Garmin versus TOMTOM op iphone

In dit artikel vergelijken we de populaire iPhone apps van de befaamde Satnav bedrijven: Garmin (Streetpilot) en TOMTOM. Voor de vergelijking gebruiken we de Car kit.De vergelijking Garmin vs TomTom

Beide apps werken zowel in de landschapsmode als in de portretmode. Bij TT is het wel mogelijk om de statusbalk van je iPhone te verbergen. Op die manier krijg je nog net iets meer ruimte om de kaarten duidelijk te kunnen zien. De Garmin app is eigenlijk niet geschikt om op een iPad te downloaden en te gebruiken terwijl TOMTOM zeer universeel is en zowat op elk toestel kan gebruikt worden.

Garmin extra features aankopen
Extra opties Garmin

Garmin heeft natuurlijk waar het voor bekend staat een optie voor voetganger navigatie. Wel is het een betalende bijkomende optie genaamd: Urban Guidance die tal van mogelijkheden biedt. Daarentegen kan je bij de TT app wel aangeven om bijvoorbeeld een route (+ tijdsschaal, afstand, duurtijd, …) te berekenen rekening houdende met voetgangers maar je kan de app niet gebruiken om publieke routes te gebruiken.

Garmin maakt geen gebruik van opgeslagen mappen zoals TOMTOM doet, maar maakt gebruik van het cellular data network voor het streamen van mappen. Alle mappen en kaarten staan bij de TOMTOM app op het navigatietoestel zelf.

Garmin laat toe dat je van de plaats van aankomst kunt kijken naar een Google street view afbeelding + het lokale weer. Dat is niet mogelijk met de TOMTOM navigatie app.Via Garmin is het mogelijk een 3D weergave te krijgen van gebouwen en dergelijke. Deze feature is extra te downloaden. TT heeft deze mogelijkheid niet.

Als we Garmin en TT vergelijken, is het duidelijk dat via de iPhone app bij TT het de spraak beter verstaanbaar is.

Garmin versus Tomtom
intersecties TOMTOM

De kaarten van TT zijn duidelijker en overzichtelijker dan die van Garmin hoewel dat het natuurlijk meer een persoonlijke keuze is. Wel is het zo dat TT navigatiesysteem duidelijk aangeeft welke inritten op een autostrade of welke rijvak te gebruiken. Wel is het mogelijk deze extra voor Garmin te downloaden.

De app van Garmin geeft via een belsignaal aan wanneer je een snelheidsovertreding begaat. De carkit van TomTom geeft de snelheid wel in het rood weer maar niet via een alarmsignaal.

Het gebruik van navigatieupdates is gratis bij Garmin terwijl men bij sommige toestellen van TOMTOM een jaarabonnement moet kopen voor het updaten van mappen en kaarten. Ook de informatie van flitscamera’s en infraroodcamera’s zijn gratis bij Garmin beschikbaar. Deze informatie is niet TOMTOM niet gratis en komt met een abonnement.

Garmin heeft een ’trip planner’ waarmee je op voorhand een route kunt uitstippelen en opslaan. Wel is het dan niet mogelijk om er een demo of een routebeschrijving van te krijgen. Bij TT is het dan net omgekeerd. Via de ‘Advanced planning’ modus is het mogelijk een route uit te stippelen via de IQ routes maar het is niet mogelijk om de route op te slagen. Wel kan je op die moment een demo bekijken en de routebeschrijving doorlezen.

Tijdens een proefrit kwamen we in de file terecht. Geen van beide toestellen gaf aan dat er een blokkade was. Maar na een 15 minuten gaven beiden toestellen de verkeersopstopping weer. Tijdens een andere proefrit want het de TOMTOM app die als eerste de verkeersopstopping opmerkte en een alternatieve route voorstelde.

navigatiemogelijkheden app
Instellingen app Tom2

Beide apps maken gebruik van Google local search voor het vinden van POI of beter points of interest. Bij Garmin is het niet mogelijk om beschikbare POI langsheen een route aan te geven terwijl dit bij TOMTOM wel het geval is. Bij de TT navigatieapp is het zelf mogelijk na te gaan op welke afstand de POI gelegen is van de route.

Wanneer het neerkomt op kaartkleuren, heb je bij Garmin maar een nacht- en dagkleur. Bij TomTom heb je meerdere opties waar men kan uit kiezen.

Een Garmin kan via bluetooth audio sturen terwijl dat via de TOMTOM app niet kan.

De instellingsvoorkeuren zijn het volgende:

De Garmin app: snellere tijd, kortere afstand, en Off-Road. Als u al begonnen met het berekenen van een route en u wilt de voorkeursinstelling veranderen, moet je terug naar het hoofdmenu: ga naar Instellingen, Navigatie, Route Voorkeuren. (De “Routevoorkeuren” selectie is klein en kan moeilijk in te stellen zijn wanneer in beweging.)

De TomTom app: Snelste, Eco Route, Kortste, Snelwegen vermijden, bochtige wegen, wandelroute, fietsroute en Limited Speed. U kunt het type van de route te wijzigen door te tikken op de kaart, “Route opties”, “zoek alternatief”, “Bereken Alternatieve”, kies de aard van de route. (Alle pictogrammen zijn vrij groot en gemakkelijk te raken.)

help en advanced planning
Menu Tom2

Hoewel zowel Garmin als TOMTOM een ‘help functie’ hebben wanneer dringende hulp nodig is, kan je via de app van TT meer informatie vergaren: via bel voor hulp (met hulpzin) of rij naar hulp. In het laatste geval krijg je informatie van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen, apothekers, dokters, dierenartsen en zo voorts.

Garmin biedt een summiere handleiding aan via de app. terwijl TT geen handleiding aanbiedt maar je doorverwijst naar de officiële website.

 

 

 

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."