Site pictogram Navigatie update

Navigatie start niet op: zwart scherm

Start het navigatiesysteem niet op? De oorzaak is meestal terug te vinden bij de batterij: ofwel is de batterij stuk ofwel laadt uw TomTom niet meer op.In een vorig artikel hebben we reeds besproken hoe we de batterij van een Tom Tom moeten vervangen. In dit geval gaan we er van uit dat het niet de batterij is maar:

1. De oplaadconnector is stuk

TomTom heeft een internet oplaadbare batterij. Wanneer de connector die er voor zorgt dat je de batterij kan opladen, stuk is kan je navigatietoestel natuurlijk onmogelijk werken. Je navigatie start niet op. Hoe weet je dat die stuk is? Nu bij veelvuldig gebruik, komt die connector wat scheef te zitten. Dat komt omdat de kabel

barsten soldeersel oplaadconnector

dikwijls geplooid is waardoor het de connector scheef trekt. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je het oplaadkabeltje er te hard ingeduwd hebt wanneer de connector niet meer goed ineenschuiven enz.. Als de pinnetjes in connector scheef staan of ze zijn verwrongen, dan weet je al genoeg.

Je merkt het ook wanneer je de TT open maakt. Soms kan je zien dat de soldeersels afgebroken zijn aan één kant.

Oplossing: De oplossing hier is de connector vervangen of de soldeercontacten opnieuw aanmaken.

Connector vervangen

Hiervoor heb je een spatel nodig, een nieuwe connector (elektrohandel), een soldeerbout met smalle pin, soldeersel, een pincet, een mini schroevendraaier.

Eerst en vooral moet je de TT openen. Met behulp van de schroevendraaien, maak je de schroeven aan de achterkant los.

Vervolgens gebruik je een spatel om het scherm uit de TT te halen. Dat doe je door met een spatel aan de voorkant, rond de rand van het scherm te gaan. Opgelet, ga voorzichtig te werk en beschadig het scherm niet.

Wanneer het scherm los is, dien je eerste de kabel die aan het scherm hangt, los te maken. Meestal is dat een brede oranje platte kabel. Gebruik hiervoor een pincet zodat je het kabeltje snel en makkelijk los krijgt.

Het circuitbord zit nu nog in de weg. Met behulp van de kleine schroevendraaier kan je nu de resterende vijzen losvijzen en het circuitbord eruit halen zodat je aan de connector kan. Opgelet. Ook hier zitten er enkele kabels vast met de batterij. Maak deze voorzichtig los met de pincet.

De oplaadconnector ligt nu bloot. Toch kan het zijn dat er nog een rubberen beschermlaag opligt. Haal deze deels vrij met een pincet. De rest laat je er op.

Met behulp van een soldeerbout met fijne punt, kan je nu de oplaadconnector losmaken van het circuitbord. Maak de plaats waar de connector zat even schoon met je soldeerbout. Neem de nieuwe connector en plaats deze op de exact dezelfde plaats. Soldeer deze vast met nieuw soldeersel.

Wanneer deze vast dit, dien je de beschermende rubber terug aan te brengen zoals voordien. Normaal plakt deze nog en kan je het gewoon goed aandrukken.

Sluit de batterijkabel terug aan.

Breng het circuitbord terug in positie en schroef de vijzen er terug in.

De oranje platte kabel terug aansluiten op het scherm en het scherm terug in de TomTom klikken.

Aan de achterkant de vijzen terug invijzen en klaar is kees.2. Overload systeem recetten

Je navigatie start niet op wanneer bijvoorbeeld je TomTom al maanden in de kast ligt en niet meer gebruikt wordt. De batterij kan dan volledig leeg zijn wat iets triggert in het overload systeem van je navigatietoestel. Normaal zorgt dat systeem er voor dat de batterij niet teveel oplaad. Maar in dit geval gebeurt dus het omgekeerde. Aangezien je TomTombatterij volledig leeg is, gaat hij eveneens een foutmelding creëren waardoor je batterij gewoon niet oplaad.

Oplossing: Je dient de batterij uit je navigatietoestel te halen en deze op één of andere manier opladen (slechts enkele minuten). Wanneer het overload systeem voltage detecteert springt deze terug aan en kan je de batterij gewoon verder opladen. 

De batterij uit je TomTom halen doe je zo: Batterij TOMTOM XXL vervangen

Met behulp van een voltmeter kan je nagaan of je batterij effectief volledig af is. Staat de voltmeter op 00.000 dan mag je er vrijwel zeker van zijn dat het probleem hieraan te wijten is.

Je kan dat doen door een volledig opgeladen batterij van vb 9 Volt, te verbinden met de TomTom batterij. Je soldeert op de batterij 2 geleidende draden. Die kan je eventueel verbinden met een voltagemeter. Met behulp van de voltagemeter kan je de batterij van je TomTom dan opladen en ondertussen nagaan of je GPS batterij ook effectief oplaadt. Zoniet is deze stuk.

TOMTOM batterij opladen m.b.v. een andere batterij.

Ik hoop dat dit geholpen heeft. Vragen of commentaren altijd welkom. Opgelet. Geeft je TomTom toch beeld maar start hij niet op? Dan is er duidelijk een ander probleem aan de hand.

3. Men heeft gebruik gemaakt van een gehackte mapversie

Men kan ook een zwart scherm krijgen wanneer mensen een illegale kaart hebben aangekocht  of een gratis update gedownload hebben via het internet. Omdat Navcore en kaart compatibel moeten zijn en dit door de meeste mensen niet gecheckt wordt, blokkeert het systeem en werkt het navigatiesysteem niet meer. Je kan hem dan ook niet afzetten of opzetten via de aan/af knop. Er is hier dikwijls niet veel aan te doen. Het aansluiten van het toestel aan je TT account maakt dingen alleen maar erger. TT heeft zich erin gespecialiseerd zulke illegale praktijken op te sporen en alle gegevens op je toestel te wissen. Goede raad is goud waard: download geen illegale kaarten op het internet!

Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."
Mobiele versie afsluiten