Site pictogram Navigatie update

TomTom update of opwaarderen?

Een TomTom update (mappen, kaarten, live traffic, …) kan enkel uitgevoerd worden na het installeren van de benodigde software: TomTom Home en MyDrive. Beiden programma’s zijn volledig gratis te downloaden en te gebruiken. Wil je deze software downloaden en installeren? Kijk dan even verder in dit artikel. 

Inhoudsopgave: Navigatie update TomTom

  1. Update software navigatietoestel: waarom?
  2. Welke software heb ik nodig voor een TomTom navigatietoestel?
  3. Voorbeeld: Hoe TomTom XL update uitvoeren
  4. Tips voor goedkope map-updates
  5. Wanneer kan je best een TomTom update uitvoeren?

Update software navigatietoestel: waarom?

De wegen in Europa veranderen voortdurend en natuurlijk verdient TT geld met kaartupdates te verkopen. Toch hangt het er vanaf waarvoor je je navigatie toestel gebruikt. Gebruik je het slechts enkele malen op een jaar, dan is het niet onmiddellijk noodzakelijk om een kaartupdate aan te schaffen. Gebruik je het GPS toestel op regelmatige basis zoals voor je werk, dan is het wel aan te raden op regelmatige tijdstippen updates van je kaarten door te voeren. Vergeet niet, de mindset van de mensen is zo veranderd dat we geneigd zijn mee te gaan met de laatste technologieën en nieuwigheden. Het is niet omdat een wegenatlas 5 jaar is dat we hem moeten wegsmijten. Het grotendeel van de wegen is nog hetzelfde gebleven. Dat geldt dus ook voor je Satnav toestel.

Het is raadzaam altijd de nieuwste softwareversie van TomTom op uw navigatiesysteem te hebben. Ze noemen dit ook wel eens een navcore update uitvoeren. Doe je dat niet dan kan je problemen krijgen met de TomTom Update.

Daarbij heb je altijd de meest recente functies en verbeteringen voor je navigatiesysteem in je bezit. Als je jouw navigatie regelmatig aansluit op je computer om te zoeken naar nieuwere versies van software en mappen, voorkom je dat je navigatiesysteem ‘out-of-date’ raakt. Hierdoor loop je geen risico dat je bijvoorbeeld voor verrassingen komt te staan als je onderweg bent naar een opgegeven locatie. Hoe vervelend zou het namelijk zijn als je navigatiesysteem je een weg opstuurt die niet (meer) bestaat of waar wegwerkzaamheden zijn?

Beschikbare navigatie updates na aansluiting tomtom toestel met pc

Het updaten van je navigatie is geheel gratis, erg makkelijk en kost slechts enkele minuten tijd. Het updaten kan de eerste keer lastig zijn, zeker wanneer je een nieuwe versie van TomTom home of Mydrive (MyTomTom) dient te installeren. Op deze website zie je stapsgewijs wat je moet doen om je navigatiesysteem te updaten.

Welke software heb ik nodig voor een TomTom update?

Voor het updaten van je navigatietoestel heb je de juiste software nodig. Die installeer je op je PC. TomTom navigatiesystemen zijn compatibel met ofwel MyDrive of TomTom Home. Dit zijn twee verschillende soorten programma’s om je mappen, kaarten, software en services bij te werken. Klik op één van de onderstaande links om de handleiding van jouw navigatiesysteem te bekijken.

MyDrive updaten
Home updaten

U wordt automatisch doorgestuurd naar de de website van Tom2 officiële verdeler. Daar gelden de gebruikersvoorwaarden zoals beschreven.

De navigatie-apparaten die je aansluit op MyDrive, zullen door je computer niet aanzien worden als een massa-opslag apparaat. Dat is wel het geval bij TomTom Home en worden weliswaar herkend als een Adapter netwerk.

TT Home kan je enkel gebruiken voor de volgende toestellen: GO, XL, XXL, ONE, START, CARMINAT, Rider en Navigator 7. Heb je dus een ander toestel, dan zal TT Home storingen geven tijdens de update. Schakel dan over naar MyDrive. MyDrive is compatibel met de toestellen van GO 1000 Series, VIA apparaten, Start 20 – 60 en alle nieuwe Go series (zie figuur hierboven). 

