Wie goed voorbereid is voor dat men op reis vertrekt, is half gewonnen. Er zijn wel wat zaken waar men dient op te letten en misschien weet je ze nu niet helemaal uit je hoofd. Om er voor te zorgen dat je geen zaken vergeet, maken we een lijst op met belangrijke zaken. Handig zo een reislijst!
Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden waarmee men op reis kan vertrekken. De meest gekende zijn natuurlijk reizen met de wagen en reizen met het vliegtuig. Je hebt natuurlijk ook nog fietsvakanties, cruisevakantie en andere maar die gaan we hier niet bespreken.
Voorbereid op vliegvakantie
Heel wat Belgen en Nederlanders nemen jaarlijks het vliegtuig om tot aan hun vakantiebestemming te geraken. Het boeken van de reis, het pakken van de koffers en zorgen dat men alle documenten heeft om op reis te vertrekken, bezorgt de gemiddelde reiziger heel wat stress. Er zijn dan ook heel wat zaken waar de reiziger rekening mee moeten houden. Om het makkelijk te maken, geven we de belangrijkste punten weer in een lijst zodat je deze snel en makkelijk kan overlopen.
- Betaal je reis met Mastercard. Bij deze kaart zit heel wat reisbijstand waarvan je de informatie even op voorhand moet doornemen. Een reisbijstand van reisbureau of de mutualiteit is vaak niet volledig. Voor een volledig reisbijstand ga je naar je eigen verzekeringskantoor en laat daar de reisbijstand opstellen.
- Een ouder persoon die meegaat met het vliegtuig? Vraag dan gratis assistentie aan. Doe dat bij de boeking van de reis.
- Check 4 weken op voorhand of je reispas nog wel geldig is. De aanvraag van een nieuwe reispas kan 3 weken op zich laten wachten. Zorg er dus voor dat je daar op tijd bij bent. Voor een nieuwe reispas heb je degelijke en gereglementeerde foto’s nodig. Let op dat sommige landen eisen dat het paspoort niet alleen geldig is maar zelfs nog 6 maanden tot na de reis geldig is. is het mogelijk dat je in bepaalde landen nog eens extra een online visum moet aanvragen. 4 weken is meestal genoeg maar landen in Afrika vb. kan dat zelfs uitlopen tot maanden voor de aanvraag rond is. Zeker voor speciale visums.
- Check 4 weken op voorhand dat je kinderen wel de nodige reisdocumenten hebben om aan boord te mogen. We spreken dan van een kids-ID of een reispas. Ook dat kan als snel een maand in beslag nemen om dat allemaal te regelen.
- Een week op voorhand check je de vluchtvouchers na. Kijk goed of de namen op de vliegtuigtickets overeen komt met wat er op je ID staat. Dat is zeer belangrijk. Gebruik dus zeker geen afkortingen van namen want dat zal je duur komen te staan.
- Check of je de juist bagage koffers hebt die voldoen aan de eisen van de vliegmaatschappij.
- Zorg dat je een week op voorhand de gebruikerslimiet laat aanpassen voor geldafdaling in het buitenland. Je dient je hiervoor persoonlijk aan te bieden bij de bank. In landen van de VS dien je de bankkaart specifiek te activeren voor de termijn dat je op vakantie gaat. Check voor de zekerheid ook maar de vervaldatum van uw bankkaart. Zorg ervoor dat je ook het telefoonnummer van cardstop bij de hand hebt voor moest er toch een diefstal van de portefeuille gebeuren.
- Neem je medicatie mee op het vliegtuig? Laat dan door de dokter een attest opstellen voor het gebruik van deze medicatie. Zo vermijd je problemen met de douanen.
- Wissel zeker geen geld in de luchthaven. Daar is het omwisselen vaak duurder dan in je eigen bank. Maak hier dus op voorhand werk van.
- Maak voor vertrek een kopie van alle belangrijke documenten zoals uw reispas en ID kaart. Zo heb je deze documenten altijd ter beschikking. Stuur ze op naar je e-mail account zodat ze overal en altijd bereikbaar zijn. Op de gemeente kan je vb. een officieel uittreksel van je ID vragen. Dan staat op papier wie je bent en kan als voorlopige ID functioneren in geval van problemen.
- Zorg dat je de juiste reiskoffers mee op reis neemt. Vertrek best niet met volle koffers op reis maar zorg voor extra ruimte.
