Alles over lifetime kaartupdates!
Wat zijn lifetime kaartupdates?
Zoals de naam doet vermoeden zijn lifetime kaartupdates downloads die ervoor zorgen dat de kaarten van je GPS-toestel altijd de recentst bekende informatie gebruiken. Hierdoor hoef je niet altijd zelf je navigatiesysteem te updaten om niet langer de weg kwijt te raken. Bijkomend hebben reguliere kaartupdates een redelijk duur prijskaartje. Gemiddeld is het nodig om je GPS viermaal per jaar te updaten. Een update van bekende, degelijke merken kost al gauw zo’n € 60 per keer dat je je toestel bijwerkt. Eenmalig lifetime kaartupdates downloaden voor een prijs die inbegrepen is in de aankoopprijs van je navigatiesysteem lijkt dan ook een aanlokkelijk alternatief.
Zijn deze updates echt eeuwigdurend?
Het vooruitzicht dat je maar één keer hoeft te betalen voor het bijwerken van de kaarten van je navigatiesysteem lijkt aanlokkelijk. Helaas betekent de term lifetime updates niet echt dat je voor eeuwig en altijd het recht hebt om de nieuwste updates van alle kaarten in je GPS te downloaden. Wat wordt er dan wel bedoeld met lifetime kaartupdates? Praktisch gezien komt het erop neer dat de producent van je navigatiesysteem je van updates en verbeteringen voorziet, zolang je GPS-toestel ondersteund wordt door de fabrikant. Hoelang dit het geval is, is in grote mate afhankelijk van de fabrikant van je navigatiesysteem. In dit artikel vertellen we je er meer over!
Zijn lifetime kaartupdates de moeite waard?
Onderzoek naar deze updates geeft doorgaans geruststellende resultaten. Door de jaren heen kwamen er diverse navigatiesystemen op de markt. Tot op vandaag worden de meeste deze GPS-toestellen nog steeds ondersteund door de producenten ervan. Al deze merken bieden dus nog altijd lifetime kaartupdates aan. In 2011 kwamen de eerste lifetime kaartupdates op de markt. Ook vele van deze allereerste GPS-systemen met een dergelijke service worden vandaag in 2020 nog steeds bijgewerkt en ondersteund. Doemdenken heeft dus momenteel geen enkele zin. Lifetime kaartupdates zijn wel degelijk voordelig en de moeite waard. Dit is zeker het geval als je de lage meerkost ervan vergelijkt met de relatief hoge prijs die je betaalt voor een eenmalige update.
Lifetime kaartupdate: dan toch niet levenslang?
Een lifetime kaartupdate kun je het best vergelijken met een abonnement dat je afsluit voor de duur van de technische ondersteuning van je GPS-apparaat. Hoewel vele navigatiesystemen nog altijd ondersteund worden, zijn er al toestellen bekend die niet langer ondersteund worden. TomTom Start is een voorbeeld van een dergelijk navigatiesysteem. Andere toestellen die niet meer volledig ondersteund worden zijn bepaalde modellen van TomTom Go-, One-, XL-, XXL- en VIA. Je kunt deze nog wel gebruiken, maar omdat de fabrikant het toestel technisch niet langer ondersteunt, zijn de kaarten in het apparaat niet meer zo precies. Het systeem is nog wel bruikbaar, maar niet langer voor 100% betrouwbaar. De praktijk is evenwel niet zo zwart-wit. Een aantal regionale kaartgegevens worden nog wel bijgewerkt. Nieuwe kaarten kunnen niet gedownload worden. Als reden voor het niet meer volledig ondersteunen van deze GPS-toestellen geeft de fabrikant op dat oudere toestellen niet meer compatibel zijn met de vernieuwde software. Dit fenomeen kun je het best vergelijken met het besturingssysteem van een oudere pc of tablet die een nieuw programma of app niet aankan.
Welk navigatiesysteem biedt de beste lifetime kaartupdates?
De bovenstaande voorbeelden bewijzen het: of je echt van lifetime kaartupdates kunt genieten, hangt af van diverse factoren: het model van je GPS en de service van de fabrikant. Behalve TomTom bestaan er verschillende andere producenten. Mio en Garmin zijn twee andere grote spelers. We vergelijken alle drie de merken.