TomTom Software en mappen updaten

Hoe je de software op je navigatiesysteem moet bijwerken, is afhankelijk van je navigatiesysteem en de software die op je navigatiesysteem gebruikt wordt. Alvorens je update, is het handig om te weten welk model van navigatie je hebt en welke software erop draait.

TomTom XL update uitvoeren

Als voorbeeld leggen we in het kort uit hoe we een TomTom XL update uitvoeren. Als we kijken in bovenstaande voorbeelden, valt de TomTom XL onder de TomTom Home software. Die moeten we dan ook gebruiken voor het updaten van ons navigatietoestel.

1. Is het al een tijdje geleden dat je een update uitgevoerd hebt, verwijder dan de verouderde versie van TT Home op je PC en installeer de nieuwe versie via de bovenstaande link.

2. Als dat gebeurd is, verbind je het navigatietoestel met de PC. Dat kan via de bijgeleverde USB kabel.

3. Je navigatietoestel vraagt of het verbinding kan maken met je PC. Klik op ‘ja’. Er wordt nu automatisch verbinding gemaakt met TomTom Home op je PC.

4. Gebruik het juiste account op in te loggen.

5. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates. Is dat niet het geval, ga dan naar ‘zoek naar updates’. Er verschijnt nu een lijst met mogelijke updates voor je TomTom XL. Vink aan welke updates je wil installeren en klik op ‘download updates’.

6. Na het uitvoeren van de updates dien je via TomTom Home je apparaat veilig te ontkoppelen.

7. TomTom XL is nu volledig ge-update.

Dit was de verkorte handleiding voor een TomTom update. Voor meer uitleg ga je naar TT home of Mydrive pagina.

Naast al die updates kan je via deze software je eigen navigatietoestel helemaal personaliseren. Je kan bijvoorbeeld de stemmen aanpassen, andere kleurcombinaties kiezen, waarschuwingsgeluiden en leuke afbeeldingen kiezen.

Voor meer informatie lees: TomTom XL update

Opgelet. TomTom streeft ernaar om toestellen op de markt te brengen die functioneren op de My Drive software of via een rechtstreekse Wi-Fi update vanuit het toestel. De oudere toestellen die functioneren op TomTom Home zullen stilaan van de markt verdwijnen.

Tips voor goedkope map-updates

Er zijn twee manieren om op de hoogte te worden gesteld van promoties en acties. Schrijf je in op de nieuwsbrief van TT en krijg geregeld meldingen van nieuwe producten en kortingen. Zorg er eveneens voor dat je in je TT account het volgende aangevinkt hebt: allows them to send emails of offers and discounts to email. 

Of je gaat zelf kijken op de website van TT en zoekt naar mogelijke promoties en kortingen bij kaartupdates.

Wanneer worden er kortingen voor updates gegeven?

De meeste acties lopen in de lente- en zomerperiode. Dan worden ook de meeste aankopen gedaan.

Bekijk ook de nieuwsbrief. In 2020 was deze actie bij de inschrijving van de TomTom Nieuwsbrief.

Acties van TomTom – inschrijving op de nieuwsbrief

Wanneer kan je best een TomTom update uitvoeren?

Wij raden onze lezers aan om om de 2 jaar een update uit te voeren. Het is ook niet logisch dat meer dan 10% van de wegen in ons land elk jaar veranderen. Als er veranderingen worden doorgevoerd, dan is het dikwijls de introductie van nieuwe ronde punten, autosnelwegen, of nieuwe wijken.

Daarbij kan het soms enkele jaren duren vooraleer een kaart effectief wordt aangepast wanneer een particulier zelf een kaartcorrectie doorgeeft.

De beste manier om te beslissen wanneer je TomTom toestel een update nodig heeft, is door zelf je gebruikerservaring te beoordelen: kom je vaak op plaatsen waar de kaart niet meer klopt of waar je problemen hebt met navigeren? Is dat op de zelfde plaats of op verschillende plaatsen? Als je antwoord ja is, dan is het tijd om de kaart te updaten. Is het antwoord misschien of nee, geen problemen, dan zou ik aanraden om nog even te wachten met het updaten of ten minste te profiteren van een korting wanneer deze zich voordoet.

