Fietsroutes in GPX downloaden
TomTom (TT) vind ik persoonlijk een zeer goed merk maar is minder gespecialiseerd wanneer we spreken over het instellen van fiets- of wandelroutes. Daarvoor kan u beter een Garmin aanschaffen. Ik zelf heb een Tom Tom maar ik heb geen zin om voor elke andere activiteit buiten het autorijden om, een ander navigatietoestel aan te kopen. Ik wil mijn navigatietoestel dat ik gebruik in de wagen, eveneens kunnen gebruiken wanneer ik aan het fietsen ben of zelfs wanneer ik een wandelroute heb uitgestippeld. Uit ervaring weet ik dat het gebruik van Tom Tom voor wandelroutes gewoon onhaalbaar is. Ook al bestaat deze functie dat je GPS rekening houdt met wandel en fietsroutes, het is gewoon niet geschikt. Natuurlijk is je navigatie wel geschikt om van punt A naar punt B te fietsen wanneer men gebruikt maakt van de openbare weg. Maar we willen wat meer dan dat. Ik wil dus mijn GPS installeren op mijn fiets en er een leuke fietsroute aan koppelen zonder dat ik ergens knooppunten.
De oplossing is dat je een fiets- of wandelroute van een website haalt en je die op je Tom Tom systeem zet. Websites waar je fietsroutes kan downloaden zijn:
- www.fietsnet.be
- www.nederlandfietsland.nl
Zoals ik reeds verteld heb, staat Tom Tom niet bekend voor zijn fiets- en wandelnavigatie maar wel Garmin. Daarom zijn alle bestanden die je kan downloaden om in te voeren in je GPS, van het GPX formaat. Een formaat dat compatibel is met Garmin maar niet met TT. Dat is in principe geen probleem. Wanneer we dan een GPX bestand hebben, kunnen we deze omzetten naar een INT (itinerary) bestand dat wel compatibel is met TomTom. Hiervoor hebben we een programma nodig dat GPX omzet naar INT. Het resultaat van het INT-bestand is wel minder gedetailleerd dan bij een GPX-bestand. Toch deze kan je dan makkelijk herleiden via de functie ‘Reisplan‘ op je navigatie.
Programma’s: GPX omzetten naar INT
Er zijn verschillende programma’s op internet te vinden waarmee je GPX kan omzetten naar INT. Enkele daarvan zijn ‘Tyre‘, INT converter en de ‘Routeconverter‘. Met dit type converter kan je GPX tracks omzetten naar bestanden voor je GPS, iPhone, tablet of smartphone. Voor de routeconverter dien je wel minstens Java 6 geïnstalleerd te hebben.
Heb je het bestand omgezet, dan dien je deze via een USB kabel op te laden naar de gpx2itn folder van je navigatie. Kijk in de gebruikershandleiding hoe je dat het best doet.
Opgelet! Een Tom Tom heeft maximaal 50/100 waypoints afhankelijk van het type dat je hebt. Heb je er 100 dan worden er enkel 150/100 waypoints aangegeven. Via de INT converter is het mogelijk tijdens de omzetting de route nog steeds aan te passen. Je kan dan een aantal punten minder opgeven. Je GPX berekent dan de kortste of snelste route zoals je zelf in de instellingen hebt opgegeven. Een mogelijke oplossing is om dan verschillende splitbestanden te maken. Je moet dan wel telkens de routes één voor één opladen terwijl je aan het rijden bent.
Heb je het nieuwste Rider model van TT, dan kan deze wel de GPX bestanden lezen.
Via hoofdmenu > Reisplanner > Opties > Laad reisplan kan je de gewenste reisroute opladen vanuit het navigatiesysteem. Wijzig eveneens de instelling van snelste route naar fietsroutes:
- Kies in het hoofdmenu voor ‘Wijzig instellingen’.
- Ga naar Routeplanning en klik door naar Standaard routetype.
- Selecteer het gewenste routetype. Naast Wandelroute en Fietsroute heb je ook nog de keuze uit Kortste, Vermijd snelwegen, Beperkte snelheid, Eco-route en Kronkelende wegen.
.INT bestanden kunnen enkel opgeladen worden in TomTom Navigator 5, TomTom mobile 5, TomTom Go, TomTom Rider, TomTom One.
TOMTOM op fiets installeren
Je hebt nu een fietsroute op je TT geïnstalleerd! Het is nu tijd op je TT op je fiets te plaatsen. Hiervoor koop je fiets / motorfiets GPS Mount houder voor TomTom One V2, V3 3e 2e editie – zwart. De kostprijs bedraagt 6,60 euro wat dan nog meevalt vind ik. Met een simpele schroevendraaier heb je de mount houder zo op je fietsstuur geïnstalleerd. De GPS kan nu in alle richtingen gedraaid worden door het kogelgewricht. Goed voor maximale zichtbaarheid.
Ga je fietsen? Zorg dan steeds dat je een doorzichtige plastic zak bij de hand hebt. Bij regen kan je deze over je navigatiesysteem trekken en toch nog de route volgen. Je kan zo’n overtrek ook wel aankopen natuurlijk. Dat kost zo’n 10 euro.
TIP
We raden je toch aan om voor alle zekerheid de route in PDF formaat uit te printen en mee te nemen. Dikwijls is er slechte ontvangst in bosrijke omgeving. Daarnaast kan je misschien vergeten zijn je GPS volledig op te laden. Als deze uitvalt heb je nog altijd een back-up en dat is je route op papier. Vertrouw nooit 100% op digitale apparatuur wanneer je een trektocht maakt. Zorg steeds voor een map en kompas om makkelijk te navigeren wanneer de moderne apparatuur het laat afweten.
Voor je een grote tocht maakt, zou ik eerst het systeem eens uittesten en kijken of de TT inderdaad de opgegeven route volgt.