TOMTOM Bandit Review

TOMTOM is nog steeds marktleider in autonavigatie maar dat wil niet zeggen dat ze hun productgamma niet willen uitbreiden. In april 2015 kondigde TOMTOM zijn nieuwe aanwinst aan: de TOMTOM Bandit actiecamera. Deze nogal oversized camera heeft 2,7K en 4K functionaliteiten gecombineerd met een GPS tracking systeem, is een geduchte concurrent voor de marktleider GoPro.

Deze TOMTOM actiecamera komt in 2 versies:

  • Ÿ  Basispakket: actiecamera, 2x bevestigingsklips, 1 GoPro adaptor.
  • Ÿ  Premiumpakket: actiecamera, 2x bevestigingsklips, 1 GoPro adaptor, extra bevestigingsaccessoires voor helm, fiets en tripod, waterbestendige lens, afstandsbediening en oplaadkabel.

Design TOMTOM Bandit

Het is duidelijk dat TOMTOM gekozen heeft voor een cilindervormig design en het apparaat lijkt een beetje op een gewone videocamera. Nu waarschijnlijk heeft dit design heel wat voordelen ten opzichte van de vierkantige doosvormige actiecamera’s van onder andere GoPro. Bij het design van TOMTOM kan je bijvoorbeeld makkelijk het bevestigingssysteem mee roteren rond de cilindervormige eenheid waardoor je de actiecamera op vrijwel elke plaats kan monteren.

De Bandit heeft een LCD schermpje maar helpt je niet om videobeelden te bekijken. Het fungeert enkel om in het menuscherm de instellingen aan te passen. Je zou dit wel eventueel kunnen doen via je wi-fi verbinding waarbij je realtime footage krijgt op je iPhone of SmartPhone. Aanpassingen maak je met 4 puntdrukknop die TOMTOM nog wel eens gebruikt in andere systemen zoals het sporthorloge. Het menu is supergemakkelijk ingedeeld en de instellingen aanpassen is een ‘peace of cake’. Ook weer een uitzonderlijk voordeel voor de Bandit.

Videokwaliteit

De Bandit schiet 4K video op 15fps (best alleen traag bewegende beelden) of 2,7K video op 30fps.

Batterij/opladen

Batt-stick TOMTOM
Batt-stick

TOMTOM heeft ook hier een voltreffer gescoord wat betreft het opladen van de batterij. Men creëerde de ‘Batt-stick’ waarin ook de SD kaart en een USB aansluiting in verwerkt zit. Hierdoor kan je de batterij opladen via de USB ingang en tegelijkertijd jouw videobewerkingen op de PC maken aangezien je de SD kaart niet moet verwijderen om video’s te uploaden. Geen problemen met overtollige USB en oplaadkabels meer! De video-opnametijd van 3 uur is ook hoger dan voor elk ander apparaat.

Hoewel TOMTOM Bandit niet de enige concurrent is van GoPro weet het zich te onderscheiden door de verschillende ingebouwde sensoren die dan ook nog eens automatisch een compilatie maken van alle mogelijke hoogtepunten. Na de opname kan je zelf de hoogtepunten selecteren die jij wilt en sharen op het internet. De Highlights worden automatisch genomen wanneer de sensoren dit meten, of je drukt achteraan op de highlight knop waardoor dat stuk video als highlight verschijnt.

Heb je uren videomateriaal, dan is het heel simpel om in enkele minuten tijd een leuke video te maken zonder dat je daarvoor eerst alles moet overzetten op de PC en ingewikkelde software moet downloaden. Via de Bandit-app doe je dat gewoon op je iPhone of Smartphone.

Bandit action highlight knop
Knop hoogtepunten aangeven

Waterbestendigheid

De Bandit is hier eigenlijk een beetje het rare eendje van de hoop. Bij een basispakket koop je de Bandit camera maar deze is niet waterresistent (wel spatresistent). Je kan hiervoor opteren om een aparte lens aan te kopen die het toestel waterproof maakt. Of je koopt het premiumpakket waar deze lens inbegrepen zit. Maar als je deze lens/pakking hebt, dan kan je wel tot 50 meter diep gaan. Een topper ten opzichte van andere actiecamera’s.

Camera stills

De Bandit kan 16 MP foto’s schieten maar niet tijdens de video-opname. In Burst modus kan je makkelijk 8 MP tot 16 MP foto’s schieten.

Features TOMTOM Bandit

De Bandit heeft wi-fi en bluetooth verbinding. Opgelet! De bluetooth maakt geen verbinding met de je GSM, wel met je externe hartslagmeter en de afstandsbediening.

Via wi-fi kan je wel verbinding maken met de Bandit-app op je iPhone of SmartPhone:

1) realtime videoshoothing bekijken online

2) eerdere video’s herbekijken

3) zelf snel filmpjes bouwen met toevoeging van muziek, overlay data en hoogtepunten.

