Site pictogram Navigatie update

Hybride bedrijfswagens: het einde van de gunstmaatregelen? (BE)

Er rijden steeds meer hybride wagens op onze wegen. Ook in ons land kunnen we er niet meer naast kijken. Deze auto’s hebben een milieuvriendelijk imago. Toch kunnen we dit niet zeggen van iedere hybride wagen. In België wordt daarom op federaal niveau gedacht aan een verstrenging van de bestaande belastingmaatregelen voor wat de nationale regering bestempeld als valse hybrides. Dat kunnen we terugvinden in het Zomerakkoord. Dit maakt hybride wagens meteen minder aantrekkelijk als aftrekpost op de belastingaangifte.

Gunstmaatregelen onder de loep!

In het al vermelde Zomerakkoord vinden we nog andere interessante informatie. De gunstmaatregelen voor hybride auto’s worden door de federale regering van premier Michel nauw onder de loep genomen. Een voorbeeld is een extra belasting die afhankelijk zal zijn van wat de batterij van een hybride auto in kilowattuur aankan. Het verschil met een gewone auto zal aanzienlijk moeten zijn dan nu het geval is. Op dit moment is nog niets concreet op papier gezet. Toch lijken de toekomstige maatregelen in het voordeel uit te vallen van kleinere modellen zoals de Toyota Auris Hybrid en de Mini Cooper SE. Deze auto’s zijn lichtgewichten en daarom hebben zij aan een accu met een lager vermogen voldoende. Hierdoor zullen hun eigenaars nog wel van gunsttarieven kunnen genieten.Grotere hybrides in het vizier!

De federale regering richt haar pijlen duidelijk op grotere modellen. Hierbij denken we aan hybrides zoals terreinwagens voor familiaal gebruik zoals de Audi Q7, de BMW X5, de Mercedes-Benz GLC, de Porsche Cayenne en de Volvo XC90. De eigenaars van deze goed in de markt liggende SUV’s zullen met grote waarschijnlijkheid in hun portemonnee geraakt worden. Het is duidelijk dat deze 5 auto’s in 6 maanden tijd behoorden tot de 25% meeste verkochte hybrides in België. Dit lijkt op het eerste zicht niet zo evident omdat de minimale aankoopprijs van deze wagens hoger is dan € 46.000. Dan hebben we er de BTW nog niet bij opgeteld.
Het is momenteel ten zeerste onduidelijk in hoeverre de fiscale gunstmaatregelen zullen verdwijnen. Mogelijk zal er een nieuwe taks geheven worden. Premier Michel en zijn ministers moeten dit nog op papier zetten. Eén ding kan de consument misschien al een beetje meer lucht geven. De nieuwe belastingmaatregelen zijn zeker niet voor 2018. De ingang van het nieuwe belastingregime voor hybrides is voorzien voor 2020.

Hoelang blijven de gunstmaatregelen nog van kracht?

Op basis van wat we nu weten, kunnen we inschatten dat een persoon die in 2018 of 2019 een hybride auto van het grotere type aankoopt als bedrijfswagen, dit jaar en volgend jaar nog steeds van de bestaande gunstmaatregelen zal kunnen genieten. Deze zijn niet te versmaden. In bepaalde gevallen wordt de aankoopprijs helemaal terugbetaald. We rekenden het even uit voor de 2 modellen hybride terreinwagens die het meest worden verkocht. In de praktijk zijn dit de Mercedes-Benz GLC 350e en de BMW X5 40e. Deze wagens kosten, in volgorde van verschijnen, zonder BTW in de catalogus: € 46.100 en € 62.190. Het is duidelijk dat deze SUV’s aanzienlijk duurder zijn dan dezelfde wagens die op diesel rijden.

Die hoge prijzen zijn nadelig voor bedrijven. Ook al krijgt uw onderneming 100% van de aankoopprijs terug, het geld om deze SUV’s te betalen, moet uw bedrijf wel in kas hebben. De BMW kost € 62.000 en de Mercedes € 46.000 euro. De meerkost hebben we er dan nog niet bij opgeteld. Als uw bedrijf de aankoop aankan, kunt u deze sommen aftrekken van uw omzet.
Zo kunt u het belastbaar inkomen van uw bedrijf op een efficiënte manier binnen de perken houden. De voorwaarde is natuurlijk wel dat u over de nodige fondsen beschikt om deze dure jongens aan te kopen. Toch blijft in het laatste geval een aankoop van hybride SUV’s het overwegen zeer zeker waard.

