Review TomTom GO Professional 6250

Over TomTom GO 6250:

Eerst en vooral moeten we in deze review iets duidelijk maken. De TomTom GO Professional 6250 is niet zomaar een GPS voor huis-tuin- en keukengebruik. Dit uit de kluiten gewassen toestel is namelijk niet bedoeld voor de doorsnee gezinswagen, maar werd speciaal door de fabrikant ontwikkeld om te worden gebruikt in vrachtwagens en in mobilhomes. Het is een understatement om te zeggen dat dit wat grotere voertuigen zijn dan we gewoon zijn. Hetzelfde kunnen we zeggen over de TomTom GO Professional 6250. Alles aan dit GPS-toestel is gewoon wat groter.

Technische specificaties

We beginnen met het scherm. In tegenstelling tot de gewoonlijke 5 inch heeft deze routeplanner een scherm met een diameter van standaard 6 inch of omgerekend 15,2 centimeter. Bovendien is de resolutie van het beeld scherper dan bij een consumentenmodel. De professional die hiermee werkt, zal dit zeker op prijs stellen. Deze GPS voor grotere voertuigen bedien je op dezelfde manier als andere TomToms of smartphones. Je voert gegevens in met de touchscreen technologie. Dankzij Bluetooth kun je deze routeplanner aan je smartphone koppelen. Zo kun je je routeplanner niet alleen gebruiken om op je bestemming te raken, maar ook om te telefoneren of om opgebeld te worden. Dit toestel heeft eveneens wifi-verbinding om alle nodige informatie voor een juiste routebeschrijving, binnen te halen.

Hoe kom je op je bestemming?

De TomTom GO Professional 6250 wordt standaard verkocht met een ingebouwde kaart van Europa. Dankzij de Lifetime Maps updates wordt deze kaart trouwens letterlijk een heel leven lang of zolang je het toestel gebruikt geüpdatet. Zo beschik je altijd over de recentste informatie en geraak je binnen Europa altijd op je bestemming. Enkel de schaarse gebieden die niet in een database zijn opgenomen, zitten ook niet in deze kaart. Dit soort bestemmingen zijn trouwens erg schaars, waardoor je er in de praktijk nooit of bijna nooit mee geconfronteerd zult worden. Je kunt er bijgevolg van op aan dat alle adressen en huisnummers die je invoert door de TomTom GO Professional 6250 worden herkend en in je af te leggen route worden opgenomen.

Extra functies

Bijzonder aan deze TomTom GO Professional 6250 voor vrachtwagens en mobilhomes is dat je in dit toestel wegblokkeringen kunt ingeven. Zo kun je deze obstakels tijdens het professioneel rijden vermijden. Een vrachtwagenchauffeur is meer en meer een professional voor wie tijd geld is en deze GPS is daar helemaal aan aangepast. De verkeersinformatie is in dit toestel ingebouwd. Bovendien krijg je de verkeersinfo en de recentste updates helemaal gratis. Deze info ontvangen via een TomTom TMC is echter niet in de prijs inbegrepen.

Verkeersinformatie via het RDS/TMC radiosignaal. TMC staat voor Traffic Message Channel. Dit is in veel landen te ontvangen, maar niet altijd gratis. Sommige fabrikanten bieden extra verkeersinformatie via TMC.

Hiervoor moet je over een TomTom TMC beschikken en deze dien je los aan te schaffen. In de TomTom GO Professional 6250 zijn dan weer wel WIFI en Bluetooth ingebouwd. Bluetooth is immers noodzakelijk om verbinding te kunnen maken met mobiel internet. Verder beschikt dit bijzonder apparaat ook over Text to Speech technologie en kun je ook instructies inspreken om het toestel geheel via spraak te kunnen bedienen.  Verder gebeurt de wisseling tussen de dag- en nachtdisplays in tegenstelling tot andere modellen wel automatisch. Er is zelfs een voetgangersmodus inbegrepen! Het navigatietoestel heeft een intern geheugen van 16 GB wat ruim voldoende is om langdurig updates binnen te halen. Door middel van een geïntegreerde simkaart, blijf je steeds verbonden met de TT services.

Prijs

De prijs van de TomTom GO Professional 6250 varieert tussen 389,95 euro en 449 euro. Dit is beduidend meer dan de modellen van hetzelfde merk die voor consumentengebruik ontwikkeld werden. De TomTom GO Professional 6250 heeft dan ook zoveel meer te bieden. Dit is meer dan zo maar een routeplanner. De mogelijkheden die je met dit toestel hebt om je route te plannen zijn veel uitgebreider dan bij een consumentenmodel. Hier is werkelijk aan alles gedacht. POI’s of belangrijke hotspots kunnen met dit apparaat op velerlei manieren worden opgezocht.

