Go 6200 Review

We leven in een wereld waarin we veel tijd spenderen aan het rijden en aan het reizen naar je werk, vakantieplek of vrienden. Aangezien de wereld steeds meer bebouwd en drukker wordt is het af en toe best lastig om de weg te moeten vinden. Aardig wat mensen gebruiken hun mobiele telefoon als navigatie in de auto. Ze zetten Google Maps aan en proberen om met een hand aan het toestel de focus op de weg te blijven houden. Dit is helemaal niks voor mij, mensen kijken mij dan ook af en toe gek aan als ik zeg dat ik met een TomTom rijd. Op dit moment ben ik in bezit van de TomTom Go 6200, een super apparaat wat het reizen een stuk comfortabeler maakt. Daar zal ik in deze Go 6200 review wat meer over vertellen. Lees ook wat het verschil is tussen de Go 6200 en Go 5200.

Waarom kiezen voor TOMTOM?

Voordat ik wat vertel over de TomTom wil ik eerst graag even een puntje op de agenda zetten, namelijk het verschil tussen het navigeren via een TomTom en met je mobieltje. Ten eerste heeft een TomTom een veel betere beeldverhouding, je kunt hier veel makkelijker de weg op zien. Dit is namelijk wel van essentieel belang, ik wil wel kunnen zien welke afslag ik moet hebben. Met de TomTom ben je dus sneller op de hoogte van de actuele verkeerssituaties. Denken we dan maar aan de IQ routes.

Ten tweede zijn de kaarten op de TomTom al offline gedownload, zo beschik je dus altijd over de kaarten die je nodig hebt. Je hoeft niet eerst alle kaarten nog te downloaden, dit bespaard dus een hele hoop data kosten. Niks meer lullig dan erachter komen dat je de verkeerde kaart hebt als je midden in Frankrijk staat, met de TomTom heb je dit niet.

Als laatste blijft een TomTom ook daadwerkelijk op je ruit zitten of toch met de laatste nieuwe modellen. Met je smartphone zit je eerst nog te kloten voordat je weg kan rijden. Een navigatiesysteem is dus wel een flink stuk beter dan een of ander mobieltje.

TomTom Go 6200 Review

INHOUD DOOS GO 6200

go-6200-reviewNu we dat uitgelegd hebben kunnen we verder met de review. Wanneer we de doos openmaken zien we een TomTom Go 6200 met een USB laadkabel, een 12v adapter en een zuignap met magnetische houder. Deze zuignap is er om het apparaat op de ruit te plakken. De doos oogt strak en alles ziet er professioneel uit. De lader is geen lomp ding en hij ziet er nog niet eens zo heel verkeerd uit. De magnetische houder voelt ietwat fragiel carkit-go-6200-reviewmaar tot dusver heb ik er geen problemen mee gehad, hij is nog nooit van de ruit gevallen. Hij voelt trouwens heel sterk aan.

Review Go 6200 apparaat

De TomTom Go 6200 (6 inch scherm) zelf ziet er iets anders uit dan zijn voorganger, de Go 6100. De powerknop is verplaatst, deze is naar de achterkant gezet. Het voordeel hiervan is dat je hem niet meer per ongeluk uitzet als je hem in de houder klikt. Naar mijn mening dus een erg grote verbetering ten opzichte van het vorige model. De plastic rand aan de zijkant van het scherm lijken iets kleiner te zijn, dit terwijl de randen aan de onder en bovenkant wat groter zijn geworden. Hij lijkt hierdoor wat langer en dunner, dit geeft een wat luxer effect. De magnetische sluiting lijkt anders dan die van het vorige model, al is dit niet een heel groot verschil. Het apparaat zelf voelt stevig en robuust aan, maar dit is dan ook een van de kenmerken van een TomTom. Het valt niet snel kapot, en het zal gedurende de tijd dat je hem bezit dan ook niet snel stuk gaan.

Dit apparaat heeft in totaal 16 GB opslagruimte. Maar dat neemt niet weg dat je een extra SD kaart van maximaal 32 GB kan installeren.

TomTom stond de laatste jaren ook niet stil, ze hebben dan ook aardig wat tijd besteed aan de spraakbesturing op het apparaat. Bij de Go 6200 is dit gelukt, het apparaat maakt gebruikt van het systeem Nuance. Het werkt best wel aardig, mits er niet al te veel achtergrond geluid en ruis is. De schreeuwende kinderen op de achterbank zijn dus niet echt handig als je de spraakbesturing wilt gebruiken. Maar wanneer je in je eentje in de auto zit werkt alles naar behoren. Wanneer de stem niet helemaal te herkennen is komt het systeem met enkele suggesties van wat je zou kunnen zijn, handig dus. Om de hele gebruikservaring extra veilig te maken is de TomTom uitgerust met een compleet uitgevoerde carkit. Zo hoef je tijdens het rijden niet aan te lopen klooien en kun je veilig de weg op. Deze carkit kan voortaan ook inkomende berichten oplezen. Op dit moment is de Handsfree Functie beschikbaar met Siri en Google Now.