Welke hybrides zijn nog steeds volledig aftrekbaar?

De aankoopsom Mercedes Benz GLC 350e kunt u volledig inbrengen als aftrekpost op de belastingaangifte van uw bedrijf. Dit heeft alles te maken met de gunstige uitstoot van CO² van deze wagen. Met 59 gr./ km blijft deze wagen onder de officieel toegelaten norm van 60 gr. Overschrijdt de CO² uitstoot van een wagen deze grens? Dan kunt u nog steeds 90% van de catalogusprijs aftrekken. Dit geldt voor de BMW X5 40e. SUV’s die op diesel rijden hebben uiteraard een hogere uitstoot. Toch kunt u de aankoopsom van zulke wagens nog steeds voor 75% inbrengen als aftrek. Boekhoudtechnisch betekent dit dat uw omzet vergroot wordt met onvoorziene getallen met 5 cijfers, enkel en alleen door het kopen van een bedrijfswagen. Zodoende is het aanlokkelijk om volledig af te trekken hybride bedrijfsauto’s aan te kopen in plaats van de vertrouwde dieselwagens. Hybride bedrijfswagens hebben de grootste impact op uw bedrijfscijfers. Uiteraard kosten ze meer in de aanschaf dan een diesel, maar dat wordt nadien ruimschoots goedgemaakt.

Andere pluspunten

Een hybride terreinwagen is niet alleen belastingtechnisch interessant voor het bedrijf, maar ook voor de werknemer die ermee rijdt. Deze automobilist zal ook minder belastingen betalen aan het einde van zijn rit. Zo vinden we op de belastingaangifte het vakje met de naam ‘voordeel van alle aard’. Dit staat ook bekend als VAA. De belasting hierop valt ten laste van de bestuurder. Bij een hybride ligt deze belasting lager dan bij een dieselwagen. Weer nemen we het voorbeeld van de BMW X5 40e. De VAA die een bestuurder betaalt voor deze hybride bedraagt maandelijks € 206,43. Dit is minder dan de helft dan wat de automobilist zou betalen voor de laagste geprijsde diesel SUV. Hiervoor betaalt de bestuurder namelijk maandelijks € 439,85. Hetzelfde geldt voor de Mercedes-Benz GLC. Wie kiest voor een hybride betaalt een VAA van maandelijks € 159,37 en wie kiest voor diesel dokt maandelijks maar liefst € 333,61.
Het is dan ook geen wonder dat de meeste ondernemingen voor hybrides kiezen. Het lijkt immers zo aanlokkelijk. Als bedrijfsleider mogen we ons echter niet blindstaren op de duidelijke voordelen. Er is ook een keerzijde aan deze blinkende medaille. Het komt meer dan eens voor dat een werknemer na verloop van tijd van baan wisselt. De bedrijfswagen wordt in de meeste gevallen overgedragen aan de opvolger. Daarbij is het belangrijk dat een bedrijf kiest voor een auto die veel kilometers op de teller kan hebben. Dieselwagens hebben op dit vlak een goede naam. Werknemers die beroepshalve veel de baan op moeten, kunnen verder met de dieselwagen van hun voorganger. Dit is bij hybrides niet altijd het geval. Toch passen vele ondernemingen op dit vlak hun aankoopbeleid wel aan.

Nephybrides

Elk merk auto heeft wel een hybride op de markt gebracht. Toch kan men deze wagens onderverdelen in verschillende categorieën: de fake of nephybrides, de half hybrides en de echte hybride wagens.

De echte hybride wagens worden als volgt beschouwd: dit zijn alle wagens met een batterijcapaciteit van >0,60 kWh / 100 kg autogewicht. Op autogids.be staat dat de batterijcapaciteit minstens 0,50 kWh / 100 kg autogewicht dient te zijn tegen 2020 met een maximale uitstoot van 50g/km.

Voorbeeld:

