Hoe gebruik je startkabels?
Wie heeft het nog niet voorgehad: Je lichten laten branden? Deur niet goed gesloten en het lampje boven de bestuurszetel is blijven branden? Dan is de kans groot dat je een platte autobatterij hebt wanneer dit uren onopgemerkt blijft. Ik heb het in ieder geval al voorgehad en dan is het maar best dat je startkabels in je wagen hebt liggen. We leggen in dit artikel uit hoe je startkabels moet gebruiken om je wagen terug aan de praat te krijgen.
Wat zijn startkabels?
Startkabels bestaan uit een RODE (+ pool) en ZWARTE (- pool) kabel die aan de 4 uiteinden voorzien zijn van krokodillenklemmen. De binnenkant van de startkabels, bestaat uit koper voor een goede elektrische geleiding. De dikte van de kabels bepalen in welke mate ze geschikt zijn voor jouw wagen. Vraag raad aan een autohandelaar.
- Dieselmotoren => 25 mm dik
- Kleinere wagens en benzine wagens => 15 mm dik
Wanneer je merkt dat de startkabels tijdens de aansluiting snel warm beginnen te worden, dan zijn deze kabels niet geschikt voor jouw wagen. Stop dan om schade aan de elektronica te vermijden.
Een goed paar autostartkabels kosten als snel tussen de 50 en 90 euro. Aan de andere kant wel zijn geld waard want, zijn ze niet van degelijke kwaliteit, kunnen ze meer schade aan de auto berokkenen dan iets anders.
Hoe gebruik je de startkabels
Zet in beide wagens alle grote stroomverbruikers uit! Dus airco of verwarming moet zeker af!
Om de startkabels te kunnen gebruiken, heb je dus een andere wagen nodig die als donorwagen fungeert. Enkel op die manier kan je de batterij opnieuw opladen.
Zet de donorwagen en de pechauto dicht genoeg tegen elkaar zonder natuurlijk schade te berokkenen. Het gemakkelijkste is wanneer de wagens neus tegen neus staan. Zo niet kan het zijn dat je startkabels te kort zijn.
De meeste autobatterijen zitten beschermd in een doos met kap. Haal de kap van de batterij.
Neem de startkabels en begin met de pechauto. Zorg er wel voor dat beide auto’s af staan. Sluit eerst de pluspool aan met de RODE kabel van de pechwagen.
Vervolgens gaan we naar de donorwagen en sluiten daar de RODE kabel aan op de pluspool en de ZWARTE kabel aan op de minpool.
Opgelet! Piekspanningen kunnen heel wat schade toebrengen aan de elektronica van een wagen.
Als laatste gaan we terug naar de pechwagen waar we de ZWARTE kabel aansluiten op de minpool van de batterij.
Controleer nog een laatste keer of alles goed is aangesloten.
Start nu de donorwagen. Laat deze een 5 tal minuten te draaien voordat je de pechwagen opstart. Opgelet. Hoe langer de batterij plat is, hoe meer tijd het zal vergen om de pechwagen terug te kunnen opstarten.
Laat de pechwagen een 15 minuten draaien om zeker te zijn dat de batterij voldoende is opgeladen.
Zet beide wagens af en verwijder de kabels in de exact omgekeerde volgorde zoals we ze hebben aangesloten. Dus eerst de zwarte kabel aan de pechwagen.
Zorg er voor dat de klemmen elkaar nooit raken!
Verwijder dan ook de kabels bij de donorwagen en start met de zwarte startkabel.
Maak nu even de tijd om een rit te maken met de wagen. Doe je dat niet dan zal de batterij na een aantal uur opnieuw plat zijn. In een wagen is er altijd een beetje stroomverlies, ook al is het minimaal. Rek hiervoor een 15 tot 30 minuten voor uit. Liefst op een autosnelweg of een autoweg waar je makkelijk 70 tot 90 km per uur kan rijden.
Autobatterij stuk?
Als het niet lukt om de batterij snel op te laden of wanneer je weet dat je de lichten van de wagen helemaal niet lang hebt aan gelaten? Dan is het misschien toch tijd om de batterij van je wagen te vervangen. De kans dat je weer in pan valt met een lege autobatterij is dan veel te groot.
Lege autobatterij vermijden
Een lege autobatterij heeft niet alleen met het aan laten van de lichten te maken. Andere belangrijke factoren zijn:
- vrieskoude => vermogen batterij afnemen tot 50%
- te lange inactiviteit van de wagen: rijd regelmatig een ritje met uw wagen
(Bron:https://www.touring.be)