Met deze GPS kun je probleemloos bepaalde soorten wegen uitsluiten of net in je route opnemen. Aan alles werd gedacht: tunnels, snelwegen, tolwegen, snelwegen en veerdiensten. Je kunt het zelf niet bedenken of de TomTom GO Professional 6250 laat het je op voorhand zien zodat jij als professional op de weg tijdig je route kunt aanpassen. Uiteraard krijg je voor deze prijs ook een accurate inschatting van je reistijd.

Populariteit

Omdat dit product niet voor de consumentenmarkt bedoeld is, wordt de TomTom GO Professional 6250 aanmerkelijk minder verkocht dan TomToms die voor consumenten ontwikkeld werden. In het algemeen wordt dit model wel goed onthaald door de professionele chauffeurs die dit aangepaste toestel gebruiken. Zoals bij ieder apparaat zijn er gebruikers die minder tevreden zijn. Vaak gaat het over beroepschauffeurs die voor het eerst met het toestel werken. Uiteraard is het belangrijk dat zij deze GPS op voorhand instellen. Vaak gehoorde klachten zijn dikwijls te wijten aan beginnersfouten.

De TomTom GO 6250 is geschikt als navigatiesysteem voor vrachtwagenchauffeurs en in mindere mate de gewone gebruiker.

TomTom Go professional 6250 updates

De TT GO 6250 kan je updaten via de pc met Mydrive software. Of via je smartphone met de Mydrive-app. Je kan real time informatie binnenhalen met je smartphone via GPRS. Deze functie verbruikt circa 7 MB aan data per maand.

Minpunten/ tekortkomingen

De TomTom GO Professional 6250 is een GPS systeem dat in het bijzonder werd ontwikkeld voor professionele vrachtwagenchauffeurs. De meeste beroepschauffeurs die dit model gebruiken zijn erover tevreden. Zij vinden dit toestel echt een aanrader. Tevens zijn er ook consumenten die dit toestel gebruiken omdat zij ook baat hebben bij de extra functionaliteit en de precisie die dit apparaat biedt.

Een aantal gebruikers vindt dit systeem echter te groot om te gebruiken. Anderen vinden de prijs dan weer te hoog in verhouding tot de meerwaarde die wordt geboden. Voor deze hoge prijs dien je vb. nog altijd de beschermhoes en dashboardhouder bij aan te kopen. Deze zijn niet inclusief de aankoopprijs.

Een minderheid is van mening dat deze GPS niet doet wat hij belooft. Als voorbeeld dat het apparaat hun langs wegen en padjes stuurt waar ze helemaal niet kunnen rijden met hun camion/mobilehome. De reden hiervoor is moeilijk te achterhalen omdat niet iedereen even duidelijk opschrijft wat er precies mis ging. We vermoeden dat een aantal gebruikers onvoldoende bekend was met het apparaat vooraleer ze het in gebruik namen.

Omdat updates via dit toestel gratis worden gedownload bij wifi ontvangst, kan het voorvallen dat deze worden gedownload onder het rijden. Het systeem vertraagt enorm en het navigeren wordt moeilijk.

Op de TT go professional 6250 is er spraakherkenningssoftware. De spraak wordt niet altijd even goed herkent. Goed articuleren zonder achtergrondgeluid is de boodschap.

Bij deze navigatie wordt er geen notie gemaakt wanneer men als camionchauffeur niet mag inhalen wat voor professionele gebruikers wel van pas zou kunnen komen. Ook andere toegangsbeperkingen zoals gewichten en maten kan er niet worden op afgelezen. Dit laatste heeft te maken omdat gebruikers zelf dienen in te stellen met welk voertuig dat ze rijden. Ze dienen hierbij het gewicht en afmetingen op te geven om de juiste route door Go 6250 te laten berekenen.

Voor het gebruik van de Go professional 6250 geeft je voor het voertuig de juiste afmetingen en gewicht in om te komen tot een correcte routebeschrijving.

Uitsluiten van tunnels bij het instellen van een routebeschrijving, is niet mogelijk.

Mogelijk een nadeel is dat je tussen de POI’s niet kan zoeken op alfabetisch volgorde wat soms het zoeken makkelijker maakt.

Gebruikerservaringen

Ondanks de hierboven beschreven minpunten zijn de meeste gebruikerservaringen voor de TomTom GO Professional 6250 bijna allemaal onverdeeld positief. Ook toeristen die erop uit trekken met een mobilhome of camper zijn zeer te spreken over dit model voor experten op de weg. De meeste chauffeurs die met dit apparaat hun route uitstippelen zijn zeer tevreden en prijzen de gebruiksvriendelijkheid, het oog voor detail en de precisie van dit GPS-systeem.

