TomTom LIVE is een service van TomTom (TT) waarmee je navigatie realtime in verbinding staat met de services van TT. Hierdoor blijft je navigatie altijd up-to-date en is je navigatiesysteem van TomTom altijd op de hoogte van flitsers, wegwerkzaamheden en files. 

Met een navigatiesysteem waar TomTom LIVE opstaat, ben je altijd verbonden met de services van TomTom. Alle informatie dat belangrijk is tijdens je reis, wordt elk moment vernieuwd, waardoor je dus altijd de snelste en beste route rijdt met je TomTom navigatiesysteem.
TomTom gebruikt hiervoor een vernuft systeem. In plaats van gebruik te maken van speedcamera’s en verkeersvoertuigen, gebruikt TomTom Live mobiele telefoons en Tom’s compatibele toestellen om het verkeer nauw op te volgen. Ze werken dus nauw samen met de telefooncentrales en krijgen de ruwe data toegestuurd voor verwerking. Door de snelheid te berekenen waarmee bepaalde mobiele apparaten de snelwegen afschuimen, kan men onmiddellijk bepalen waar er verkeershinder optreedt. Dus ook al ben je geen TomT eigenaar, via je mobiele telefoon worden de snelheden van je verplaatsing bijgehouden. Elke 3 minuten worden er TomTom Updates aan TomTom LIVE-navigatiesystemen doorgestuurd via een ingebouwde mobiele dataverbinding. 

Deze diensten zijn o.a. onderdeel van de TomTom LIVE bundel:

TomTom Traffic Met TomTom HD Traffic (TomTom verkeer) zie je realtimewaar files en wegwerkzaamheden zijn. Hierdoor kun je gemakkelijk kiezen om een andere route te nemen.
Mobiele flitsers Door deze dienst ben je altijd op de hoogte van de plekken waar mobiele flitsers staan. Hierdoor weet je op welke stukken je harder kunt rijden en welke niet.
Expedia Door Expedia ben je altijd op de hoogte van hotels en plekken waar je onderweg kunt overnachten.
TripAdvisor Deze dienst is een goede aanvulling op de bovenstaande dienst Expedia. Via TripAdvisor kun je kijken wat voor recensies een hotel of andere faciliteit van andere mensen heeft gekregen.

Voor en nadelen van TomTom Live?

TomTom file

verkeer live servicesIn de meeste gevallen geeft de TomTom Live Traffic duidelijk aan wanneer er een verkeersopstopping ontstaat. Op die manier kan je TT navigatie systeem een alternatieve route voorstellen. Toch hebben we al gemerkt dat bepaalde files onopgemerkt blijven. Het betreft dan een file die vrij recent ontstaan zijn en we spreken dan niet over een tijdsspanne van meer dan een kwartier.

TomTom verkeer

TomTom HD traffic kan je niet uit elke file weghalen. Uit een testrit naar Brussel, leverde TomTom HD traffic wel een enorme tijdsbesparing op. Hij kan je dus perfect zeggen welke alternatieve route het snelst is. Stel dat je ‘Last Minute’ toch nog in een file belandt, dan kan de TomTom HD traffic je precies vertellen wat de verwachte tijdsduur van de verkeersfile is. Het is dus veel aangenamer wanneer je weet of je nog maar 10 minuten in de file staat of misschien wel 2 uur. Daarbij geeft het systeem ook niet weer wat de file veroorzaakt heeft. Het kan gaan over een verkeersongeval, eventuele werken of andere.Daarbij is het weer handig wanneer je geen adres hebt, je toch kan navigeren naar bepaalde plaatsen met de TripAdvisor. Gewoon even ingeven in de functie ‘zoek in de buurt’. Wil je ergens gaan eten, kies je voor restaurant. TT maakt dan connectie met Google search en geeft de dichtstbijzijnde restaurants weer. Klik op het gewenste restaurant en je GPS geeft de gedetailleerde routebeschrijving weer.

flitspalen en verkeersinformatie TomTom Live serviceDaarnaast geeft TomTom Live ook nog eens de snelheidscamera’s weer. Ideaal om de vakantie in te gaan zonder zorgen.

Het updaten van de map pack, gaat enkel wanneer je gebruikt maakt van TomTom Home of MyDrive software. Op oudere versies zoals Windows XP, Windows 7 en Mac’s kan het soms incompatibiliteitsproblemen opleveren.

Soms kunnen de updates enorm veel tijd in beslag nemen en als je denkt dat je er eindelijk bent, kan hij een foutmelding geven net voor de update voltooid is. Heel frustrerend.

Als je Live update toch geslaagd is, bestaat er nog altijd de mogelijkheid dat je TT raar begint te doen wanneer je hem natuurlijk echt nodig hebt. Ook dit wijst meestal op een incompatibiliteitsprobleem. Je zou dus in principe wanneer dat mogelijk is voor je navigatietoestel, deze eerst moeten opwaarderen, nieuwe Home of MyDrive installeren en dan pas alle map updates uitvoeren voor beste prestaties.

Wanneer je echt geen raad weet, kan je Tom altijd zelf contacteren, als je ze kan bereiken. Na herhaaldelijk bellen kom je dan eindelijk binnen en kunnen ze je soms echt een onvoorstelbaar antwoord geven: “je toestel zal in reparatie moeten wat weer geld kost of contact je lokale elektronica handelaar” Daar kon je waarschijnlijk zelf ook wel opkomen.

TomTom LIVE kopen

De TomTom LIVE service is erg handig om te hebben. Zeker als je vaak onderweg bent en geen tijd hebt om zelf regelmatig je TomTom te updaten. Aan deze dienst hangt echter wel een prijskaartje: het abonnement kost namelijk 49,95 per jaar. Wanneer je zelf niet veel gebruikt maakt van de dienst, is het TomTom Live veel te kostelijk. Het zou beter zijn dat men ook korte abonnementen aanbiedt voor wanneer men bijvoorbeeld op ‘zwarte zaterdag’ op vakantie vertrekt.   Klik hier om TomTom LIVE aan te schaffen.