R link

R-Link van Renault
De R-link is een multimediasysteem dat geïntegreerd is in het instrumentenbord van Renault. Maar naast multimediaopties biedt de R-link een ingebouwd TOMTOM Live navigatiesysteem om snel op je bestemming te geraken.

Bestemming invoeren TomTom Live navigatie

Om een bestemming in de R-link in te voeren, ge je vooreerst naar het hoofdmenu. Kies daar vervolgens voor het tabje ‘Navigation’.

Op het volgende scherm kies je voor het tabblad ‘Drive to’ of navigeren naar. 

R link tomtom

Net zoals bij een los navigatie model kan je kiezen om je huisadres in te geven of een specifiek adres in te geven die leidt naar jouw gekozen bestemming. Ben je misschien op zoek naar een leuke plek om te eten of het dichts bijzijnde tankstation? Kies dan voor ‘Places’ of ‘POI’ (point of intrest) om daar je keuze te maken.

R link adres ingeven

Geef je een specifiek adres in, dan dien je eerst een keuze te maken van welk land dat het adres wilt opzoeken. Vervolgens kan je de stad en het adres van bestemming ingeven.

Ga je een stad bezoeken, dan geeft het TOMTOM navigatiesysteem na het invoeren van het adres de mogelijkheid om een lijst van parkeerplaatsen weer te geven. Alleen wordt er niet vermeld of deze parkeerplaatsen betalend of gratis zijn. Wel geeft het weer hoeveel autoplaatsen normaal voorhanden zijn. Zo kan je het risico nemen om een kleinere parking op te rijden of toch te kiezen voor een grotere parking met hogere zekerheid op voldoende staplaats.

Om de route te berekenen maakt het navigatiesysteem gebruik van de IQ routes. Dat wil zeggen dat de route berekend wordt aan de hand van de inkomende informatie (file, werken, verkeerslichten, dag en tijdstip etc.) die het systeem krijgt om je zo snel mogelijk op bestemming te krijgen. Heb je een leuk adresje gevonden, slaag de plaats dan op onder favorieten voor een nog snellere navigatie.

Instellingen van TOMTOM R-link

Je kan het navigatiesysteem volledig configureren naar jouw wensen en noden. Hiervoor dien je opnieuw het hoofdmenu waar je vervolgens kiest voor de navigatietab. In dit tabblad kies je voor ‘settings’ of instellingen.
R-link instellingen navigatie

Vanaf dit scherm kan je volgende instellingen aanpassen:

– Kleuren aanpassen voor de verschillende kaarten
– Aangeven welke POI je op je kaart wilt weergeven
– Berekenen van de route: snelste, zuinigste of kortste route
– Bepaalde wegen vermijden zoals tolwegen en andere
– Stembegeleiding aan en uit zetten

Driving Eco 2

Ben je veel op de baan, dat is de functie Driving Eco 2 misschien wel iets voor jou. Aan de hand van dit systeem kan je makkelijk je verbruik (zowel voor elektrische wagens als wagens met een verbrandingsmotor) van elke rit controleren. Maar dit systeem geeft niet alleen je verbruik weer. Het geeft ook nog eens weer wat voor bestuurder jij bent. Ben je iemand die snel optrekt of rij je te veel in een hoog toerental? Deze functie geeft je handige tips om je rijgedrag aan te passen zodat ook jij kan bespreken op je vervoerskosten. Interessant als je lange afstanden aflegt tussen je woon-werkverkeer.

Om deze gegevens te bekijken, ga je naar het hoofdmenu en kies je voor ‘vehicle’ of wagen. Onder dat tabblad kan je kiezen voor Driving Eco 2.

Driving Eco 2

Kies vervolgens voor ‘Eco-Coaching’ en lees aandachtig de opmerkingen van het systeem om je rijgedrag te optimaliseren.

Driving Eco 2 - eco coaching

Via het de functie ‘Trip report’ kan je makkelijk nagaan welke routes je zuinig gereden hebt en aan welke je veel brandstof verbruikt hebt. Al deze rapporten kan je zelf klasseren onder bepaalde categorieën zoals woon-werkverkeer of vakantie.

Voordelen van eco-driving?

