Review: TomTom runner en TomTom Multisport horloge

Het moest er gewoon van komen. De TomTom Runner en TomTom Multisport horloge beginnen redelijk wat  naambekendheid te maken. Daarom willen we beide sporthorloges eens uit de doeken doen.

Runner + Multisport
Links: TomTom Runner – Rechts: TomTom Multisport

De eerste indruk sporthorloge

Beide modellen zijn vervaardigd uit kunststof. De hebben een moderne en strakke vormgeving vergelijkbaar met de Nike+ Sportwatch. Je kan beide horloges verkrijgen in verschillende kleuren. Het bedienen van beiden sporthorloges gebeurt met een vierpunts druktoets. Die zit net onder de casing op de polsband. Eigenlijk lijkt het een beetje op een kleine joystick met 4 toetsen. Via een USB kabel, kan je de sporthorloge koppelen met je PC. Deze is meestal niet bijgeleverd! Zo kan je de data van je prestaties bewaren en vergelijken met elkaar.  TomTom biedt dan ook een analyse calculator aan zodat ook jij je vooruitgang kan opvolgen. Liever een andere gebruiken, dat kan ook op MapMyFitness.com. Zo zijn er nog enkele waarmee je zelf je data kan uploaden en analyses uitvoeren op jouw prestaties. De handleiding van Het sporthorloge kan je downloaden op http://download.tomtom.com/open/manuals/Runner_Multi-Sport/refman/TomTom-Runner-Multi-Sport-RG-nl-nl.pdf. Er bestaat ook een app voor op je iPhone. Je horloge synchroniseren via bluethoot is dus geen enkel probleem. Het horloge staat steeds in slaapstand/ klok. Wanneer je de knop aanraakt springt er onmiddellijk in je horloge een licht aan.




TomTom Runner

De TomTom Runner is 2 varianten beschikbaar:

vierpunts drukknop
TomTom Sporthorloge – vierpuntsdruktoets
  • Je kan hem loskopen met alleen een oplader bij.
  • Je kan hem komen met lader en hartslagmeter = HRM variant.

Deze variant is enkel geschikt voor renners. Heb je bij aankoop enkel gekozen voor de polshorloge? Dan kan je deze nog uitbreiden met een hartslagmeter. Wel kan je van deze horloge geen Multisport horloge maken.

De TomTom runner is gemaakt voor zowel binnen als buiten. Binnen gebruikt de sporthorloge een bewegingssensor om je snelheid, tempo en prestaties te registreren.

Buiten kan je gebruik maken van de GPS sensor. Deze GPS sensor legt de snelheid, de tijd, de afgelegde weg vast in je sporthorloge. Op die manier kan je je prestaties beter opvolgen. Hij heeft een ongelofelijk snel bereik met de satellieten. Zo kan je de sporthorloge snel callibreren aan de satelliet.

Via het hoofdmenu is het makkelijk navigeren. Druk je op de rechter toets, dan start je met de training. Om te scrollen gebruik je de boven en beneden knop. Links drukken is meestal om een stapje terug te zetten.

Een leuke feature wat vrouwen zeker zien zitten, is dat ook het aantal verbruikte calorieën worden weergeven. Daarnaast kan je zelf je doelstellingen ingeven wat je precies wil bereiken. Via een cirkeldiagram wordt weergegeven hoeveel van die doelstellingen dat je reeds bereikt hebt. Je kan je vorige prestaties ophalen en vergelijken met de huidige prestaties. Heb je daarbij nog eens een hartslagmeter aangekocht, dan kan jij de instellingen van hartslag aanpassen zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer je bv. te hoge hartslag hebt. Ideaal om je uithouding te trainen. Train je graag met muziek of oordopjes? Geen probleem, het sporthorloge geeft ook een trilsignaal.




TomTom Multisport

Deze wordt geleverd in 3 uitvoeringen nl.

  • Horloge + oplader + fietsstuurhouder: standaard
  • Horloge + oplader + fietsstuurhouder + hartslagmeter: HRM
  • Horloge + oplader + fietsstuurhouder + hartslagmeter + cadanssensor + snelheidsmeter: HRM + CS + AM

Heb je bij de aankoop enkel de Multisporthorloge aangekocht, dan kan je deze nog uitbreiden met de fietshouder, hartslagmeter, cadanssensor en snelheidsmeter voor op de fiets. Wil je de Multisport horloge gebruiken om je fietsprestaties op te meten, dan moet je wel opletten dat je de wielomtrek van je fiets juist ingeeft.

Bij dit laatste model wordt er geen GPS gebruikt om de hoogte te berekenen maar wel met een barometrische hoogtemeter. Die zou in principe nog nauwkeuriger moeten zijn.

Met dit horloge kan je ook wat de TomTom Runner doet maar met de TomTom Multisport horloge kan je ook zwemmen en fietsen. Het is dus logisch dat dit apparaat dan duurder gaat zijn in aankoop. Wanneer je gaat zwemmen geeft dit horloge ook het aantal baantjes weer, de afstand en de tijd die je er over gedaan hebt. Deze wordt uitgedrukt in SWOLF. De Swolf wordt berekend door het aantal slagen dat je hebt gedaan en het aantal seconden dat je er over doet.

Nadelen

  • Het grootste nadeel is wel de prijs. De meeste die het geld willen neertellen voor een ,sporthorloge kiezen op zijn minst voor de horloge met hartslagmeter. Dan zit je al snel aan 200 euro met hartslagband € 249,- en met hartslagband en fietssensoren € 299,-. ,
  • Is het enkel om te fietsen, dan zou ik geen horloge nemen. Dit horloge is enkel handig wanneer je verschillende sporten doet,
  • Geen USB kabel om te koppelen aan PC,
  • Vermogen van trappen tijdens fietsen wordt niet bijgehouden,
  • hartslagband kan irritatie en wonden veroorzaken op de huid,
  • Zwart scherm met witte letters. Sommige prefereren het omgekeerde. Maar met indirect zonlicht is het scherm onleesbaar door reflectie,
  • Aparte hartslagmeter. Wens je dit niet, kies dan voor TomTom de Runner Cardio en Multi-Sport Cardio. Deze hebben een ingebouwde hartslagmeter,
  • Geen Nederlandse interface,
  • Geen GPS map/kaart hoewel het wel op GPS technologie werkt.

Voordelen

  • Makkelijke bediening van het menu,
  • Grote letters en dus goed leesbaar ook tijdens sporten,
  • Polsarmband lang genoeg, ook over kleding mogelijk,
  • Duidelijk scherm met verlichting,
  • Metingen: snelheid, afstand, calorieën, hartslag, cadans, stopwatch, rondetijden,
  • Makkelijk trainingsschema’s opstellen,
  • Synchroniseren met pc via usb of iPhone via bluethoot voor exporteren van data.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."