R-Link van Renault
De R-link is een multimediasysteem dat geïntegreerd is in het instrumentenbord van Renault. Maar naast multimediaopties biedt de R-link een ingebouwd TOMTOM Live navigatiesysteem om snel op je bestemming te geraken.

Bestemming invoeren TomTom Live navigatie

Om een bestemming in de R-link in te voeren, ge je vooreerst naar het hoofdmenu. Kies daar vervolgens voor het tabje ‘Navigation’.

Op het volgende scherm kies je voor het tabblad ‘Drive to’ of navigeren naar. 

R link tomtom

Net zoals bij een los navigatie model kan je kiezen om je huisadres in te geven of een specifiek adres in te geven die leidt naar jouw gekozen bestemming. Ben je misschien op zoek naar een leuke plek om te eten of het dichts bijzijnde tankstation? Kies dan voor ‘Places’ of ‘POI’ (point of intrest) om daar je keuze te maken.

R link adres ingeven

Geef je een specifiek adres in, dan dien je eerst een keuze te maken van welk land dat het adres wilt opzoeken. Vervolgens kan je de stad en het adres van bestemming ingeven.

Ga je een stad bezoeken, dan geeft het TOMTOM navigatiesysteem na het invoeren van het adres de mogelijkheid om een lijst van parkeerplaatsen weer te geven. Alleen wordt er niet vermeld of deze parkeerplaatsen betalend of gratis zijn. Wel geeft het weer hoeveel autoplaatsen normaal voorhanden zijn. Zo kan je het risico nemen om een kleinere parking op te rijden of toch te kiezen voor een grotere parking met hogere zekerheid op voldoende staplaats.

Om de route te berekenen maakt het navigatiesysteem gebruik van de IQ routes. Dat wil zeggen dat de route berekend wordt aan de hand van de inkomende informatie (file, werken, verkeerslichten, dag en tijdstip etc.) die het systeem krijgt om je zo snel mogelijk op bestemming te krijgen. Heb je een leuk adresje gevonden, slaag de plaats dan op onder favorieten voor een nog snellere navigatie.

Instellingen van TOMTOM R-link

Je kan het navigatiesysteem volledig configureren naar jouw wensen en noden. Hiervoor dien je opnieuw het hoofdmenu waar je vervolgens kiest voor de navigatietab. In dit tabblad kies je voor ‘settings’ of instellingen.
R-link instellingen navigatie

Vanaf dit scherm kan je volgende instellingen aanpassen:

– Kleuren aanpassen voor de verschillende kaarten
– Aangeven welke POI je op je kaart wilt weergeven
– Berekenen van de route: snelste, zuinigste of kortste route
– Bepaalde wegen vermijden zoals tolwegen en andere
– Stembegeleiding aan en uit zetten

Driving Eco 2

Ben je veel op de baan, dat is de functie Driving Eco 2 misschien wel iets voor jou. Aan de hand van dit systeem kan je makkelijk je verbruik (zowel voor elektrische wagens als wagens met een verbrandingsmotor) van elke rit controleren. Maar dit systeem geeft niet alleen je verbruik weer. Het geeft ook nog eens weer wat voor bestuurder jij bent. Ben je iemand die snel optrekt of rij je te veel in een hoog toerental? Deze functie geeft je handige tips om je rijgedrag aan te passen zodat ook jij kan bespreken op je vervoerskosten. Interessant als je lange afstanden aflegt tussen je woon-werkverkeer.

Om deze gegevens te bekijken, ga je naar het hoofdmenu en kies je voor ‘vehicle’ of wagen. Onder dat tabblad kan je kiezen voor Driving Eco 2.

Driving Eco 2

Kies vervolgens voor ‘Eco-Coaching’ en lees aandachtig de opmerkingen van het systeem om je rijgedrag te optimaliseren.

Driving Eco 2 - eco coaching

Via het de functie ‘Trip report’ kan je makkelijk nagaan welke routes je zuinig gereden hebt en aan welke je veel brandstof verbruikt hebt. Al deze rapporten kan je zelf klasseren onder bepaalde categorieën zoals woon-werkverkeer of vakantie.

Voordelen van eco-driving?

Misschien denk je wel, waarom is dat zo belangrijk dat is energiezuinig en aangepast rijverdrag vertoon. Eco-driving biedt heel wat voordelen en het is niet alleen de vermindering op je brandstofkosten.
=> minder algemene slijtage (banden, remmen, …)
=> minder stress in het verkeer
=> verhoogt de veiligheid op de openbare weg
=> geen tot weinig tijdsverlies in dit drukker verkeer
=> minder lawaaihinder
=> minder CO2 uitstoot en beter voor het milieu

R-Link store

Om uw producten te beheren, kan je verbinding maken met de R-Link store dit ofwel via:

– Vanuit de wagen via de R-link.
– Vanuit je computer.

R-Link store

‘Na de levering van je nieuwe voortuig heb je nog 90 dagen gratis toegang om kaartupdates door te voeren.’

Natuurlijk dien je wel een R-Link account te hebben om toegang te krijgen tot de R-Link store. Via deze R-link toegang kan je de nodige mappen en kaarten downloaden om je navigatiesysteem te updaten.

R-Link store
Hoe software downloaden en kaartupdates uitvoeren? Maar hier een account aan.

Lees Meer
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."