Voordelen

 • Robuust en duurzaam
 • Mooi en dun design
 • Groot scherm
 • Precieze navigatie
 • 3D-beeld waardoor de omgeving makkelijker herkenbaar wordt gemaakt
 • hoogte, breedte en gewicht van voertuig zelf in te stellen
 • Gemakkelijk in gebruik zonder het lezen van de handleiding wanneer je reeds kennis hebt van een ander model TT voor truckers/mobilehomes
 • handfree bellen
 • snelle reactie van file melding
 • Trajectcontrole wordt continu bijgesteld
 • Alle DKV stations mooi aangegeven
 • Tal van functies die je bij een ander toestel niet vindt

Nadelen

 • Een groot toestel + helder scherm met de zon erop
 • Wordt geleverd zonder beschermende case
 • Voor beginners even wennen aan het instellen wat kan leiden tot onlogische routes
 • De hoge prijs in vergelijking met een consumentenmodel
 • Soms wat trager dan verwacht dan wat je van deze prijsklasse zou mogen verwachten.
 • Spraakinstructies worden niet altijd goed begrepen.
 • Werkt niet in combinatie met oudere Gsm’s
 • Geen POI: busstation en fast-food restaurants
 • orte accuduur

Ons besluit:

Als we alle informatie over de TomTom GO Professional 6250 doornemen, dan is ons oordeel over dit professionele GPS-systeem positief tot zeer positief. De meeste gebruikers die ons hun mening gaven, zijn zeer tevreden over dit apparaat dat niet alleen professioneel, maar ook door consumenten gebruikt kan worden.

De meeste minpunten die door een minderheid van de gebruikers opgesomd worden zijn met grote waarschijnlijkheid te wijten aan het niet uitvoeren van updates. Een aantal kritische opmerkingen hadden niet zozeer met het toestel zelf te maken, maar eerder met het verouderde Gsm-toestel van de gebruiker. Ook wie voor het eerst een GPS gebruikt, kan voor verrassingen komen te staan. Dit is geen toestel voor beginners die niet gewoon zijn om met een dergelijk systeem te werken. De TomTom GO Professional 6250 is niet voor niets een toestel dat ontworpen werd voor professioneel gebruik zoals de naam het zelf zegt.

Zelf ervaring met deze TomTom Go 6250? Dan horen we graag wat u ervan denkt. Schrijf een review hieronder of laat een reactie na op deze pagina.

Go professional 6250 update

Wil je te weten komen hoe de updates voor je Go professional worden geupdate? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

7 reacties op “Review TomTom GO Professional 6250”

 1. Beste, als touringcarchauffeur ben ik zeer tevreden over de tom tom go professional 6250.
  Ik heb wel een vraag waarom de maximumsnelheid voor autocars in Belgie nog altijd op 90 km per uur staat aangegeven en dit al een jaar veranderd is naar 100km per uur zoals in F ,D,NL,E ,enz…Ook heb ik een opmerking over de traffic ,Ik rij meestal naar Spanje ,via Frankrijk en daar werkt de traffic perfect maar als ik een rit in België moet uitvoeren bijvoorbeeld naar Zaventem en ik vertrek vanuit Roeselare dan ben ik soms al ter plaatse en heb nog altijd geen traffic,maw het kruisje staat nog altijd door het auto embleem wat vrij onhandig is want je verwacht natuurlijk traffic informatie om door Brussel te rijden.dat is niet éénmalig maar in België kom ik dat veelvuldig tegen en als ik mijn go6250 terug opstart of niet het blijft hetzelfde probleem.

 2. Vorige week de TomTom 6250 aan gekocht bij de media markt ben over TT als gebruiker voor de motor fiets zeer te spreken maar de 6250 professioneel voldeed niet aan de verwachtingen,hij kon geen verbinding maken met de server kreeg geen info van files e.d Aperaat terug gebracht en omgeruild voor een nieuwe en aldaar getest en? Zelfde probleem kan geen verbinding maken .de verkopers stonden ook voor een raadsel ander type TT getest en det werkte wel .Nu is besloten de TT terug testuren naar fabriek en te testen ik hou er een raar gevoel van over maar we wachten af .het persn mediamarkt heeft correct en op een nette manier gehandeld Top media markt Zoetermeer

 3. Het apparaat valt steeds uit en start dan opnieuw op, het is zeer traag, reageert slecht met het aanraakscherm.
  Ik heb hem terug gestuurd om na te testen en mijn oude Garmin weer zolang in de vrachtwagen gezet. Ik heb het vermoeden dat de chip te licht voor deze software.

