de naam kan afgeleid worden, heeft deze GoPro Hero een kleuren touchscreen scherm wat de gebruikerservaring wel ten goede komt. Op zich is het toestel ook gemakkelijk in gebruik.

Het toestel is waterdicht tot wel 40 meter door middel van externe behuizingscase.

Je krijgt een boel extra accessoires.

Het nadeel is dat de Mic niet van de beste kwaliteit is. Als je de externe behuizing gebruikt, zal je zeer weinig audio opnemen of van slechte kwaliteit.

Alles bij elkaar geteld is dit de butget action camera (met touchscreen) die je zoekt waarbij de kwaliteit zeker niet ondermaats is.

Prijs: 329 euro

Garmin VIRB XE

Garmin VIRB XE
Garmin VIRB XE

Ook deze actiecamera is voor sportfanatiekelingen gebouwd. Deze camera registreert een boel informatie van hartritme, temperatuur, locatie (ingebouwde GPS) en veel meer. Natuurlijk heeft deze camera dan ook data visualisatie zoals bij TOMTOM het geval is. Dit is waarschijnlijk de meest geavanceerde actiecamera op de markt.

De videokwaliteit is iets lager maar dat verschil merk je zo goed als niet ten opzichte van de andere actiecamera’s.

Het is een zeer robuuste camera die heel wat aankan: shock-, water-, stofbestendig.

Met deze actiecamera kan je geweldige videoshots maken tot 50 meter diep en dit zonder uitwendige behuizing.

Ook hier weer met 1 drukknop zet je de camera op en af wat je heel wat batterijduur kan besparen.

De Garmin VIRB XE doet een lenscorrectie (verwijderen van lensdistorsie) bij het inzoomen van beelden. Hierdoor blijft de uitlijning van voorwerpen duidelijk zichtbaar. Garmin heeft eveneens een lensstabilisator waardoor bewegende beelden minder schokkerig lijken.

Daarbij zijn er heel wat accessoires van de GoPro die ook op deze Garmin passen zodat je niet weer moet overschakelen op een heel ander systeem. Heel erg handig dus.

Het systeem heeft Wi-Fi, Bluetooth en extra GPS en ANT+

Het geluid van de Garmin VIRB XE klinkt iets holler en vind ik persoonlijk van iets mindere kwaliteit.

Deze action camera komt met een 12 MP still camera.

Prijs: 399 euro

GoPro Hero 4 Silver

Fantastische beeldkwaliteit door 4 k video op 15 frames per seconde of 12,5 fps. Deze camera heeft een beeldhoeklens van 170°, een burstrate van 30fps en een 12 MP beeldkwaliteit.

GoPro Hero 4 Silver
GoPro Hero 4 Silver

Deze vrij lichte camera (84 g) heeft eveneens een LCD touchscreen aan de achterkant van de camera waardoor deze zeer makkelijk te bedienen is.

Met deze camera kan je tot 40 meter diep gaan door middel van de externe behuizing.

Deze camera heeft geen beeldstabilisatie waardoor de opnames er schokkering kunnen uitzien. Wel een leuke feature is dat je tijdens de opname te gelijkertijd foto’s kan nemen.

Een ander voordeel is dat je ontelbare accessoires voor deze GoPro kan kopen die je maar wilt.

Het systeem heeft Buetooth en Wi-fi.

Prijs: 360 euro

 Vergelijkingstabel actiecamera’s

In onderstaande figuur heb ik geprobeerd om een samenvatting te maken van mijn top 5 beste actiecamera’s. In het groen staat aangeven welke camera het beste scoort in zijn rang en rood welke slecht scoort.

5 actiecamera's vergeleken

Andere merken

Natuurlijk heb je ook nog een boel andere actiecamera’s in mijn ogen minder bekend maar met heel wat capaciteiten:

  • Polaroid Cube: zeer kleine gebruiksvriendelijke actiecamera met slechts 1 knop voor op en af te zetten. Heeft een still camera, 1080/720 Full HD video, gemakkelijke plug&play modus, vrij robust door de rubbere behuizing, vooral geliefd onder de jeugd.
  • HX-A1: Deze action camera heeft de eigenschap dat je ook in het donker kan filmen (night vision mode). Ze is eveneens water bestendig.
  • Quad proof: Deze camera is specifiek gericht op ruig terrein en barre weersomstandigheden. Ze heeft een 1080p60, 720/120 per seconde voor slow motion recording, gyro sensor voor stabilisatie van beelden, ingebouwd Wi-Fi systeem waardoor je realtime kan streamen naar je iPhone of smarphone. 16 MP still camera en 160° lens.
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."