Hoe het LCD scherm vervangen van uw navigatie?

Een reparatieklus bij Tom Tom kan een kostelijke zaak zijn. Maar wat als het nu zo simpel is dat u de reparatie van je LCD scherm makkelijk zelf kon doen?
LCD scherm vervangen

Garantie van je toestel

Er is wel één zaak dat we je moeten meedelen. Ga jezelf te werk om het LCD scherm te vervangen? Wanneer blijkt dat de reparatie niet gelukt is of je beschadigd andere zaken, dan vervalt de garantie voor reparatie bij Tom Tom. Opgelet dus. Wanneer je garantie loopt, kan je vragen of deze onder de garantie valt. Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom het LCD scherm van je navigatie stuk kan zijn. Heb je de GPS laten vallen en zit er een duidelijke barst is, dan kan je bijna zeker zijn dat de reparatie niet onder de garantie valt (tenzij je een uitgebreide verzekering genomen hebt).

Maar het is ook perfect mogelijk dat er gewoon slechte verbinding ontstaan is tussen je navigatie en het LCD scherm (bedrading, element doorgebrand enz.). In dat geval is de kans groot op reparatie onder garantie.

Herstelling

Het LCD scherm vervangen is kinderspel. De benodigdheden zijn:

  • klein technisch spateltje (dit kan je voor allerhande reparaties gebruiken, ideaal doe het zelfver)
  • Nieuw LCD scherm dat past op jouw TomTom

 

Rond het scherm van je navigatietoestel, zit een zwarte kader. Met behulp van het spateltje gaan we nu die kader loswringen. Wees voorzichtig dat je het toestel niet te bruut behandeld.

LCD scherm vervangen
Kader losmaken met spatel

 

Wanneer de kader los is, neem je deze uit het toestel. Door je toestel om te draaien, valt nu het LCD scherm gewoon uit het GPS toestel. Opgelet. Het LCD scherm zit nog vast aan de bedrading. Zorg dat je deze niet beschadigd. Maak de bedrading los met behulp van het spateltje. Dit doe je door de witte valve/ klep langs weerszijde open te klikken zodat de bedrading automatisch loskomt.

LCD scherm losmaken
LCD scherm losmaken GPS (TomTom XL)

Op het oude scherm staan nog een aantal gegevens genoteerd die je kan gebruiken om een nieuw LCD scherm aan te kopen. Je kan natuurlijk het LCD-scherm gewoon meenemen naar een elektronica handelszaak. Zij weten welk scherm er moest besteld worden. In bepaalde gevallen kunnen ze het LCD scherm op voorraad hebben.Het enige wat je nu moet doen is het nieuwe LCD scherm terug in de zwarte omkadering vastklikken. Wanneer deze goed aangedrukt is, kan je de bedrading terug aansluiten. Steek de bedrading onder de witte klep/valve en klik deze terug vast door zowel links als rechts op de witte valve/klep te drukken.

Steek het scherm met zwarte omkadering terug in het GPS toestel en klik deze vast. Proficiat! Je hebt het scherm van je Tom Tom zelf vervangen en kosten bespaard.

Het herstel kan voor elk toestel iets anders zijn maar de instructies zijn ongeveer hetzelfde.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."