Het Volkswagen schandaal duurt voort

Het Volkswagen schandaal

Kort geleden heeft Volkswagen bekend dat 2 dochterbedrijven gesjoemeld hebben met de CO2 waardes en natuurlijk niet in de goede zin. Zo heeft Volkswagen de concurrent de loef afgestoken door betere resultaten te presenteren (jarenlange promotie als duurzame autobouwer), waardoor de ‘schone diesel’ een hit werd bij de klanten. Maar ze hebben natuurlijk ook minder belastingen moeten betalen op wagens die zogezegd minder CO2 uitstoot geven. In realiteit worden 40 keer de standaard CO2 waardes overschreden. Dat is dus niet zomaar een klein verschil en wordt zeker niet in de foutmarge van de emissietesten ingecalculeerd. (Bron: www.autofans.be) 
Dat is om een beeld te krijgen, evenveel als de gecombineerde uitstoot van alle energiecentrales, industrie en landbouw, auto’s in heel Groot-Brittannië. Met andere woorden, deze motors stoten niet een klein beetje meer CO2 uit. Het gaat hier effectief over echt vervuilende motoren die grote impact hebben op het milieu. (Bron: www.demorgen.be)

CO2 emissie auto testenIn het totaal zijn er 1,2 miljoen Skoda’s en 2.1 miljoen Audi’s van de toogbank gerold die niet voldoen aan de standaard CO2 normen: de EURO 5 norm. Dat zijn dus in het totaal ongeveer 3,3 miljoen wagens van de VW-groep. (Bron: trends.knack.be). Hoe kan dat zou u zeggen? Door de software te manipuleren die gebruikt wordt om de QC checks van de voertuigen uit te voeren. De wagens ondergaan strenge controles voor ze op de markt komen. Maar de software die de CO2 uitstoot meet, werd aangepast waardoor de dieselmotoren zogezegd minder CO2 uitstoot produceren.

De belangrijke spelers hierin zijn de dieselmotoren van de A1, A3, A4 en A6, de sportwagen TT en terreinwagens Q3 en Q5 van de Audi modellen. De fraude zou plaats hebben gevonden met motoren van het type EA 189. De onafhankelijke invoerder van VW-wagens D’ieteren heeft gemeld dat mensen die een wagen besteld hadden waarvan de wagen betrokken is in het milieuschandaal, deze kunnen omruilen in een EU6 dieselmotorvoertuig die wel aan de wettelijke normen voldoet. (Bron: Belga/KVDA)

Een miljoen ton aan extra vervuiling met stikstofoxiden

Wie draagt de verantwoordelijkheid voor de Volkswagen fraude

Wie verantwoordelijk gesteld wordt, is natuurlijk de vraag. De Amerikaanse EPA (milieuagentschap in Noord-Amerika) wil VW in ieder geval al een miljardenboete uitschrijven (boete van 37.500 dollar per auto) voor de vervalsing van de milieutesten. In het totaal zijn er 482.000 wagens wereldwijd bij betrokken. En deze zouden moeten teruggenomen worden. Het gaat om de VW Beetle, Golf, Jetta, Passat en Audi A3 gebouwd tussen 2009 en 2015. Jawel, het gaat hier niet enkel over de recente modellen maar ook oudere modellen. Hoe die terugname gaat verlopen is niet bekend. Volgens Martin Susteck (Duitse ministerie van transport) dient VW tegen 7 oktober hiervoor een oplossing naar voor te brengen (Bron: Belga). Wel is VW bereid zijn volledige medewerking te geven.

Hoewel de CEO Winterkorn publiekelijk ontkend heeft, iets af te weten over het defeat device dat verboden is, stapte hij uiteindelijk wel op als topman van de Duitse autoreus en wordt vervangen door Porsche-baas Matthias Mueller.

“Wij zijn oneerlijk geweest tegenover milieudienst EPA, de Californische autoriteiten en iedereen hier. We hebben het verprutst.”

Ook in andere landen neemt de roep om VW wagens te hertesten toe. Dat zou in Zuid-Korea kunnen leiden tot een boete van 4 miljard euro. Wat wel zeker is dat werknemers die op de hoogte waren van malafide software en het ook gebruikt hebben, kunnen vervolgd worden tot 10 jaar celstraf. Dat heeft de CNN aangekondigd.

Volgens het Duitse recht kunnen fraudeurs worden veroordeeld tot maximaal 5 jaar cel wat eventueel kan oplopen tot 10 jaar cel wanneer we spreken van ernstige gevallen. Het bedrijf zelf kan niet worden vervolgd voor fraude in Duitsland. Het strafrecht geldt er alleen maar voor particulieren. Wel kan het bedrijf VW zwaar worden beboet voor zijn frauduleuze praktijken. 

Volkswagen op de beurs

Volkswagen op de beurs dalingDoor de fraude zaak hebben de aandelen van Volkswagen een fikse deuk gekregen. In het totaal kan men spreken over een daling van 40%, de grootste ooit. Volgens vele beursbeleggers kan dit wel een opportuniteit zijn om nu aandelen aan te kopen. De prijzen van VW aandelen kunnen alleen nog maar opnieuw stijgen.

Europese commissie ook niet volledig vrijuit!

Volgens Belga was de Europese commissie al lang op de hoogte dat de testen van de CO2 emissie niet kloppen. Dat werd zelfs bevestigd in een rapport:

… met behulp van de geschikte sensoren en elektronische componenten is het mogelijk om de start van de tests te herkennen. Daardoor is het gebruik van om manipulatieve software te gebruiken mogelijk.

De Europese commissie verdedigd zich door te stellen dat ze niet verantwoordelijk zijn om na te gaan of er effectief frauduleuze software gebruikt wordt, enkel dat die mogelijkheid bestaat.

De toekomst

De wetgeving omtrent het meten van de CO2 uitstoot per wagen zal drastisch gewijzigd worden. Vanaf 2016 wordt die uitstoot eveneens gemeten bij een test op de weg en dus niet alleen meer via labotesten. Die tests zijn vanaf 2017 bindend. Naar mijn gevoel zullen ook daar grote verschillen optreden aangezien de labotest niet overeenkomt met we werkelijkheid van de wagen op de weg.

Voor het Volkswagen schandaal (Bron: Volkswagen & DubChat)

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."