De omniumverzekering (België)

Met een omniumverzekering kan u de mogelijke schade aan uw voertuig verzekeren. Vergewis u ervan dat u aan een aantal voorwaarden en condities moet voldoen vooraleer u recht hebt tot deze schadevergoeding. De belangrijkste punten worden hier op een rij gezet.

De omnium

Naast de verplichte aansprakelijkheidsverzekering, is het soms aan te raden uw voertuig ook te verzekeren tegen mogelijke schade, zeker bij nieuwe voertuigen is dit interessant. Dit noemt men de omnium. Bij een eventueel ongeval betaalt uw omniumverzekering uw geleden schade terug. Spijtig genoeg zijn er door de wet geen minimumvoorwaarden voorop gesteld die bepalen welke condities de verzekeringsmaatschappijen moeten geven. Hierdoor bepaalt elke verzekeraar zelf de inhoud van de polisvoorwaarden waardoor het interessant wordt om verschillende polissen met elkaar te gaan vergelijken. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de omnium geen wettelijke verplichte verzekering is. In sommige gevallen is het wel mogelijk dat uw leasing of de financiële instelling u kan verplichten om een omnium af te sluiten.

Het voordeel van een omnium is, dat alle soorten risico’s in acht genomen worden waardoor (bijna) alle kosten aan uw voertuig – veroorzaakt door externe factoren – vergoed worden. Dit geldt ook wanneer u zelf in fout bent of wanneer u door toevalligheden een ongeval veroorzaakt (tegen een wild dier aanrijden). De onderhoud, mechanische defecten en vervanging van kapotte auto-onderdelen blijven natuurlijk wel voor rekening van de verzekeringsnemer en staan buiten de dekking van deze polis.

De kleine of volledige omniumverzekering

Er bestaan in principe twee mogelijkheden: een volledige of een kleine omnium.
Een volledige omnium omvat de volgende waarborgen:

  • glasbreuk
  • brand
  • natuurkrachten
  • diefstal
  • eigen schade

In een kleine omnium zitten de zelfde waarborgen behalve die van eigen schade.

In het onderdeel “eigen schade” zit meestal een vrijstelling of franchise verwerkt. Dit wil zeggen dat in bepaalde gevallen u een deel van de kosten, zelf moet opleggen en dus niet betaald wordt door de verzekeraar. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de catalogusprijs. Ander voorwaarden zijn een verhoging voor bestuurders jonger dan 23 jaar, een variabele vrijstelling enz.. Het is dus zeer belangrijk dat u nagaat welke vrijstelling of franchise in de polis is opgenomen. Deze zal variabel zijn naargelang de verzekeringsmaatschappij waar u aangesloten bent. Voor kleine schadegevallen is een omnium dus niet voordelig.

Sommige maatschappijen houden geen rekening met vrijstellingen maar dan betaalt u hoogstwaarschijnlijk meer voor uw omniumverzekering.

Waarborgen van een omnium

Eigen schade

Eigen schade houdt in:

  • ongeval waarbij in fout bent
  • tijdens een vluchtmisdrijf
  • vandalisme
  • totaal verlies
  • ongeval in betwisting

De herstelkosten worden altijd vastgesteld door een expertise.

Diefstal

Deze dekking houdt in dat de kosten worden vergoed bij:

  • diefstal van uw voertuig
  • beschadiging bij poging tot diefstal
  • gedeeltelijke diefstal

Let erop dat handtassen, GSM’s, laptops die in uw wagen zijn blijven liggen, bijna nooit vergoed worden bij diefstal. In bepaalde gevallen kan dit wel indien u een erkend antidiefstalsysteem in uw wagen heeft gemonteerd. Welk systeem dit hoeft te zijn, staat in de polis omvat meestal onder de vorm van een code. Denk er aan dat u na de diefstal wel dient te bewijzen dat u een erkend alarmsysteem had geïnstalleerd. Vraag daarom onmiddellijk na de installatie, een schriftelijke bevestiging van uw verzekeringsmaatschappij. Daar komt nog eens bovenop dat u de reservesleutels en de afstandsbediening van het alarmsysteem niet in de auto mag laten liggen. Indien u deze na de diefstal niet kan voorleggen, zal u in bepaalde gevallen door de polis niet gedekt zijn.

Geef nooit je autosleutels aan een onbekend persoon (zoals parkeerwachters en dergelijke meer). Indien deze persoon wegrijdt met uw wagen, wordt dit door de verzekeringsmaatschappij niet aanzien als diefstal mits je de sleutels aan deze persoon hebt overgedragen.

Vergeet ook niet binnen de 24 uur na vaststelling een klacht neer te leggen bij de politie. Ook dit kan invloed hebben op uw vergoeding.

Brand

In dit geval wordt de schade door brand, blikseminslag, kortsluiting en ontploffing door de maatschappij vergoed. Eventueel kunnen ook de kosten van het blussen vergoed worden maar dit is afhankelijk van omnium tot omnium. Schroeischade door sigaretten bijvoorbeeld, wordt niet vergoed.

Glasbreuk

Deze dekt alle ruiten van uw wagen; voorruit, achterruit, zijruiten en sunroof. Vergeet niet dat meeste verzekeringsmaatschappijen eisen dat u naar een vooropgesteld erkend glashersteller gaat. Dit staat vermeld in de polis.

Natuurkrachten

Deze vorm dekt schade aan uw voertuig veroorzaakt door o.a. storm, hagel, sneeuwdruk, aanrijding met dieren, neervallende rotsen, overstroming enz..

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."