Het einde van de diesel als gezinswagen

Jarenlang was de diesel de meest geziene gezinsauto op de Belgische wegen. Belangenorganisaties voor automobilisten raden momenteel af om privédoeleinden nog een dieselwagen aan te schaffen. Op het moment dat we dit artikel schrijven, wordt de financiële reden hiervoor al duidelijk. Voor het eerst kost diesel per liter meer dan benzine in het tankstation. Sommige ketens van pompen geven korting aan grootverbruikers. Om hiervan te kunnen genieten moet een automobilist al 30.000 km per jaar afleggen. De winst die een particulier dan nog over heeft, is wel bijzonder klein.
Nog niet zolang geleden kostte diesel meer dan 20 eurocent per liter minder dan benzine. Wie de tank helemaal vol liet lopen, deed toen goede zaken. Het prijsverschil kon oplopen tot € 10 per tankbeurt. Deze tijden zijn definitief voorbij. Nu mag wie met een diesel rijdt, zich gelukkig prijzen met een minimaal profijt van een paar cent per tankbeurt. De voorspelling dat diesel duurder zou worden dan benzine is op dit moment al waarheid geworden. Enkel bij samenaankoop is er nog sprake van bovenstaande minimale winst. Tegelijk is de dieselprijs ook onderhevig aan het cliquetsysteem. Dit houdt in dat gebeurlijke toekomstige prijsdalingen tegelijk voor 50% stijging van de accijnzen voor gevolg zal hebben.
De belasting op diesel en benzine zijn trouwens voor het eerst aan elkaar gewaagd. Voor reguliere benzine dalen de accijnzen. Waar de belangenverenigingen voor automobilisten dachten dat de dieselprijs pas in de herfst de prijs van de benzine zou overtreffen, is dit nu al in de tweede helft van maart het geval.

Wat blijft er dan nog over als voordeel voor diesel?

Een dieselmotor is iets zuiniger in verbruik dan een benzinemotor. Het verschil is miniem en laat zich, zoals hierboven reeds vermeld, enkel voelen na meer dan 30.000 km per jaar te hebben gereden. De meeste gezinnen bereiken dit aantal kilometers niet. Alle voordelen van dieselwagens lijken uitgeput.

Elektrisch, aardgas of benzine?

Wie vooral financieel wil besparen, koopt het best een auto met een zuinige benzinemotor. Auto’s die qua verbruik onder 6 liter/ 100 km blijven, zijn geen uitzondering. Kleinere wagens zitten vaak rond 4 liter / 100 km. Wie in de omgeving van een tankstation woont dat aardgas aanbiedt, kiest het best voor een hybride wagen die zowel op benzine als op aardgas onder druk of CNG kan rijden.

Wie vooral financieel wil besparen, koopt het best een auto met een zuinige benzinemotor.

Elektrische wagens zijn nog te duur voor de gemiddelde consument. Bovendien is er gewoon een te klein aanbod om een aanlokkelijk gamma te kunnen aanbieden.

Vanaf 1 januari 2017 kost de bedrijfswagen met tankkaart, die werknemers ook voor andere verplaatsingen gebruiken, meer aan de baas.Het gebruik van bedrijfswagens voor andere verplaatsingen, dat ziet de overheid niet graag gebeuren. Daar moet iets aan gedaan worden. Dat kan door ondernemingen meer te belasten in geval de baas ook de tankbeurten voor privédoeleinden betaalt. Of het nu over tankkaarten gaat of over kassabonnen die de werknemer terugbetaald krijgt, maakt weinig uit. Een forfaitaire vergoeding telt trouwens ook als zulke vorm van terugbetaling.

De baas kan minder aftrekkosten vermelden op de belastingaangifte.

Het personeelslid van een onderneming krijgt een VAA waarover belasting dient te worden betaald, in geval de bedrijfsauto ook privé wordt gebruikt. Tot einde 2016 was 17% van dit voordeel een beroepskost die een baas niet kon inbrengen als aftrekpost: de zogenaamde verworpen uitgave. Vanaf 2017 zijn er heel wat minder aftrekposten voor ondernemingen met personeel in dienst. Waar voor die datum niet kon worden afgetrokken, kan vanaf 1 januari 2017 maar liefst 40% niet langer worden afgetrokken. Het aantal verworpen uitgaven groeit en hierdoor moet wie personeel in dienst heeft, meer afdragen aan de FOD Belastingen. Als baas is het fiscaal gunstig om niet langer een tussenkomst te verlenen voor de tankbeurten voor privédoeleinden van de werknemers. Dit is de enige manier om te kunnen blijven genieten van het 17 % tarief voor verworpen uitgaven.

Wat betekent dit voor de portemonnee van het personeel?

Voor personeelsleden verandert er, op directe wijze, in de praktijk weinig. Onrechtstreeks zullen ze wel de gevolgen dragen. De kans is groot dat bedrijven met personeel in dienst een andere regeling zullen treffen m.b.t. het terugbetalen van tankkosten.

Opgelet!

Vanaf de 4de week van maart, 2018 stijgen de dieselprijzen naar 1,40 EUR/L.

Bron:

www.tijd.be

**vroom.be

Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."
Mobiele versie afsluiten