Het verschil tussen GLONASS en GPS
Inleiding
De nieuwe TomTomtoestellen zoals TomTom Go maken ook gebruik van het GLONASS systeem. Het is tijd om eens te bekijken wat deze twee systemen nu precies doen. In dit artikel vergelijken we het gebruik van GPS en GLONASS met elkaar. We willen natuurlijk graag weten of er één systeem beter is en welk systeem dat is. Wat de verschillen zijn en wat de overeenkomsten? Kan TomTom met beide systemen tegelijkertijd omgaan? Verder is het belangrijk om te weten wat de toekomst ons gaat brengen op het gebied van navigatiesystemen. Zullen er misschien nog andere systemen bijkomen? We zoeken het voor je uit in dit artikel. Wie verder leest, weet ook meteen waar je op moet letten als je een nieuwe TomTom bestelt.
Wat is GPS?
GPS (Global positioning system) is het omvangrijke satellietsysteem dat door Amerikaanse onderzoekers is ontwikkeld. In feiten werkten deze ontwikkelaars voor het Amerikaanse leger, want in het begin werd het het systeem exclusief door het Amerikaanse leger gebruikt. Het satellietnetwerk wordt beheerd door de overheid van de Verenigde Staten, welke ook de beschikbaarheid en nauwkeurigheid van het systeem bepaalt. Dat heeft voor gevolg dat de Amerikanen de nauwkeurigheid kunnen opvoeren, maar ook kunnen verstoren. Dit is iets dat in het verleden al is gebeurd tijdens de Golfoorlog. Uiteraard wil je niet hebben dat de vijand voordeel kan halen uit de nauwkeurige positiebepalingen. Dat is natuurlijk heel logisch, maar omdat het GPS-signaal ook wordt gebruikt in de auto als routeplanner, brengt dat wel nadelen met zich mee. Je bent als TomTomgebruiker dus overgeleverd aan de goodwill van het Amerikaanse leger.
We bekijken even verder wat GPS als technologie nu eigenlijk precies is. Het GPS-netwerk bestaat uit 31 satellieten die rond de aarde draaien. De nauwkeurigheid van de positiebepaling ligt ergens tussen de 3 en 10 meter afhankelijk van de omstandigheden. Het GPS-systeem is nagenoeg overal ter wereld bruikbaar. TomTom maakt al vanaf het begin gebruik van het GPS-systeem voor alle TomTom apparaten om de juiste positie te bepalen en hieruit een route te berekenen.
Een Europees alternatief:
Het feit dat de Amerikanen af en toe aan de knopjes van het GPS-systeem zitten, is voor Europa reden om zelf met een eigen systeem op de proppen te komen. Momenteel is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bezig is met het opzetten van een Europees plaatsbepalingssysteem onder de naam Galileo. Rusland heeft ondertussen al een uitgebreid netwerk aan GLONASS satellieten rondom de aarde draaien voor haar GLONASS positiebepalingssysteem. Door zowel GPS als GLONASS te gebruiken is de locatiebepaling nauwkeuriger en minder afhankelijk van de eventuele grillen van de Amerikaanse of de Russen.
Gps gebruikt verschillende satellieten om jouw positie te bepalen. Vanaf elke plaats op aarde zijn er altijd minstens vier satellieten waarneembaar zijn. Dat is ongeveer de minimale vereiste voor een betrouwbare plaatsbepaling.
Nauwkeurigheid van GPS
In feite werkt GPS met twee niveaus van nauwkeurigheid. Het beste systeem met de hoogste nauwkeurigheid is voorbehouden aan de militairen. Het iets minder nauwkeurige systeem is voor iedereen vrijgegeven. Het is dat minder nauwkeurige systeem dat TomTom en andere fabrikanten gebruiken voor hun routeplanners.
Voordelen van GPS?
- GPS biedt met 31 satellieten een wereldwijde dekking.
- Nauwkeurige plaatsbepaling
- Het systeem is voor iedereen vrijgegeven en gratis te gebruiken.
- Auto navigatiesystemen maken allemaal handig gebruik van deze techniek in hun apparaten.
- Er zijn ook toepassingen voor fietsers en zelfs voor wandelaars.
Wat is GLONASS?
GLONASS is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS (Global Positioning System) system. Het betekent zoiets als Global Navigation Satellite system. De Sovjetunie is met de ontwikkeling begonnen in 1976. Geleidelijk aan werden in het GLONASS programma meer features voor smartphones ingebouwd zoals “real-time” verkeersdata en meer. Het maakt gebruikt van de diverse GSM-masten bij jou in de buurt om snel je exacte positie te bepalen met behulp van jouw data verbinding.
Momenteel is de Russische overheid momenteel hard bezig om GLONASS te promoten voor commercieel gebruik. Dit merken we bijvoorbeeld ook aan de iPhone van Apple. In de iPhone4S zat ondersteuning voor zowel GPS als GLONASS om je positie op de kaart te bepalen. Deze technieken bestaan dus al enige tijd. Alle topmodellen die GPS ondersteunen, en dan vooral navigatiesystemen, gebruiken ook GLONASS om de locatie beter te kunnen bepalen.
GLONASS | GLONASS-M | GLONASS-K | GLONASS-K2 | |
Ontwikkeling | 1982-2005 (buiten gebruik) | 2003-2016 | 2011-2018 | 2018 (nog in ontwikkeling) |
GLONASS en GPS combineren?
Het gebruik van een GPS-ontvanger in een mobiele telefoon is momenteel al vrijwel standaard. Het volgende jaar komt daar voor extra nauwkeurigheid ook GLONASS bij, de Russische tegenhanger van GPS. Dit jaar zal op steeds meer mobiele telefoons en smartphones GLONASS haar intrede doen. GLONASS is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS systeem voor locatiebepaling. Door beide systemen gelijktijdig te gebruiken, kan een nog nauwkeurigere positiebepaling plaatsvinden doordat in plaats van alleen 31 GPS satellieten gebruikt worden voor de positiebepaling ook de 24 GLONASS satellieten worden ingezet.
Voordelen van GLONASS ten opzichte van GPS.
Er is geen duidelijk voordeel op het gebied van nauwkeurigheid tussen beide systemen. Als je alleen GLONASS gebruikt, is de dekking wat minder dan indien je alleen GPS zou gebruiken. Als beide systemen tegelijk worden gebruikt neemt de dekking én de nauwkeurigheid van de positiebepaling toe. Het is dus zeker aan te raden om altijd met beide systemen tegelijk te werken. GLONASS is beter bruikbaar op het Noordelijk halfrond. Dit heeft ermee te maken dat Rusland zijn satellieten is gaan uitrollen met de bedoeling om ze binnen Rusland te gebruiken. De nauwkeurigheid is echter wel een voordeel van GLONASS dat soms tot 2 meter nauwkeurig een positie kan bepalen. Als je beide system gebruikt in je TomTomtoestel maak je gebruik van in totaal 55 satellieten rond de aarde. Als je je op een positie bevindt waar het GPS signaal het laat afweten omdat je tussen hoge flatgebouwen in een grote stad rijd, dan komt GLONASS goed van pas om je positie toch goed te bepalen. GLONASS maakt namelijk gebruik van GSM en telefoniemasten bij het bepalen van de positie. Op deze manier vullen beide systemen elkaar prima aan, juist door hun verschillende manier van aanpak. We moeten dus in feite niet kijken naar welk systeem beter is, maar gewoon gebruik maken van de mogelijkheden van de combinatie van beide systemen. Je bent met een TomTom device dat zowel GPS als GLONASS kan ontvangen absoluut fors in het voordeel. De verwachting is dat in de toekomst alle apparaten beide satellietsystemen zullen gaan ondersteunen.
Wat is het verschil tussen beide systemen?
GPS werd ontwikkeld door de Amerikanen en beschikt over een netwerk van 31 satellieten die een wereldwijde dekking garanderen. Het systeem is wereldwijd in gebruik in commerciële toepassingen zoals mobiele telefoons en navigatiesystemen. Het GLONASS netwerk bestaat uit iets minder satellieten, namelijk: 24. Deze hebben een wereldwijde dekking. De nauwkeurigheid voor positiebepaling van GLONASS ligt tussen de 5 en 10 meter. De Amerikanen spreken over 3,5m tot 7,8 meter. Beiden vliegen in ongeveer 12 uur rond de aarde.
Werking van GPS en GLONASS vergeleken
Zowel GPS als GLONASS zijn systemen die met behulp van satellieten wereldwijd plaats- en tijdsinformatie verstrekken. Het Amerikaanse GPS-systeem dat wordt beheerd door de Amerikaanse overheid werkt direct met satellieten om je positie te berekenen. GLONASS doet dit iets anders en gebruikt daarvoor het signaal van GSM-masten die zich in jouw omgeving bevinden.
Voor beide systemen geldt dat je als gebruiker afhankelijk bent van de grillen van hun overheden voor de betrouwbaarheid van je routeplanner. Dat de overheden van Rusland en USA op de hoogte zijn van jouw positie op elk moment nemen er maar we maar op de koop bij. Als je hiermee rekening houdt, dan besef je dat partijen zoals TomTom in een afhankelijke positie zitten. Als de Amerikanen of Russen ineens besluiten om het signaal van hun satellieten te verstoren kan TomTom hiertegen geen klacht indienen.
Wijzigingen in de beschikbaarheid en nauwkeurigheid van het GPS- of GLONASS-systeem of in de omgevingsomstandigheden kunnen de werking van dit systeem beïnvloeden. TomTom wijst alle aansprakelijkheid af voor de beschikbaarheid en nauwkeurigheid van het GPS- of GLONASS-systeem.
Met behulp van GLONASS is een driedimensionale positie- en snelheidsbepaling mogelijk. Het werkingsprincipe is hetzelfde als bij GPS.
Gebruik in TomTom apparaten
De meeste TomTom apparaten beschikken over ontvangstmogelijkheden voor zowel het GPS als het GLONASS signaal. Dat laatste gaat via een GLONASS ontvanger op de chip die zich in je apparaat bevindt. De instelling gaat volledig automatisch. De gebruiker hoeft zelfs hiervoor niets te regelen.
Steeds meer mensen gebruiken een app voor hun navigatiesysteem. Dat systeem werkt dan via je telefoon.
Conclusie
We hebben gezien dat de systemen van de Amerikanen en de Russen elkaar prima aanvullen. GPS werkt direct met een aantal satellieten op je positie te kunnen bepalen. Pas nadien doet de TomTom zijn werk. GLONASS werkt op een andere manier via het uitlezen van de signaalsterkte van verschillende GSM-zendmasten op je smartphone of TomTom device. Met die gegevens kan GLONASS je positie bepalen. GLONASS is daarom erg handig overal waar er GSM-masten staan. In de woestijn heb je dus erg weinig aan GLONASS. In dat geval heb je altijd GPS nog om je te navigeren. Als beide systemen tegelijk worden gebruikt vullen ze elkaar prima aan. Je mag dan rekenen op een verhoogde nauwkeurigheid in de positiebepaling.
Inmiddels zijn er ook ontwikkelingen in andere landen zoals China en India. Zelf Europa is bezig met het ontwikkelen van eigen satellietsystemen om niet afhankelijk te hoeven zijn van de grillen van de Amerikanen of de Russen. Omdat bij zowel GPS als GLONASS militairen betrokken zijn, weet je het natuurlijk nooit of er ineens iets gebeurt met het satellietsignaal.
Alle nieuwe modellen van zowel autonavigatiesystemen zoals TomTom of smartphones zijn tegenwoordig voorzien van zowel GPS als GLONASS. We adviseren dan ook om wanneer je een nieuwe TomTom koopt te controleren of beide systemen beschikbaar zijn. Als dat niet zo is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een verouderd model wat je zeker niet moet aanschaffen. GPS en GLONASS ondersteuning is absoluut noodzakelijk.
Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/GLONASS
https://www.glonass-iac.ru/en/guide/
Nou om je wereldwijd te navigeren via een app is zeer handig. Leuk te weten dat eraan gewerkt wordt om de vaststellingen wat nauwkeuriger in beeld te brengen. Interessant artikel, ik ga zeker meer informatie hier omtrent zoeken.
De volgende tekst is verwarrend:
“Dat de overheden van Rusland en USA op de hoogte zijn van jouw positie op elk moment nemen er maar we maar op de koop bij.”
Apparaten die gebruik maken van GPS (zogenaamde GPS receivers) maken geen contact met een satelliet, maar ontvangen slechts een signaal. Dat betekent dus dat de eigenaren van de systemen geen kennis hebben van de gebruikers en hun positie. Een smartphone met bijv. Google Maps erop verstuurt natuurlijk wel de locatie naar Google, maar dit is optioneel. GPS kan gebruikt worden zonder het opgeven van privacy.
Beste, Zelfs al wordt enkel de locatie verstuurd. Dan kan men dus perfect zien van welk adres het signaal vertrekt en waar men naartoe rijdt. Ook kan men de snelheid linken aan de locatie van het GPS signaal. En als dat signaal gelinkt is aan een apparaat dat door iedereen geregistreerd is met een account … En als ze u echt moeten vinden, dan vinden ze je gegarandeerd.
een best wel belangrijk en groot verschil.
tussen GPS en GLONASS is dat de Russische variant 24 satellieten gebruikt en !!!! aanvullend GSM palen
dus niet alleen de Gsm palen maar ook niet alleen de satellieten. gecombineerd systeem daardoor is hij ook preciezer dan de Gps van de Verenigde Staten van Amerika.
dus ook al zit je midden in de woestijn zoals jullie dat beschreven dan doet de Russische variant nog steeds zijn werk gewoon alleen maakt hij op dat moment geen gebruik van telefoon palen maar van die 24 satellieten die werken nog steeds.
en nog een best wel belangrijk verschil de precisie van het Russische systeem en dan heb ik het over het betaalsysteem niet het gratis systeem is beduidend beter dan GPS.
mocht het zo wezen dat je er aan zit te denken om een gps veiligheidssysteem in je boot auto motor of een ander eigendom deel te stoppen Zorg er dan voor dat het een gecombineerd systeem is want GPS is heel erg simpel te storen en te blokkeer in de Russische variant heel erg lastig om te storen en te blokkeren