Misschien denk je wel, waarom is dat zo belangrijk dat is energiezuinig en aangepast rijverdrag vertoon. Eco-driving biedt heel wat voordelen en het is niet alleen de vermindering op je brandstofkosten.
=> minder algemene slijtage (banden, remmen, …)
=> minder stress in het verkeer
=> verhoogt de veiligheid op de openbare weg
=> geen tot weinig tijdsverlies in dit drukker verkeer
=> minder lawaaihinder
=> minder CO2 uitstoot en beter voor het milieu

R-Link store

Om uw producten te beheren, kan je verbinding maken met de R-Link store dit ofwel via:

– Vanuit de wagen via de R-link.
– Vanuit je computer.

R-Link store

‘Na de levering van je nieuwe voortuig heb je nog 90 dagen gratis toegang om kaartupdates door te voeren.’

Natuurlijk dien je wel een R-Link account te hebben om toegang te krijgen tot de R-Link store. Via deze R-link toegang kan je de nodige mappen en kaarten downloaden om je navigatiesysteem te updaten.

R-Link store
Hoe software downloaden en kaartupdates uitvoeren? Maar hier een account aan.

Lees Meer
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

19 reacties op “R-Link van Renault”

 1. Ik ontvang een e-mail met het verzoek voor downloaden van een update van email.tomtommailer.com/pub/sf/ResponseForm?…..
  Is dit een reguliere update of een fishing e-mail?

  Bij voorbaat mijn dank

  Dick Meester

 2. Dat kan u best aan TomTom zelf vragen. Volgens mij is een email met promoties. Ben je niet zeker, log dan in op TT home of Mydrive en kijk of er updates beschikbaar zijn. Zo bent u zeker.

 3. Ik heb in juli 2016 een Renault Scenic gekocht met R-Link en TomTom.

  Mijn R-Link Serial Number is IH3155J00113, en de kaart is Europe v930.v5610.

  Vanaf dag 1 ben ik niet tevreden van TomTom omdat recente autostrades niet gekend zijn.

  • Juli 2016 : de kaart is niet “up to date” in Frankrijk. Bv recente autostrades en ronde punten die niet gekend zijn, je rijdt dan in het “groen”. Ik kan hier geen voorbeelden meer van geven, het is te lang geleden
  • Van Antwerpen naar Delft : autostrade is 2 keer niet gekend, je rijdt in het groen.
  • Tussen Keulen en Aken : autostrade is niet gekend, je rijdt in het groen.

  Ik heb 169 euro betaald op de website (R-Link) van Renault voor updates. Die er dus niet zijn, want na controle blijken de recente autostrades nog altijd te ontbreken.

  De wagen is vandaag 16/02 binnen geweest bij de Renault garage, de boodschap die ik vanavond gekregen heb is : “Alles is in orde. Renault is niet verantwoordelijk voor de kaarten van TomTom”.

  Misschien kan U helpen ?

  Groeten,

  Peter Vermeyen

 4. Kan ik een route die ik vooraf gemaakt heb op pc (gpx-file) toevoegen aan mijn navigatie R-link2?

  Ik zou dit graag gebruiken voor mijn reizen

 5. Beste,

  Op 04/01/2017 TomTom aangeschaft voor mijn R-Link 2 van Renault. Een versie 06 (juni?) uit 2015! “…geen zorgen meneer Engel, deze oude versie wordt snel vervangen voor onze nieuwste versie…” Onderwijl is het morgen 1 augustus 2017… Wanneer komt de nieuwe versie ???

  Edgar Engel

 6. Dag Edgar,

  Dat weet ik niet. Ik heb deze site enkel om mensen te helpen omtrent vragen rond TomTom. Ik werk zelf niet voor TomTom nog verkoop ik hier producten op de website. Best een e-mail versturen naar TT zelf.

 7. Ook ik loop tegen het probleem aan dat de navigatie niet up to date is. Renault koopt oude kaarten in bij tom tom en coderen de boel zodat je niet rechtstreeks nieuwe kaarten bij tom tom kunt kopen. Slechte zaak zo koop je kaarten die minimaal een half jaar oud zijn. Renault update het systeem maar 2x per jaar terwijl tom tom 4 x per jaar updates aanbied.

 8. Ongelooflijk ! maar echt waar
  Ik heb pas (25 Augustus) een nieuwe Scenic gekocht, de laatste update gedaan via PC voor de kaart van TomTom live in die R link 2 en weten jullie van wanneer deze kaart dateert wel van Juli 2016 dat is dus
  meer dan 1 jaar geleden !
  En dan zeggen ze bij Renault dat de kaarten voor R Link 2 zelfs twee keer per jaar geupdated worden
  Allemaal LEUGENS ! LEUGENS ! en nog eens LEUGENS
  EN ! het belangrijkste is dat de Vlaamse taal niet mag geselecteerd worden in deze R Link 2 want dan werkt de helft maar van deze module, het moet inhet Nederlands gezet worden
  Rararara hoe is het mogelijk, deze R Link 2 is al actief van in het begin van 2015 !!!