Er komt dus geen PC meer aan te pas, gewoon alles op je GSM en klaar. Het bespaart heel wat tijd door deze tussenstap weg te laten.
Een extra feature dat aan de app is toegevoegd, is de ‘schudfunctie’. Wanneer je met je iPhone schudt, worden er willekeurig highlights naast elkaar gezet in een video. Voor sommige een meerwaarde, voor andere dan weer niet.

FUNCTIESTOMTOM BANDIT
GPS TrackerJa
ALTIMETERJa (BAROMETRIC)
WATER RESISTENT?IPX7 zonder lens, 50M met lens
WIFIJa
BLUETOOTH NAAR TELEFOONNee (ONDERSTEUNT BLUETOOTH SENSORS OP APPARAAT)
OPNAME LICHTJa
ACCELLEROMETERJa
VIDEO PREVIEW SCREENNee (wel via iPhone connectie)
OPSLAGRUIMTETOMTOM BANDIT
OPSLAGRUIMTEMICROSD
MAX. OPSLAGRUIMTE128GB
VIDEOTOMTOM BANDIT
OPNAME 360* VIDEONee
4K15 FPS
2.7K30 FPS
1440PNee
1080P30/60 FPS
960PNee
720P60/120 FPS
WVGA180 FPS
TIMELAPSE MODE (CONSTRUCTS TIMELAPSE VIDEO)Ja
LOOPING RECORDINGSNee
AUTOMATISCHE AFBEELDING ROTATIENee
AUDIOTOMTOM BANDIT
INTERNE MICROFOONJa
FOTOTOMTOM BANDIT
MEGAPIXELS16 MP
TIMELAPSE MODENee
BURST MODE tot 10/SECOND
CONTINUOUS SHOOTING MODENee
OPNAME 360* PHOTONee
SPORTTOMTOM BANDIT
SKIING MODENee
ANT+ CONNECTIVITYBLUETOOTH SMART SENSORS
ANT+ PROFILE TYPESBLUETOOTH SMART HR SENSOR
SENSORENMaximale Snelheid, Maximale G-Kracht, Rotatie, Acceleratie, Deceleratie, Verticale afdaling, Hartslag (met aparte hartslagband)
OVERLAYS SPORT DATA OP OPNAMESJa
ACCESSOIRESTOMTOM BANDIT
EXTERNE BEHUIZINGDUIKLENS TOT 50 METER
TELEFOONTOMTOM BANDIT
ALS ASTANDSBEDIENINGIOS  + ANDROID
STREAM LIVE VIDEO PREVIEWJa
RECORD VIDEO VAN CAMERAJa
MULTI-CAMERA LIVE CONTROL/PREVIEWNee
SOFTWARETOMTOM BANDIT
WEBAPP. PCJa
APPARAAT FEATURESTOMTOM BANDIT
USB CONNECTOR TYPEUSB3
MICRO-HDMINee
COMPOSITE VIDEONee
AUDIO 3.5MM STEREO MICNee
BATTERIJTOMTOM BANDIT
OPLADEN VIAUSB STICK(Batt-stick)
UITNEEMBARE BATTERIJJa en nee
OPNAMETIJD2,5 – 3 uur
PRIJSTOMTOM BANDIT
 (euro)
ZONDER WP LENS429
MET LENS499

Verbeteringen Bandit

Wie de eerste TOMTOM Bandit aangekocht heeft had beter nog even gewacht want nieuwe updates van de Bandit zijn reeds doorgevoerd of moeten nog doorgevoerd worden:

  • Ÿ  Betere geluidskwaliteit (veel achtergrondruis op een winderige dag). Wel is er een ingang voorzien om een externe microfoon aan te sluiten wanneer gewenst.
  • Ÿ  Bandit schakelt zichzelf uit op een zeer warme dag. TomTom heeft dit vervangen door een alert uit te zenden wanneer het toestel warm loopt. Op die manier heb je rustig de kans om het toestel zelf uit te schakelen of je te begeven in meer schaduwrijke zones.
  • Ÿ  De helderheid liet het soms te wensen over, zeker onder donkere bruggen of bij avondschemering. Ook daar heeft TOMTOM al wijzigingen doorgevoerd wat de kwaliteit aanzienlijk verbetert.
  • Ÿ  Geen beeldstabilisatie wat men bij sommige GoPro camera’s wel heeft.
  • Ÿ  De TOMTOM Bandit werkt met een externe hartslagmeter. Men verwacht dat in de toekomst de TOMTOM Sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter gaat samenwerken met de Bandit om zo tot een ideaalbeeld te komen.
  • Ÿ  De montageclips (rechtstreeks aan het toestel) zijn van iets mindere kwaliteit of voelen minder betrouwbaar aan.
  • Ÿ  Het toestel valt nogal zwaar uit. Mooi design maar het gewicht kan lager.

Bron: TOMTOM BANDIT

[RICH_REVIEWS_SHOW category=”Bandit”]
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."