Batterij TOMTOM laadt niet meer op

Gebruik je een TOMTOM als navigatietoestel maar laadt de batterij niet meer op? Dan hebben we hier enkele oplossingen die mogelijk een antwoord zijn op het probleem.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de batterij van je TOMTOM navigatietoestel niet meer laadt. Enkele van deze redenen geven we hieronder weer:

 1. De connectors van de kabel (oplader of USB kabel) zijn stuk.
 2. De connector van je TOMTOM toestel is stuk door het veelvuldig gebruik.
 3. De batterij zelf is stuk.
 4. Slechte connectie tussen batterij en toestel.
 5. Probleem met het toestel zelf

1. DE USB kabel is stuk (of andere oplaadkabels)

Door het veelvuldig gebruik is het best mogelijk dat de kabels zelf ergens stuk zijn. Meestal is dat aan de achterkant van de connector of de pinnetjes/plaatjes die in de connector zitten. Je krijgt dan het volgende:

Het lampje dat aangeeft dat de batterij oplaadt, flikkert continu bij beweging van de kabels.

Om het probleem te verhelpen, koop je een nieuwe oplaadkabel. Gebruik je dezelfde kabel om op te laden en te connecteren via de PC, dan is het best mogelijk dat je ook problemen hebt met het updaten of connecteren met TOMTOM HOME of MyDrive.

2. De connector van je TOMTOM toestel is stuk door het veelvuldig gebruik.

Niet alleen de kabels kunnen stuk gaan door ze veel te gebruiken. Ook de connector van je navigatiesysteem kan snel kapot gaan. Zeker wanneer je de kabel regelmatig aan en afsluit van het toestel.

De connector staat scheef en de pinnetjes zitten verbogen. De verlichting die aangeeft dat de batterij oplaadt, flikkert of brandt niet meer.

Ook een connector van een TOMTOM apparaat is nog makkelijk te bestellen en te vervangen. Maar net zoals bij het vervangen van de batterij kan je de garantie niet meer opeisen wanneer je andere mankementen aanbrengt of TOMTOM ziet dat er aan gesleuteld is.3. De batterij is stuk

Wanneer de batterij stuk is, zullen de volgende problemen optreden:

Bij het gebruik van een adapter, USB aansluiting of sigarettenaansluiting geeft het navigatietoestel weer dat het apparaat aan het opladen is: via groen lampje aan de bovenkant van het toestel + op het scherm van je TOMTOM apparaat. Wanneer je de oplaadkabels verwijderd, valt het toestel uit.

In dat geval is er maar één oplossing: de batterij vervangen. Dat kan je zelf doen door een batterij te bestellen en deze in je toestel te vervangen. >>> Lees meer over hoe een batterij te vervangen TOMTOM

Opgelet! Wanneer je iets mis doet, valt deze niet meer onder de garantie van je toestel. Heb je nog wel garantie, dan kan je het toestel beter binnen doen wij de winkelverkoper

4. Slechte connectie tussen batterij en toestel.

Soms krijgt een GPS heel wat te verduren: warmtewisselingen, shocken, continu gebruik en meer. Hierdoor kan de connectie tussen de batterij en de connector verbroken zijn. Dat kan bijvoorbeeld voorvallen door de connector van het toestel te verbuigen waardoor de soldeerconnecties gebroken worden. Of door shocken kunnen de kabeltjes in het toestel los komen te zitten.

Het batterijlampje flikkert zonder de oplaadkabels te bewegen. Er zijn periodes dat de batterij oplaadt en soms niet. In de slechtste gevallen laadt de batterij niet meer op.   

Valt het apparaat buiten de garantie, dan kan je trachten het probleem zelf op te lossen door het toestel te openen en de connector met de gebroken soldeerpunten opnieuw vast te solderen. Controleer alle kabeltjes op ze nog goed vast zitten aan de connector en de batterij zelf.

5. Probleem met het toestel zelf

Het probleem kan even goed bij het toestel zelf liggen. Bijvoorbeeld wanneer je de TOMTOM al lang niet meer gebruikt hebt. Dan kan de batterij na verloop stuk gaan. Maar wanneer het toestel nog vrij recent is en bovenstaande problemen zijn niet opgetreden, dan kan het een productiefout zijn van TOMTOM zelf.

In bepaalde gevallen is het mogelijk dat het toestel zich wel oplaadt via de USB kabel via de PC maar niet via de sigarettenaansluiting in de auto. Mogelijk laadt de batterij helemaal niet op ook al is het een nieuw apparaat.

Op dat moment is er maar één keuze, terug naar de winkel waar je de GPS gekocht hebt. Onder garantie wordt deze hersteld of krijg je een nieuw toestel.

Lees ook volgende artikels: 

 1. Navigatie start niet op!
 2. Hoe verbind ik TOMTOM met de PC?
 3. Veel voorkomende problemen
 4. Storingen en technische problemen, contactinfo TOMTOM

Vind ook meer informatie op het discussieforum van TOMTOM zelf.

Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

17 reacties op “Batterij TOMTOM laadt niet meer op”

 1. Mijn batterij van mijn TT laadt niet meer op. HEt ligt niet aan de kabel en ik van binnen lijkt hij ook nog in orde.Ik weet niet wat het nog kan zijn.

 2. Miss is de batterij toch gewoon stuk Miriam. Ga naar een elektro winkel en laat dit even controleren. Zij kunnen uitmaken of de batterij daadwerkelijk stuk is of niet.

