Autobanden: Welke zijn de beste kwaliteit zomerbanden?
Autobanden: Types en merken
Als consument weten wij weinig af van de autobanden die onze garagist op onze wagen plaatst. Maar eigenlijk kunnen er grote verschillen opgemerkt worden tussen de merken zomerbanden. Enkele bekende merken van zomerbanden zijn: Michelin, Continental, Uniroyal, Bridgestone, Nokian, Syron, Dunlop, Kenda en Wanli en nog vele anderen.
In principe kunnen we 2 type banden onderscheiden:
- 205/55 R 16 W = courante autoband voor monovolumes en gezinswagens
- 185/60 R 14 H = courante autoband voor stadswagens en kleine gezinswagens
Maar nu weten we natuurlijk nog altijd niet wat deze codes betekenen. Hieronder geven we de legende aan om de codes op autobanden te ontcijferen? We gebruiken hiervoor de code 185/60 R 14 H
185 = Breedte band mm
60 = Verhouding% hoogte/breedte
R = Radiaalbanden
14 = Buitendiameter velg
88 = Beladingsindex
H = Snelheidsindex
Wanneer banden vervangen
Het is belangrijk dat u de profielen van uw banden in het oog houdt zodat u weet wanneer deze te vervangen. Wanneer banden vervangen? De diepte van het profiel mag niet kleiner zijn dan 1,6 mm. Dit kan je zelf nagaan door middel van een eenvoudig apparaatje nl. een profieldieptemeter en is een indicator voor het slijtagepercentage.
Wanneer u zwaar beladen bent, is het aantal aangeraden om uw bandenspanning te verhogen voor beter rijgedrag en minder slijtage.
Beter de banden iets harder opgepompt in plaats van een te lage bandenspanning. Met de juiste bandenspanning gaan uw banden langer mee en helpen ze het verbruik optimaal te benutten.
De autobanden kwaliteit bepaalt in grote mate het slijtpercentage en het brandstofverbruik.
Kwaliteit van autobanden
De kwaliteit van autobanden wordt bepaald door:
- het weggedrag van zowel onder droge als natte omstandigheden
- slijtage van de banden
-
brandstofverbruik
- lawaai
- Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK)
Verschillende studies van Test-Aankoop hebben uitgewezen dat voor de 185/60 R14 banden de Michelin – Energy Saver de beste uit de test kwamen. Deze hebben een veel langere levensduur dan andere banden en bevatten geen schadelijke PAK’s. Daarbij is de prijs voor aankoop niet duurder als voor gelijkaardige merken. Eveneens vertaalt de rolweerstand van de banden zich om naar een verminderde brandstofverbruik van 0,40 liter per 100 km. Geen enkel ander bandenmerk kan dit evenaren.
Andere bandenmerken die eveneens een hoge scoren kregen zijn: Continental – PremiumContact 2, Bridgestone – Turanza ER300 en Uniroyal – Rain expert.
Voor de 205/55 R16 dient Michelin plaats te maken voor de Goodyear – OptiGrip. Deze autobanden hebben een iets langere levensduur als de Michelins en zijn dus beter geschikt voor zwaarder vervoer. De Michelin – Primacy HP komt op de twee plaats. Volgers zijn Nokian Z G2, Bridgestone Turanza ER300 en Dunlop – SP Sport Fastresponse.
De autobanden die echt gevaarlijk zijn en van Test-Aankoop een slechte score gekregen hebben zijn: Kenda Komet SPT-1 en Wanli S1032M+S voor de stadswagen en kleine gezinswagen. Met deze autobanden begeeft u zich beter niet op een nat wegdek.