Waarom tomtom back-up nemen? Niet alleen voor je navigatiesysteem maar eigenlijk voor alle digitale documenten kan u maar beter een back-up nemen. En dat geldt ook voor navigatiesystemen.

Er wordt aangeraden om een keer in de zoveel tijd een TomTom backup te maken van je TomTom navigatie. Het kan namelijk gebeuren dat je navigatiesysteem crasht of kapot gaat. Hierdoor kan alle inhoud en data van je navigatiesysteem verloren gaan. Met deze inhoud bedoel ik al je instellingen op je GPS toestel maar ook POI, favorieten, eindbestemmingen enzovoorts. Deze informatie wordt namelijk niet opgeslagen op je TomTom account. Dat gebeurt op het navigatiesysteem zelf.

Ik raad aan om minstens 1 keer per jaar een back-up te maken. Of je kan een back-up uitvoeren op het moment dat je je systeem aan het updaten bent. Deze back-up wordt op je pc geplaatst en die kan je dan weer terugzetten via je account naar je navigatiesysteem. Je kan er zelf dan nog opteren om ook hiervan een back-up te stockeren in de cloud vb. Want eenmaal je pc cracht zijn natuurlijk ook die gegevens verloren.

Voordat je een back-up gaat maken van je navigatiesysteem, moet je eerst weten welke software er op je navigatie draait. Want bij TomTom Home gaat het maken van een back-up weer anders dan bij MyDrive. Weet je niet welk model navigatiesysteem je hebt? Of welke software er op jouw TomTom staat? Kijk dan op de ‘welk model heb ik?’ pagina.

Ook belangrijk om te weten is dat je absoluut geen back-up mag maken of zeker geen andere back-up overschrijven als de GPS een foutmelding geeft of een rood kruis. Want dat wil zeggen dat er reeds een fout in de software zit en die ga je dan ook mee kopiëren.

Een back-up maken via TomTom Home

1. Sluit je TomTom navigatie aan op je computer. TomTom Home wordt hierna automatisch gestart.
2. 
Klik in het menu van TomTom Home op de knop “Meer” en dan “Back-up maken en herstellen”.

back-up tomtom home
3. Klik vervolgens op “Maak een back-up van mijn navigatiesysteem” en klik hierna rechtsonder in de hoek op “Maak nu een back-up rechtsonder”.


4. TomTom Home maakt nu een back-up van je navigatiesysteem, zodra dit klaar is krijg je een melding dat het maken van een back-up gelukt is

.back-up gps navigatie


5. Je kunt het venster wegklikken en je TomTom navigatiesysteem loskoppelen van de computer. 

Een back-up maken via TomTom Mydrive

Via MyDrive liggen de zaken namelijk iets anders. Het grotendeel van de data wordt niet opgeslagen op een centraal geheugen maar online via jouw Mydrive account. Op de pc wordt dus geen data opgeslagen. Even een kopij maken van je TomTom folder werkt dus niet.

mydrive back-up

Wel kan je een back-up maken van je favorieten en van je thuisgegevens. Hiervoor heb je Softwareversie 10.200 of hoger nodig om hiervan gebruik te kunnen maken.  Ga hiervoor naar MyDrive connect en kies voor de optie ‘Beheer content van community‘.  Daar kan je er voor kiezen om een back-up van je favorieten te maken of opnieuw te installeren op je GPS apparaat. Kies de data die je wil back-upen en klik op ‘copy to computer‘.

TT geeft zelf voldoende uitleg om dit te doen: Bekijk het filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=xcKJ74QJC1Y

Klik op het Handmatig een back-up van mijn navigatiesysteem maken

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn handmatig een back-up van je navigatiesysteem te maken. Het is een alternatieve methode van back-ups maken en wordt niet aangeraden door TomTom maar het kan ook op die maner:

 1. Koppel je navigatiesysteem aan op de pc
 2. Ga naar: mijn computer en selecteer het tomtom apparaat.
 3. Klik rechtermuisknop en kies voor “verzenden naar zip of rar” Je kan ook kiezen voor links van boven op de “archive” knop te duwen. Hierdoor maak je dus een hele en volledig back-up van je navigatiesysteem. back-up maken via archive
 4. Het resultaat is een winrar of een winzip file die je kan stockeren waar je dan ook maar wilt.

Wil je meer informatie hieromtrent? Bekijk dan het volgende filmpje voor de alternatieve back-up.

Back-up terugplaatsen

Back-up via TomTom Home terugplaatsen

Klik op het menu van HOME en kies voor “Back-up maken en Herstellen” en vervolgens op “Herstel mijn navigatiesysteem“.

TomTom back-up
TomTom back-up: maken of terugzetten

Op deze manier kan je een volledige back-up van je navigatie terugplaatsen.

Maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om enkel een map of kaart te herstellen en terug te zetten. Kies dan vervolgens voor “verkeersinfo“, “stemmen en filters” toevoegen. Klik vervolgens op items op mijn computer.

Staat deze niet in de opzoeklijst, dan moet je deze handmatig toevoegen. Hiervoor dien je de volgende folder op je PC te openen:

Documenten / TomTom / HOME / Back-up / [apparaatnaam] /Backup. Ga vervolgens na geheugen op opslag. Daar staan de mappen die je nodig hebt. Kopieer de map die je wilt herstellen en plak deze onder de verwisselbare schijf ( geheugenkaart) op je navigatiesysteem. Je kan er nu voor kiezen om deze te installeren.

Klik op de “+” knop naast de map en voeg toe. De juiste map wordt nu op je TomTom navigatiesysteem geplaatst. Vergeet niet de blauwe uitwerpknop te gebruiken bij het onderbreken van je GPS met de PC.

Back-up via Mydrive connect terugplaatsen

Wil je een back-up terugzetten

mydrive uploaden back-up

Klik dan onder Beheer ‘content van community’ op het plusteken en selecteer het gedownloade bestand. Meestal is dat onder de naam: Favorites.ov2 . Klik vervolgens op installeren en de back-up van de favorieten wordt op je navigatietoestel geïnstalleerd. 

Gerelateerde artikelen back-up tomtom

One thought on “TomTom back-up maken: 2 manieren

 1. geachte heer/mevrouw
  Wanneer komt de mogelijkheid om met “my drive” een backuo te maken
  betreft go live 825
  m.vr gr
  Kees vd Put

 2. volgens mij is het niet gelukt. kunt u mij daar mee helpen Tomtom GO1005live
  graag antwoordt.

Geef een reactie