TomTom
In plaats van te blijven stilstaan bij de modellen die niet meer ondersteund worden m.b.t. lifetime kaartupdates is het beter een lijst te geven van de apparaten die de nieuwste kaarten wel aanbieden. De nieuwste navigatiesystemen van TomTom bieden allemaal lifetime updates aan voor Europa. Wereldwijd krijg je updates via TomTom Lifetime World Maps. Deze mag je verwachten bij de modellen TomTom Go 520, 620, 5200 en 6200. Hierbij is ook flitser en reguliere verkeersinformatie inbegrepen. Updates zijn mogelijk via pc of wifi. TomTom geeft bijkomend een definitie van lifetime mee: hiermee wordt bedoeld de periode zolang er services voor je GPS-toestel leverbaar zijn. Hierin begrepen zijn: software-updates, accessoires, diensten en content.
Mio
De lifetime kaartupdates van Mio komen vier keer per jaar uit. Ook dit merk biedt verkeersinformatie en vertelt je waar je flitsers mag verwachten. Voor de lifetime kaartupdates is Mio afhankelijk van een externe leverancier. Wanneer deze partner geen kaarten meer kan leveren houden de lifetime kaartgegevens op.
Garmin
Dit vertrouwde merk levert lifetime kaartupdates standaard bij bijna al zijn GPS-apparaten. Deze staan bekend onder de naam nüMaps Lifetime. Deze updates ontvang je maximaal 3 keer per jaar en kosten € 89. Van deze aanpassingen kun je genieten zolang je toestel technisch in staat is om deze verbeteringen te verwerken. Soms zijn kleine herstellingen nodig om je levenslange updates te kunnen blijven ontvangen. Indien het over grotere reparaties gaat, is je GPS-apparaat niet meer geschikt om lifetime kaartgegevens te ontvangen. Hierbij is het eveneens van belang om te weten dat het noodzakelijk is om je navigatiesysteem regelmatig te gebruiken. Van zodra je het in een periode van twee jaar niet hebt gebruikt, gaat deze producent ervan uit dat het GPS-toestel niet meer actief is. Op dat moment ontvang je ook geen lifetime kaartgegevens meer!
Lifetime kaartupdates voor ingebouwde navigatiesystemen
Diverse automerken bieden lifetime kaartupdates voor ingebouwde navigatiesystemen aan. We zetten enkele bekende merken hieronder op een rij:
Merken | Voorwaarden |
BMW Professional | 4 automatische updates gedurende 3 jaar |
Peugeot en Citroën: Connect Nav | Lifetime kaartupdates gedurende 4 jaar. Bij Citroën gebeurt dit gratis indien je kiest voor een update uitgevoerd door een dealer. |
Kia LG Nav | Gratis kaartupdates gedurende 6 jaar indien je een nieuwe wagen kocht met een ingebouwd LG navigatiesysteem. |
Ford, Mercedes en Opel | Deze merken werken met een navigatiesysteem van een externe partner en geven geen gegevens vrij over lifetime kaartupdates. |
Audi: MMI Plus | 5 gratis updates, per 6 maanden te updaten |
Dacia Media Nav Evolution | 1 gratis kaartupdate na 90 dagen. Nadien enkel betalend! |
Volvo: Sensus Navigation. | Kaartupdates beschikbaar tot 2025 onder de naam Lifetime Mapcare TM. Regioverschillen mogelijk! Gegevens worden 2 tot 12 kaar per jaar vernieuwd! |
Toyota: Touch 2 met Go Plus | 3 jaar gratis updates van kaartgegevens! Hoe dikwijls is niet aangegeven. |
Volkswagen: Discover Media Pro | Dit is het SLS systeem. Kaartupdates beschikbaar tot 5 jaar na de afloop van de productie van dit systeem. |
Tweedehandstoestellen
Of een lifetime kaartupdate ook verdergezet wordt indien je een tweedehandstoestel koopt, is niet altijd zeker. Dit is afhankelijk van het merk en de leeftijd van het navigatiesysteem. Als je een vrij nieuw apparaat overneemt, dan loopt de lifetime kaartupdate vaak door. Dit is evenwel niet het geval bij alle merken. Steek dus zeker je licht op wanneer je een tweedehands-GPS koopt!
Besluit:
Hoewel lifetime kaartupdates niet zo eeuwigdurend zijn als de naam doet vermoeden, zijn ze zeer zeker een eenmalige investering waard. Behalve voor losse navigatiesystemen bestaan deze soort van kaartaanpassingen ook voor ingebouwde GPS-toestellen.
Bron: