GPS toestellen: nuttige en onnuttige functies
GPS toestellen en nuttige functies
GPS toestellen en nuttige functies

Wanneer de eerste GPS toestellen op de markt kwamen, wilden de meeste bekende merken een graantje meepikken. Toch na verloop van tijd zijn zijn er slechts enkele merken op de markt stabiel gebleven en andere hebben de productie stopgezet: Philips, ViaMichelin, LG, Sony enz. Het is nu TomTom, Gamin, Navigon en Mio GPS toestellen die de markt domineren. 
GPS toestellen

Heb je nog een oud GPS toestel dat uit de markt gehaald is? Dan heb je pech want voor deze toestellen zijn geen kaartupdates meer beschikbaar. Daarbij willen we je dan ook de tip geven om altijd GPS toestellen van een bekend merk te nemen zodat de toekomst van uw GPS verzekerd is. Wanneer het op autonavigatie komt, zijn TomTom en Navigon de beste merken. Wel hebben we al gemerkt dat de handleiding van beide toestellen te wensen overlaat.

Verkeersinformatie en files

Wanneer we spreken over real time verkeersinformatie, zijn Garmin en TomTom (Tomtom HD Traffic 5.0) aan de winnende hand. Ze maken gebruik van de gyroscoop techniek i.p.v. TMC radiosignalen (Traffic Message Channel). Dit wil zeggen dat deze merken verkeersinformatie verzamelen aan de hand van de verplaatsing van mobiele telefoons. Inderdaad uw GSM geeft gegevens door zodat men kan nagaan waar de verkeershinder zich bevindt. Ondertussen zijn onze wegen al zo verzadigd dat ook de alternatieve routes erge verkeershinder ondervinden.

Het leuke natuurlijk is dat TT de gyroscoop koppelt aan EPT software. De positie van het GPS toestel kan zo op elk moment berekend worden, ook wanneer u door een tunnel rijdt.

verkeersinformatie en file
Verkeersinformatie over files

Garmin gebruikt Smart Traffic, Navigon Live Traffic en Mio Live TMC 

GPS toestellen en extra functies

IQ Routes-technologie van TomTom berekent je optimale route. Deze route is gebaseerd op de snelheid die daadwerkelijk op wegen wordt gereden op dat tijdstip (volgens historische gegevens van andere Tomtom-gebruikers) en niet alleen op maximumsnelheden. Zowel Mio als TT gebruiken deze techniek.

Onder de basisfuncties verstaan we: route berekenen, nuttige plaatsen, routevoorkeur, alternatieve route, tijd van aankomst. De meeste GPS toestellen hebben nog een boel andere functies die wel of niet de moeite waard zijn:

Met Tom Tom Live is het mogelijk om via een ingebouwde simkaart actuele brandstofprijzen op te vragen. Men is dan wel genoodzaakt om zich een abonnement aan te schaffen en dat kost geld.

TravelPilot van Blaupunt maakt gebruik van camera’s om het traject op het scherm te projecteren. Het toestel heeft daarbij automatische herkenning van verkeersborden maar dit systeem lijkt ’s nachts niet te werken.  Spijtig genoeg kunnen we dit toestel niet aanbevelen aangezien men genoodzaakt is om regelmatig naar het scherm te kijken en wat dus verkeersveiligheid op het spel zet. Wij verkiezen gesproken verkeersaanwijzingen bovenop beeld.
De weergave van flitspalen kan een nuttige functie zijn. Via internet kan je de updates snel installeren. Dit is een betalende dienst.

autonavigatie en muziek luisteren
Navigeren en muziek luisteren

Adresgegevens inlezen op uw GPS toestel behoort nu tot de mogelijkheid. Hiervoor dien je verbinding te maken tussen je GPS toestel en de Microsoft outlook folder van je computer.

De automatische omschakeling van dag naar nachtmodus is een goede functie die de veiligheid van de automobilist verbetert.

Een handvrij carkit met bluetooth modus is eveneens een pluspunt. Zo maakt u connectie tussen uw GSM en GPS toestel.

Muziek beluisteren zonder dat de instructies van uw navigatie verstoort worden.

Met behulp van een ingebouwd navigatietoestel (mediaspeler) is het mogelijk verschillende type media (films en muziek) af te spelen.

Sommige Franse auto’s laten geen satellietverbinding toe. Hiervoor dient men dus een buitenantenne te installeren.

De nieuwste GPS toestellen geven ook geavanceerd rijstrookadvies. Interessant wanneer u niet gewend bent om in grootsteden te rijden en op drukke autostrades.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."