 3. Ik heb een TomTom6100 deze is terug geweest naar TT omdat hij de kaarten niet meer lade. Er bleek niets aan de hand en ik kreeg een opgeladen TT terug. Later bleek het sd kaartje het probleem te zijn maar dat terzijde. Ik heb nu al weer enkele keren geprobeerd om de batterij op te laden omdat die wel moet werken (kreeg hem immers opgeladen weer terug) maar het lukt niet. Gebruik een officiële TT stekker die zowel in het stopcontact als in de sigarentenaansterker gebruikt kan worden. worden. Ook als hij in de auto aangesloten zit laadt hij niet op. Ook niet rechtstreeks in de computer.
  Wat kan ik nog proberen?

 4. Hoi, ik heb in mijn Alfa Mito een TomTom Blue&me met een houder/oplader voor op/in het dashboard. Sinds is enige tijd merk ik dat hij (periodiek) niet meer wordt opgeladen.. nu zelfs helemaal niet meer, waardoor mijn apparaat na activeren via de ‘aanknop’ (ipv automatisch opstarten zodra het contact van de auto wordt geactiveerd) na een paar seconde automatisch afsluit.
  Is het probleem een slechte aansluiting of iets anders …….? Hij is nu in ieder geval onbruikbaar.
  Voor de duidelijkheid hij is nog geen twee jaar oud.

 5. Ik heb hetzelfde probleem met mijn TomTom 6000. Ik dacht dat het aan de batterij lag, en heb een nieuwe batterij gekocht en geplaatst (niet evident). In het begin leek alles normaal, maar nu laadt het toestel blijkbaar niet meer op noch in de lader noch via de USB kabel aan de computer. HEt toestel sluit af met ‘batterij leeg. Spaarstand wordt ingeschakeld’. De kabels zullen wel ok zijn, want als ik het toestel aan de computer aansluit, wil TomTom precies opstarten, maar het lukt hem niet. Wat kan de oorzaak zijn ?

 6. ik heb een tomtom via 135 gekocht via Groupon. Die doet nu helemaal niets meer. Weet iemand wat de oorzaak kan zijn?

 7. Dag Krikke,

  Goede vraag. Ik ga hiervoor een artikel schrijven waar men apparaten kan laten herstellen. Je zal het artikel weldra op deze website vinden.

 8. Bedankt, het problem is inmiddels opgelost, bleak de usb connector te zijn van de aansluitkabel. Jan de Haan

 9. Ik heb het scherm vervangen van mijn tomtom, dat is prima gelukt! Door vallen was het oude scherm beschadigd. Echter: hij laadt nu wel op via het lichtnet, maar niet meer in de auto via de lader?

 10. Pieta Schalkers

  Mijn tomtom laadt wel op via de computer maar in de auto is het apparaat in weinig secondes dood. Ik heb al gevarieerd met meerdere kabels en sigaret aansluitingen. Mijn nieuwe Tomtom doet het wel in het sigarettencontact. Geen idee wat ik nu nog kan doen. De 6 april update is me via de computer nog wel gelukt.

 11. Ik heb een TomTom Via 62 gekocht augustus 2017. Ik gebruik het in mijn kampeerauto en heb sinds juni dit jaar daar veel problemen mee. Tijdens het navigeren stopt de navigatie en het apparaat reageert helemaal niet, terwijl het beeld wel blijft staan. Nadat ik een RESET en Terugzetten naar de fabriek instellingen heb uitgevoerde, bleven de problemen onopgelost. Ik kwam er achter dat de batterij -als het apparaat uit of stand-by – niet meer oplaadt. Als het apparaat aan staat wordt de batterij wel opgeladen. Kabels en aansluitingen zijn doorgemeten en in orde gevonden. Hoe kan ik deze TT Via 62, die weinig is gebruikt naar TOMTOM voor reparatie sturen?

 12. Ik heb een TT via 52 van 2016. Het apparaat is voor dagelijks gebruik. Nu valt deze tijdens gebruik uit. Ik krijg geen melding dat de batterij leeg is, maar gaat gewoon uit.
  Daarna gaat het apparaat tijdens het opnieuw opstarten weer uit.
  Soms doet ie het weer wel.
  Wat is er stuk??

 13. Mijn TomTom Start 25( bijna 2jaar) geeft telkens aan dat hij aan de PC moet voor updaten.Doe ik dat dan geeft pc aan dat alles al geüpdatet is. Vreemd toch ? Wat kan het zijn?
  Groet, Mario

 14. na de laatste update vorigjaar zomer laat mijn tt G0 51 niet meer op niet in auto,computer en netstroom .
  als ik stekertje acht tt er uit haal zie je wel dat hij heeft geladen maar na enkele sec zie je een rode batterij en valt hij uit.
  heel raar kan iemand mij helpen wat dit kan zijn.
  ik heb het volgende al gedaan
  gerest maar dit hielp niet .
  nieuw kabeltje hielp ook niet
  nog maal ge update .
  nieuwe kaart ge installeert op externe sd kaart ook zonder resultaat.

 15. Hoi ik en mijn zwager hebben ook een via 62 gekocht alle bij tegelijk ,het is een regelrechte ramp als de accu bij alle bij opgeladen zijn zijn ze zonder gebruik na een dag leeg , het lig niet aan het snoer of kabel (GROTE ONZIN) ik en mijn zwager hebben alle bij dezelfde problemen het is gewoon een mismaakt model. Voor ons kan TomTom de pot op De batterij is altijd leeg andere woorden ken hij niet
  CJFikke Borculo altijd TomTom gehad. Wat een afgang

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mobiele versie afsluiten