Schade door slecht wegdek. Wie betaalt?
Je valt met de fiets over een slecht onderhouden wegdek, je struikelt door een opgeworpen kassei op de weg, Je rijdt door een put in het wegdek en je hebt schade aan hert voertuig. De vraag is wie natuurlijk alle onkosten gaat betalen?
Schade aan het wegdek of niet?
Wij betalen allemaal belastingen om er voor te zorgen dat het wegdek in goede staat blijft. Wanneer men schade ondervindt door een slecht onderhoud van de weg en omgeving, kan men de dienst die aansprakelijk is voor het beheer van de weg, aansprakelijk stellen. Natuurlijk moet u wel zeker zijn dat de schade effectief komt door slecht onderhoud van het wegdek. Wanneer de schade duidelijk staat aangegeven met een verkeersbord of afbakeningen, dan zal je zelf aansprakelijk worden gesteld voor de opgelopen schade.
Voetgangers en valpartijen
Vertoonde het voetpad daadwerkelijk gebreken, dan kan men proberen de gemeente aansprakelijk te stellen voor valpartij. De gemeente kan argumenteren dat je zelf deels of geheel aansprakelijk bent. Je dient voldoende bewijzen te hebben om het voorval te kunnen argumenteren.
Wanneer het gesneeuwd heeft en je schuift uit op het voetpad, dan is de bewoner die er woont verantwoordelijk voor opgelopen schade. Het is dus van groot belang het voetgangerspad aan je deur altijd sneeuw en ijzelvrij te maken.
Schade aan wegdek veroorzaakt schade aan wagen
Wanneer men door een put in het wegdek rijdt en deze is niet aangegeven door een verkeersbord of afsluiting, dan kan je de overheid aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade. Voor gewone gemeentewegen, dien je een klacht neer te leggen bij de lokale gemeente. Is de weg een gewestweg of een autosnelweg dan moet
je aankloppen bij de Agentschap wegen en verkeer. Er wordt dan een expert aangesteld die de schade gaat onderzoeken. Je kan natuurlijk ook altijd een eigen expert aanstellen wanneer je de vergoeding niet rechtvaardig vindt.
Hoe stel je een schadeclaim op
Heb je schade geleden, dan kan je klacht indienen bij de politie. Het best is dat je de politie laat langskomen of effectief de schade aan het wegdek te laten noteren. Vraag steeds een proces-verbaal van je klacht. Willen deze geen proces-verbaal opstellen dan laat je het uur en datum noteren dat je de klacht wilde indienen.
Maak een dossier op voor je schadeclaim:
- Schrijf je gegevens op: naam, adres, kentekenplaat enz..
- Noteer de datum en uur van het schadegeval.
- Maak een plaatsbeschrijving op van het voorval. Gebruik hiervoor foto’s van het voertuig en de omgeving om het voorval aan te tonen.Op elke foto dat er genomen wordt, als is het met een toestel, staat een datum genoteerd. Dit is belangrijk om aan te tonen wanneer de schade opgelopen is. Je kan natuurlijk altijd een gerechtsdeurwaarder aanspreken om een vaststelling te laten maken. Dit laat je meestal enkel opmaken wanneer het gaat over ernstige schadegevallen.
- Noteer de oorzaak van de schade. Het is niet eenvoudig om de nodige bewijslast aan te leveren.
- Een degelijke omschrijving van de opgelopen schade.
- Probeer getuigen aan te spreken of aanpalende bewoners om te kijken of andere reeds schade geleden hebben.
- Een bestek of een factuur van de reparatie.
Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kan je aanspraak maken op een advocaat om je zaak te behartigen. Heb je een omniumverzekering dan zal deze de schade betalen. De verzekeraar zal op zijn beurt de wegbeheerder aanspreken.