E-mail phishing via iTunes store

Ben je een Apple user en heb je een account op iTunes store? Daarbij heb je toevallig ooit de TomTom GPS via de Apple store gedownload? Dan is het best mogelijk dat je volgende phishing e-mails ontvangt.

TomTom en gebruikers opgelicht

Men heeft ons op de hoogte gesteld dat er e-mails in omloop zijn die zeker en vast onder oplichting kunnen geklasseerd worden. Voorbeelden zijn de zogenaamde e-mails afkomstig van Apple – iTunes store die je er aan herinneren dat je nog een openstaande rekening hebt die dringend moet betaald worden. Het betreft een factuur voor het downloaden van de TomTom West Europa map met een totaalbedrag van ongeveer 43 pond.

De scammers gebruiken het officiële logo van Apple en het factuur lijkt zeer hard op een gewoon factuur die je van iTunes store zou ontvangen.

“Your Apple ID was used to buy a iOS App ‘TomTom Europe’ from the App store

Het doel is eigenlijk dat de Apple gebruikers het annuleringsformulier aan de onderkant van de e-mail gaan gebruiken. Maar eigenlijk heb je dus geen openstaande rekening en is er ook niets gedownload.

Apple oplichting TomTom pishing

 

Om te kunnen annuleren dien je opnieuw je bankgegevens te verifiëren. En hier loopt het dus mis.

pishing invoice itunes store TomTom

Wanneer je effectief je bankgegevens geeft om zogezegd de aankoop te annuleren, dan zal het bedrag gegarandeerd groter zijn wat er van je rekening afgaat!Welke e-mails zijn Phishing?

Welke phishing kan je ontvangen:

1. E-mail berichten van iTunes store met bijhorende bijlages die moeten geopend worden. Deze kunnen heel gevaarlijk zijn. In sommige gevallen bevatten de bijlagen een soort van programma dat je je computer afsluit. Het enige wat je nog kan doen is een e-mail ontvangen waarin staat dat je geld dient te storten op een rekeningnummer om een code te ontvangen om je pc opnieuw te ontgrendelen.

-> Krijg je een herinnering via e-mail en je weet echt niet vanwaar deze herinnering komt, ook al ben je klant bij die partij. Ga dan eerst na bij je leverancier of je daadwerkelijk nog een openstaande rekening hebt.

Apple zal nooit via e-mail vragen achter bankgegevens, specifieke klantgegevens of paswoorden.

2. E-mail berichten die bankgegevens vragen: Je mag nooit maar dan ook NOOIT bankgegevens of paswoorden doorgeven via e-mail. Het maakt niet uit voor welke firma het is, zelfs niet voor de overheid. Altijd contact opnemen met de betrokken partij.

3. E-mail berichten die vragen om in te loggen op een andere website dan de leverancier. Gebruik nooit log-in gegevens van iTunes store op een andere website. Die data worden gegarandeerd bewaard en gebruikt.

Wanneer je zulke e-mails ontvangt, het document niet openen maar de mail doorsturen naar  reportphishing@apple.com.

Phishing?

Andere Phishing mails ontvangen? Laat het onze lezers weten! En stuur ons een reactie.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."