Meer informatie

Wilt u meer weten omtrent de kostprijs van TomTom update >> ga naar TomTom kaartupdate service. U heeft zowel betalende kaartupdates als de free lifetime maps, enkel voor nieuwe GPS toestellen. Storingen tijdens uw TomTom update >> ga dan naar onze pagina omtrent storingen.

FAQ: Veel gestelde vragen

Welke manieren zijn er om mijn TomTom navigatie te updaten?

Voor de oudere toestellen heb je software nodig die je gratis kan downloaden op je PC. De serienummer van je TomTom navigatietoestel bepaald welke software je nodig hebt. Dit is ofwel TomTom Home of TomTom Mydrive. Nieuwere toestellen kunnen gratis een update krijgen via een gratis Wi-Fi verbinding of via een verbinding met je Smartphone. In dat laatste geval kan een update wel geld kosten aangezien je de Wi-Fi verbinding van je Gsm gebruikt. Wanneer je de maximale bruikbare data van je abonnement overschrijdt betaal je extra.

Kan ik een update uitvoeren via Windows en Mac?

Ja. Een TomTom update kan je zowel uitvoeren op een Windows als Mac

Kunnen alle oude navigatietoestellen van TomTom worden geupdate?

Nee, updates (software en kaarten) van bepaalde oude navigatietoestellen worden niet meer ondersteund. Voor welke toestellen dit geldt, kan je nagaan op de website van TomTom. Het betreft volgende modellen:
20(AO), 25(BK), 45(GT), 55(GU), 60(WM). Om zeker te zijn dient men het serienummer op te zoeken. De reden hiervoor is dat er niet genoeg geheugen beschikbaar is om de nieuwe updates te ondersteunen.

Wat betekent: Levenslange kaartupdates?

De naam ‘Lifetime’ is verwarrend. Het betekent niet dat je levenslang kaartupdates zult krijgen. Wat men er wel mee bedoelt is dat je kaartupdates kunt krijgen zolang TomTom het navigatiesysteem blijft ondersteunen. Je weet dus nooit hoelang je kaartupdates kan blijven ontvangen.

Mijn navigatietoestel is stuk. Waar kan ik deze laten repareren?

Er zijn bepaalde speciaalzaken waar je een TomTom navigatiesysteem kan laten repareren. Je kan je navigatietoestel ook opsturen naar TomTom voor reparatie. Voor inbouwnavigatie ga je best langs bij je autodealer.

Waar kan ik ondersteuning vragen voor mijn TomTom navigatie toestel?

Op de website van TomTom zelf heb je verschillende mogelijkheden om ondersteuning te vragen voor uw update:
Ga naar het forum en zoek in de onderwerpen of het thema al aan bod gekomen is. Vraag raad aan medegebruikers van TomTom.
Doorzoek de veel gestelde vragen of FAQ op de website van TomTom.
Via je eigen account kan je de dealer een e-mail sturen.
Je kan hun telefonisch contacteren via het nummer: 027007270

Waar vind ik een handleiding van mijn TomTom toestel?

Op de website van TomTom zijn alle handleiding vrij te verkrijgen: Klik hier.

Ik heb een TomTom toestel gekocht. Wat nu?

Proficiat met uw aankoop. Klik hier voor meer informatie over hoe u uw navigatietoestel moet gebruiken.

Ik heb geen GPS signaal, wat moet ik doen?

Wanneer je na een uur nog altijd geen ontvangst hebt, dan is je toestel misschien getroffen door de GPS Week Number Rollover.

Waar kan ik terecht voor meer informatie omtrent problemen met mijn navigatietoestel?

Onze website hebben wij een aantal artikels gepubliceerd met de meest voorkomende problemen:
Navigatie start niet op: Zwart scherm
Melding: Onze servers zijn momenteel erg druk
Problemen met de batterij: Laadt niet meer op
Hoe een backup maken van je navigatietoestel
Hoe batterij vervangen?

Mobiele versie afsluiten