In een vorig artikel heb ik reeds aangehaald hoe dat TOMTOM aan de informatie komt die nodig is voor de ontwikkeling en accurate werking van zijn navigatietoestellen. Hoewel we allemaal deze algemene voorwaarden ondertekend hebben, heb je wel het recht om te kiezen of je deze informatie al dan niet wil delen. In dit artikel leggen we in het kort uit hoe je dat aanpast.
De aanpassingen zijn afhankelijk van het navigatietoestel dat je in je bezit hebt. Ga dus eerst na of je GPS TOMTOM HOME of Mydrive gebruikt. Weet je niet welke software dat je moet gebruiken, kijk dan even op onze homepage.
Voor navigatie die draait op TOMTOM HOME
1. Voor het op of aanzetten van deze shareservice dien je de GPS niet aan te sluiten op je PC. Wel dien je de overeenkomstige software op te starten en natuurlijk in te loggen met je eigen accountgegevens.
-> Mac: In hoofdmenu van TOMTOM kies je voor ‘Over HOME’
-> Windows: In hoofdmenu van TOMTOM kies je voor ‘EXTRA’ en selecteer vervolgens ‘HOME voorkeuren’
2. Aan de onderkant kun je bij ‘deelvoorkeuren’ de deelfunctie aan of afvinken.
Voor navigatie die draait op MyDrive
Deze instellingen pas je aan op je navigatietoestel.
1. Open het hoofdmenu.
2. Scrol helemaal naar rechts en kies voor ‘instellingen’.
2. Selecteer ‘Ik en mijn navigatietoestel’
3. Selecteer de tab: ‘mijn informatie’
4. Selecteer ja voor het delen van informatie en nee om het delen af te zetten.
Voor navigatie app op iPhone
Via je iPhone worden er om de 5 minuten informatie doorgestuurd naar TOMTOM. Wil je dit voorkomen dan doe je het volgende.
1. Wanneer je de TOMTOM app GO geïnstalleerd hebt, kan ook hier informatie opgeslagen en doorgestuurd worden naar TOMTOM. Om de instellingen aan te passen, ga je naar het ‘hoofdmenu’ van de app en kies je voor ‘verander instellingen’.
2. Selecteer hier de ‘geavanceerde instellingen’.
3. Daar heb je een informatie sharing platform waar je kan kiezen of je al dan niet deze informatie wil delen.
Andere mogelijkheden?
Hiernaast zijn er nog een aantal zaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Op het moment dat je een nieuw toestel hebt aangekocht en je zet het toestel voor de eerste maal aan, dan zal je navigatietoestel een hele reeks vragen stellen. Dit zijn vragen om je instellingen goed te zetten. Maar op dat moment wordt ook de vraag gesteld of je toestemming geeft om data die opgeslagen worden op je navigatietoestel, te mogen gebruiken door TomTom. Wanneer je hier ja op antwoord, wordt deze functie dus automatisch geactiveerd en blijft deze opstaan tot dat jij beslist het ‘delen van informatie’ weer af te zetten in de instellingen.
Een andere optie is als je er helemaal niet uitkomt, om een hard reset van je navigatietoestel uit te voeren. Opgelet! Dit wil zeggen dat je alle instellingen terugzet naar de fabrieksinstellinigen. Alle gecollecteerde data, POI etc worden dan verwijderd. Het lijkt dan alsof je het toestel nieuw gekocht hebt en dien je terug alle stappen te doorlopen om je instellen van je GPS juist te zetten.
Positie tracking door TOMTOM Live services
Maak je gebruik van de TOMTOM Live services, dan wordt er naast standaard data ook je posities bijgehouden. Het delen van deze informatie kan je eveneens gezamelijk afzetten met de boven vernoemde methodes.
Wil je het allemaal nog eens nalezen wat TOMTOM doet met de data die ze ontvangen? Ga dan naar de Privacy Statement van TomTom >>> klik hier
TomTom verkoop data door aan andere instanties
Als je dacht dat we er eindelijk ware, heb je het mis. Nadat TOMTOM dus een boel data overgekocht heeft van bedrijven om hun systemen te optimaliseren, worden deze verwerkte data ook nog doorgespeeld aan andere instanties. Zo melde ad.nl dat de data die TOMTOM van zijn gebruikers krijgt ook doorverkocht worden aan de politie. Op die manier kan de politie nagaan waar er nood is aan het plaatsen van meer verkeerscamera’s of waar men best een snelheidscontrole campagne houdt. Daar kunnen we vrees ik weinig aan doen. Ook in de Algemene voorwaarden staat vermeld dat data kunnen verstrekt worden aan derde partijen. Wel zijn de meeste mensen er zich niet van bewust dat het dan ook aan de lokale politie is.
Ook wordt data doorverkocht aan bijvoorbeeld ANWB die deze data op hun beurt op de website publiceren.
De informatie die men geanonimiseerd haalt uit de GPS sporthorloge van TomTom zoals prestaties, duur, uithouding, afstanden worden eveneens doorgespeeld aan gezondheidsbedrijven die iets met deze informatie kunnen doen. Dus houd jij leuke statistieken bij op jouw pc via het aangeleverde programma van TOMTOM om je evolutie doorheen de tijd op te volgen? Ook deze informatie wordt dus gebruikt en verkocht aan derde partijen.
Vermoedelijk kunnen we met het aanhalen van voorbeelden zo nog wel een tijdje doorgaan. Iedereen die dus interesse heeft in data van TOMTOM kan ze aankopen en gebruiken voor eigen commerciële doeleinden. Gelukkig wordt deze data ook gebruikt door overheden om het wegensysteem te optimaliseren (als er natuurlijk geld is).