 4. Had een TomTom 6250 Go professional gekocht op 11/03-2019 en mag zeggen dat hij perfect heeft gewerkt tot en met de verplichte software update van september. het begon uit te vallen en zichzelf terug op ter starten zoals Theo hierboven vermeld. Heb contact opgenomen met de hersteldienst en heb ondertussen al 2 refurbished systemen in de plaats gekregen maar het toestel blijft wegvallen. Heb ook al nieuwe kabel en houder opgestuurd gekregen maar niets verhelpt het probleem. Hopelijk is er iemand met dit probleem die kan helpen want het vertrouwen in de naverkoopservice van TomTom is zo goed als verdwenen.

 5. Goedendag,
  Ik vindt het vreemd dat je met dit zogenaamde professionele apparaat de tunnel codes voor vrachtwagens niet kan invoeren, dat is wel handig voor onze jongens die met gevaarlijke stoffen rijden, je moet immers op de route wel weten welke tunnels je moet vermijden.

  Misschien een idee meneer Tomtom.

 6. Walter Versluis

  Hallo,
  ik heb hetzelfde probleem als GUY RIBBENS die hierboven zijn bericht heeft geschreven.
  een aantal collega’s van mij hebben ook hetzelfde probleem van wegvallen van het beeldscherm of opnieuw opstarten of routes die tijdens het rijden eruit gegooid worden bij de TomTom Go Pro 6250 en dit is namelijk pas gaan gebeuren NA de Verplichte Software Update (ook bij mijn collega’s).
  Ik had het idee dat mijn TomTom kapot zou gaan en heb een nieuwe gekocht (hetzelfde model).
  Deze heb ik 2 of 3 dagen gebruikt zonder problemen en kreeg toen de wel bekende melding dat er een Verplichte Software Update was dus deze heb ik geüpdate en daarna WEER hetzelfde probleem met wat ik al eerder vermeld heb.
  Dus ik weet bijna zeker dat het met de Verplichte Software Update te maken heeft.
  Het zal zeer gewaardeerd worden door vele chauffeurs als dit probleem gauw opgelost wordt door TomTom.
  ( misschien als dat mogelijk is de vorige Software er weer terug opzetten via een Update )

 7. Ik heb nu sinds een maandje of 3 dit navigatiesysteem in mijn bezit. Tot nu toe is dit mijn grootste miskoop ooit. Elke dag weer heb ik spijt van de aankoop van dit wanproduct.
  -Hij stuurt me telkens weer over weggetjes in Frankrijk van 3,5 ton terwijl er vaak een gewone doorgaande weg vlakbij loopt. Soms dwars door dorpjes heen waar je met een personenauto al amper doorheen komt. (en ja, hij staat goed ingesteld vwb hoogte, breedte, lengte en gewicht)
  – Het ding is retetraag. Een paar keer mijn oude Go 950 dezelfde route laten berekenen en die was net zo snel en soms zelfs nog sneller klaar.
  -De posities van allerlei routiertjes in Frankrijk kloppen totaal niet. In het beste geval zit hij er een paar honderd meter naast. Soms staat er volgens het ding ergens een restaurantje ergens midden in een weiland waar in de verre omtrek echt totaal geen bebouwing aanwezig is.
  -De verkeersinformatie valt heel vaak weg zodat je weer eens een uur in een file staat terwijl je volgens het ding gewoon lekker door kan rijden. Als hij de file wel aangeeft duurt die altijd veel langer dan aangegeven.
  -Diverse malen per dag springt hij uit zichzelf op de luistermodus terwijl ik niks aanraak.
  -Ik heb hem al een paar keer teruggezet naar fsbrieksinstellingen maar dat helpt dus ook niet.

  Kortom, als je het spannend vindt om met 18 meter door een klein dorpje te rijden of jezelf muurvast te rijden in één of ander stadje moet je dit apparaat vooral aanschaffen. Ik heb er in ieder geval onwijs veel spijt van. Ik ga deze zsm verkopen en iets anders kopen of mijn oude 950 weer oplappen. De reden dat ik deze niet terugstuur is omdat ik dan te maken zal krijgen met de onbereikbare helpdesk van TomTom. Dan ben ik urenlang aan het mailen en met een beetje pech ook nog in het Engels. En als je dan denkt dat je eindelijk de juiste persoon te pakken hebt wordt het contact opeens afgebroken en kun je weer opnieuw contact zoeken en je verhaal weer opnieuw uit gaan leggen want dan heb je natuurlijk weer met een andere whizzkid te maken. Dit verzin ik niet, dit heb ik helaas echt meegemaakt. Ik begrijp ook niet waarom jullie dit apparaat zo’n hoge beoordeling geven. Als je tussen Breda en Zevenaar op en neer pendelt zal het wel prima zijn maar voor het echte werk is het gewoon een aanfluiting. Ik ben af en toe zo kwaad op dat ding dat ik hem wel uit het raam wil smijten.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mobiele versie afsluiten