Auto starten met draagbare jumpstarter

In een vorig artikel heb ik reeds uitvoerig besproken hoe je een platte batterij terug kan opladen door middel van startkabels. Maar als je op veilig wilt spelen, dan is een draagbare jumpstarter geen overbodige luxe. Wat is een jumpstarter?

Een jumpstarter is een draagbaar toestel dat in korte tijd, een hoge startstroom kan leveren. Je hebt jumpstarters in verschillende formaten en modellen. Een zeer klein model is bijvoorbeeld de jumstarter van ‘Bestek‘. Met dit toestel kan je een auto 20 keren starten vanuit één enkele oplaadbeurt. Natuurlijk kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld een batterij van een moto op te laden.

Bestek autostarterDe Bestek Jumpstarter komt met de starter zelf, USB kabels (voor het opladen van je iPhone), kleine startkabels, een oplader (+auto), verschillende connectoren voor toestellen op te laden en een handig tasje om alles in op te bergen. De starter zelf heeft ook nog een led licht om noodsignalen te kunnen sturen of gewoon om in het donker te werken.

Hoe je auto starten met de jumpstarter?

We bespreken we werking van de kleine jumpstarter zoals hierboven beschreven. De starter heeft in principe 3 indicatielampjes. Wanneer niet alle 3 lampjes branden, mag je het toestel niet gebruiken voor het opladen van de autobatterij.

Steek de connector met startkabels in de jumpstarter. Zorg er voor dat net met autostartkabels, dat de klemmen elkaar niet raken.

Verbind de rode startkabel met de rode (+ pool) autokabel. Vervolgens de zwarte startkabel met de zwarte autokabel.

Druk nu op de stroomknop van de jumpstarter.

Probeer de wagen te starten.

Wanneer de wagen draait, koppel de jumpstarter los en laat de motor enkele minuten draaien.Auto starten met andere batterij

Heb je geen startkabels of jumpstarter bij? Dan is er in noodgevallen nog altijd een mogelijkheid om je wagen toch gestart te krijgen. Bijvoorbeeld door de 12V batterij te gebruiken van een boormachine. Hoe gaan we te werk?

Met tape plakken we aan de contactpunten een vijs die zal zorgen voor de elektrische geleiding van stroom.

Connecteer de startkabels aan de 12V batterij.

Connecteer vervolgens de startkabels aan de autobatterij.

Wacht ongeveer een 10 minuten en probeer dan de auto te starten.

Wanneer de auto gestart is, verwijder dan de kabels eerst op de autobatterij en dan op de 12V batterij.

Let wel op, dit doe je enkel in noodgevallen. Het kan de batterij van je boormachine stuk maken.

Lees ook het artikel => Hoe startkabels gebruiken?

Beste jumpstarters

Er zijn heel wat jumpstarters op de markt. Maar welke worden als goed of degelijk beschouwd? Hier geef ik een top 5 lijstje hoewel er natuurlijk nog andere goede merken zijn.

  • Shumacher Pro series 2200
  • Clore JNC660 Jump-N-Carry
  • Allstart 555 Camo Pro pac
  • Noco genius Boost GB 20
  • Jump-N-carry JNCAIR (+ luchtgenerator)
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."