 9. Theo, je hebt nog geluk. De kaarten in je Scenic zijn maar 1jaar oud. Ik heb een Renault Megane Estate GT line (NIEUW model) met R link 2 en mijn kaarten zijn van juni 2015. Dus 27 maanden oud. Heel erg spijtig maar ik geloof dat Renault ons onjuiste informatie geeft over updates.

 10. Ik heb een nieuwe Renault Koleos van 2017 gekocht, ook hier het zelfde probleem met de navigatie, de nieuwe tunnel die in 2016 is geopend langs Maastricht A2 is onvindbaar, de weg voorbij Aachen is een grote groene site, korte wegen maakt mijn navigatie een stuk langer, ook Kyoto valt uit zodra ik de grens over rijd! Daar betaal je trouwens 199 euro voor 3 jaar. Ik heb een update via mijn pc gedaan, helaas geen verandering, ik ben langs de garage gereden met de vraag hoe hè zit met de navigatie, zij kunnen me niet verder helpen! Ik vind dit erg slecht en overweeg zelfs van merk te veranderen bij de volgende aankoop van een andere wagen. Renau,t verliest hier klanten mee!

 11. De navigatie is een ramp, zelfs bedrijventerreinen van meer dan 10 jaar oud worden niet erkent. Het meest vreemde is dat je het adres wel in kan geven, maar op het scherm geeft het een locatie midden in een weiland. Zelfs met een update blijft het bedrijven terrein een weiland aangeven. ben dan ook van plan om het gehele 2 R links systeem her te programmeren, zodat ik met andere software erop kan zetten met realtime navigatie.

 12. R-Link navigatie ,als ik de route in toets , dan gat de pijl tegenovergestelde richting , hoe kan ik dit verhelpen.

 13. Renault megane nieuw per november 2017, R-Link2, TOM-TOM kaarten van 2014 en Renault zegt dat ze er niet verantwoordelijk voor zijn! Wat is dat voor afschuif gebeuren?, oplichting wat mij betreft want ik betaal voor jaarlijkse updates die gewoon niet blijken te bestaan, rij in de Randstad van nederland overal naast de weg en kan navigatie niet gebruiken.
  Wie steekt hier geld in zijn zak?, Renault volgens mij want Tom Tom levert ieder kwartaal wel degelijk updates, maar niet aan R-Link renault!!!???

 14. Ik heb een paar dagen geleden extra gekocht; Tom Tom live and Connectivity en ontvang geen verkeersinfo.
  de melding die ik krijg is “er is een fout opgetreden op de Tom-Tom Server. Probeer opnieuw.
  Nog eens naar een update gekeken maar die is volledig.
  Motor gestart, info delen geactiveerd, Motor uit en een uur gewacht. Van alles geprobeerd wat via forums wordt geadviseerd. Maar het blijft het zelfde.
  Wat kan ik nog het beste toepassen?

 15. john Bekkenkamp

  ik heb in de R-link store een navigatiekaart gekocht, maar ik kan deze niet op mijn sd card zetten want deze heeft niet genoeg ruimte. Kan ik de oude kaart ook verwijderen zodat ik weer genoeg ruimte heb op de sd card.
  ik heb nu dus een nieuwe kaart van Europa maar kan er niets mee.
  mijn systeem is R-link 1

 16. Hallo,

  Heb R-link (1) en er is iets fout gegaan met de SD-kaart waardoor deze ‘ beschadigd’ zou zijn (volgens Renault NLD). Nu kan ik me dat moeilijk voorstellen, maar vooruit..
  Nu zijn er problemen met de aanlevering van nieuwe SD-kaarten (heb wel besteld), en kan het dus nog wel even duren voordat ik deze binnen heb.
  Vraag is nu of dat de huidige SD-kaart op de een of andere manier nog hersteld kan worden. De auto ziet de kaart niet meer. Een backup via R-link tool lijkt aanwezig, maar krijg deze ook niet op de SD-kaart. Help?

 17. Ton, heb je ondertussen al een oplossing? Ik zit nu met hetzelfde probleem op mijn R-link 1. Geen kaarten gevonden doch volgens de toolbox is alles nog up to date

Reacties zijn uitgeschakeld.