Wanneer je het toestel in de winkel of online koopt hoef je niet te rekenen om gezeur wat betreft de kaarten. Op ieder toestel zit een levenslang garantie aan kaartupdates. Ook kun je over alle kaarten beschikken die je maar wilt. Europa is al geïnstalleerd op het apparaat, maar je kunt alle andere kaarten ook gewoon downloaden. Geen probleem dus als je met je auto naar Tokio wilt rijden, het is alleen een beetje ver. Ook over flitsers doen ze bij TomTom niet moeilijk. Ook dat abonnement zit er gewoon levenslang bij. In landen waar deze maatregel verboden is, past het systeem zich aan naar de regels van dat land. Als bestuurder hoef je daar dus ook niet over na te denken. Zo krijg je dus ook geen onverwachte boetes of bekeuringen op de mat.

De TomTom Go 6200 wordt ook regelmatig voorzien van updates vanuit de My Drive community. En natuurlijk ook van alle nieuwe en recentere kaarten, flitsers etc. Eerst moest je dan gaan klooien met de My Drive app, dit was ontzettend onhandig en helemaal niet makkelijk om te gebruiken. Dat is gelukkig niet meer nodig. De TomTom Go 6200 is de eerste TomTom carkit-go-6200-wifimet Wifi. Wanneer je verbonden bent met Wifi kan het apparaat alle benodigde updates downloaden zonder dat je daarbij ook maar enige moeite hoeft te doen. Ook krijg je bij het uitschakelen te zien of er nog beschikbare updates zijn. Zo weet je altijd of je het apparaat moet laten downloaden en kom je nooit voor verrassingen te staan. Zorg er wel voor dat je minstens 30 Mbps hebt. Zo niet komt de download vast te zitten en ben je nog verder van huis!

Kaarten uploaden is nog nooit zo gemakkelijk geweest met de ingebouwde wi-fi

Iedere TomTom  beschikt natuurlijk altijd over een accu. Dit is ontzettend handig, je kunt hem namelijk zo ook op de fiets of lopend gebruiken. Leuk voor als je van een fietsroute of van een wandelingetje houdt. En zo hoef je hem niet altijd in de auto op te laden, dit betekend dat je meer ruimte hebt om je telefoon op te laden. Dan is het handig dat je ongeveer een uurtje vooruit kunt. Toch valt mij op dat het power management van deze nieuwe TomTom flink verandert is. In mijn Prius ontving de TomTom Go 6100 eigenlijk net te weinig stroom om echt te kunnen laden. Het gevolg was dat ik hem om de paar weken thuis moest bijladen aan het stopcontact. Een tikkeltje irritant. Bij de Go 6200 heb ik geen enkele klacht over de accu.

Ik vind het zelf ontzettend fijn rijden met de TomTom Go 6200. Je hoeft niet meer zo veel moeite te doen met het zoeken naar alle plekken. Je kunt de omleidingen en werkzaamheden nu veel makkelijker zien en dit zorgt ervoor dat je nergens meer te laat komt. Het spraaksysteem is ook een erg leuke toevoeging en werkt vooralsnog nog best goed.

Al met al vindt ik de TomTom Go 6200 super fijn om te gebruiken. De kaarten doen het allemaal goed en iedere straat is er wel op te vinden. Het blijft natuurlijk wel een duur ding, maar het is dan ook een investering. Je bent sneller op je werk, krijgt geen bekeuringen voor telefoon achter het stuur meer en het maakt het rijden gewoon een stuk makkelijker. De spaarherkenning werkt goed als er niet te veel ruis op de achtergrond is (Compatibiliteit met Siri en Google NowTM). Voor een chauffeur die wat vaker op de weg is, is de navigatie zo ie zo een no brainer. Het is gewoon te onhandig om alsmaar je telefoon te gebruiken. De TomTom Go 6200? ToppieToppie dus!

Handleiding GPS

In de dozen van TT zitten geen handleidingen meer. Je kan deze zelf downloaden en uitprinten op: handleiding GO 6200 op de website van TT zelf.

Wat is het verschil tussen Go 6200 met de Go 5200?

verschil-tussen-go-5200-en-go-6200
Pixels Go 5200 en Go 6200

Het bijzondere is dat beide toestellen ongeveer gelijktijdig aan de consument werden aangeboden. Maar waar zit dan het verschil tussen de Go 5200 en de Go 6200? De GO 5200 heeft een iets kleiner beeldscherm wat een prijsverschil oplevert van 50 EUR. Maar ook het aantal pixels verschilt:

  • Go 5200 = 130560 pixels
  • Go 6200 = 384000 pixels

Daarnaast zijn sommige instellingen zoals de tekstgrootte, niet aanwezig op de Go 5200.

Kostprijs Go 6200

De Go 6200 kost € 379,95. Dat is al aanzienlijk. Maar je krijgt er heel wat voor terug. 

Conclusie

Pluspunten

  • Volledig handsfree
  • Ingebouwde carkit (Compatibiliteit met Siri en Google NowTM)
  • updates downloaden gaat super makkelijk via wi-fi
  • Lifetime geldt voor alles (flitsers en mappen)
  • 164 landen gratis downloaden
  • ingebouwde SIM zonder roamingkosten

Minpunten

  • De spraakherkenning heeft moeilijkheden met ruis op de achtergrond (muziek, spelende kinderen, andere)
  • Vrij prijzig wanneer u er niet veel gebruik van maakt.
  • Zoals de meeste TT apparaten is de levensduur van de batterij hooguit een uur wanneer deze niet aangesloten is.

Zelf ervaringen? Deels ze!

Heb jij ervaringen met de GO 6200, stuur dan een reactie via onderstaand formulier. Wij horen graag uw mening.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."