- Vertrek ruim op tijd naar de luchthaven. Dat klinkt evident maar blijkbaar komen er toch altijd passagiers te laat bij de incheck aan. De kans dat de stress dan hoog oploopt, is wel heel groot. Neem je de vlucht in een ander land, is het misschien aangewezen om dicht bij de luchthaven een hotelletje te nemen. Ben je bang dat je veel te vroeg bij de check-in aankomt, voorzie je dan van wat leesvoer of een fijn dekentje voor een snelle powernap te maken. Op de luchthaven zijn altijd bars open waar je een koffie kunt gaan drinken ongeacht het uur. Maak er een uitstap van en geniet van de tijd samen. Om tijd te besparen kan men zichzelf 24 uur op voorhand reeds online inchecken. Na het inchecken kan je zelfs de boarding pass afdrukken of weergeven via de smartphone. Het voordeel is dat je niet aan de incheckbalie moet aanschuiven maar rechtstreeks kan doorgaan naar een bagage drop off punt.
- Vergeet niet dat er nog strikte regels gelden voor het meenemen van vloeistoffen op het vliegtuig. Dit kan ook gelden voor bepaalde etenswaren. Check op de website van de luchthaven wat kan en niet kan.
- Bij de veiligheidscontrolepost kijkt men of je metalen draagt. Doe kleding aan zonder: broeksriem, horloge, schoenen met metalen zolen etc. Zorg dat je de sleutels niet meer in je broekzak zitten, … je kan er zelf wel iets bij bedenken.
Voorbereid op autovakantie
Een autovakantie zit meestal helemaal anders in mekaar dan wanneer men op vliegvakantie vertrekt. Hier sta je trouwens zelf in voor het transport en de gevolgde route. In elk land gelden er andere reglementeren. Kijk deze aub. goed na. Ook hier geven we een lijstje met aandachtspunten voor je op reis vertrekt.
- De auto is hier het vervoersmiddel. We moeten er dan ook voldoende aandacht aan schenken. Volgende zaken zijn belangrijk: zorg dat alle boorddocumenten van de auto bij de hand heb. Check op voorhand dat alle documenten aanwezig zijn.
- Voor je op reis vertrekt is het interessant dat je een check-up van je wagen doet. Doe dat zelf of doe je wagen binnen bij een garage. Bij sommige pechverhelpingsdiensten zit er een gratis jaarlijkse check-up inbegrepen.
- Kijk de reglementeringen na wat betreft zaken die verplicht in de wagen dienen te liggen zoals een extra bril, veiligheidsvestjes, gevarendriehoek (in Zwitserland moet men deze bij de hand hebben liggen en dus niet in de koffer), alcoholtester voor Frankrijk, reservelampen voor Kroatië enzovoorts. Kijk ook of de reserveband nog intact is en pomp deze op indien nodig. Ook mag de brandblusser niet vervallen zijn en dien je een EHBO set in je wagen te hebben. Zorg eventueel voor een set batterijkabels en andere in geval van nood.
- In het geval van kinderen moet je kijken of de kinderzitjes geschikt zijn voor een lange reis. Gebruik een aangepaste veiligheidsgordel wat kindjes mooi in de zitjes houdt.
- Bij het monteren van fietsenrekken of dergelijke dient men altijd een dubbele check-up te doen dat alles stevig vastzit. Stop regelmatig om bevestigingssystemen aan te spannen of de montage te controleren.
- In sommige landen is handvrij bellen in de wagen eveneens verboden.
- Neem voor de reis een reisbijstandsverzekering van uw makelaar zodat men bij panne of bij nodige depannage geen problemen ondervindt.
- Zorg dat je voor vertrek alle kaarten van je GPS toestel een update hebt gegeven. Indien nodig moet je een kaart bijkopen afhankelijk van het land waar men naartoe gaat. Het hebben van een navigatiesysteem is ook interessant om files onderweg te kunnen vermijden omdat de GPS meestal rekening houdt met de huidige verkeersinformatie.
- Lees op voorhand de verkeersregels van de landen die je passeert of waar je naartoe gaat.
- Check op voorhand waar het goedkoop is om te tanken. Doe je verschillende landen, dan kan het interessant zijn om plaatsen te vinden waar men aan een goed tarief kunt tanken. Uiteindelijk zal de benzine een grote kost van het reisbudget zijn. Polen en Bulgarije zijn vb. goedkope landen om te tanken.
- In sommige landen heb je een autovignet (milieu) nodig. Vraag deze tijdig aan want de wachttijd is al gauw 30 dagen.
- Op sommige wegen dien je tol te betalen. Wil je niet met al dat klein geld sukkelen? Vraag dan een tolbadge. Zo wordt tol betalen makkelijk en aangenamer.
Bagage verloren of vlucht geannuleerd? Bekijk je rechten op Test-aankoop.