Navigatie resetten: soft of hard

Navigatie resetten

In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat je navigatiesysteem vast hangt, niet meer degelijk opstart, geen juiste gegevens meer doorstuurt, continu herberekenen van routes, in een ander land routes aan het aangeven is etc.. Je kan het bijna niet zo gek bedenken. Zelf heb ik eens voorgehad dat mijn GPS automatisch tijdens het autorijden versprongen was naar een onbekend adres in Londen waar ik nog nooit geweest was. Het op en af zetten van mijn TomTom haalde niets uit.  Op dat moment zijn er eigenlijk 2 zaken die je kan doen:

 • Soft reset
 • Hard reset (terugzetten naar fabrieksinstellingen)
Navigatie resetten: soft

Jouw TomTom resetten
On/OFF: Soft Reset

Dit is de minst drastische maatregel die u kan toepassen op uw navigatie. Bij een soft reset gaan er geen gegevens verloren. Wat wel verloren kan gaan is de instelling van de tijdszone.

Werkwijze 1: Houd de ON/OFF toets ingedrukt tot de het toestel uitspringt. Houd de toets ongeveer een 20-30 seconden ingedrukt tot het toestel weer automatisch opstart.

De werkwijze kan per toestel verschillen. Je vindt dit altijd terug in je navigatiehandleiding.

Werkwijze 2: Bij de meeste navigatietoestellen is er een ingebouwde resetknop. Dit is een zeer kleine opening van om en bij de 2 mm. Zoek in de handleiding op waar deze zich bevindt.

Voor alle veiligheid verwijder je de SD kaart wanneer er eentje in je toestel zit.

Met behulp van een rechtgebogen paperclip of een ander langwerpig dun niet scherp voorwerp, de resetknop 20 – 30 seconden ingedrukt houden.

Wanneer er geen verbetering is, zal je je navigatie moeten terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Schakel het apparaat opnieuw aan door enkele seconden de ON/OFF toets ingedrukt te houden.
Plaats de SD kaart terug in je navigatietoestel.

Navigatie resetten: hard

Wanneer je toestel onbruikbaar blijft en het gewoon resetten geen nut heeft gehad, kunnen we de Tom2 ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Opgelet! Bij het uitvoeren van zulke update gaan alle instellingen en data verloren. Dit geldt ook voor contactgegevens, favoriete adressen, plaatsbestemmingen en recente bestemmingen. Wanneer u recente updates en kaarten heeft aangekocht, kunnen deze afhankelijk van het apparaat ook volledig van je navigatie verdwijnen.

Zorg er dus voor dat je alle data die je nog nodig hebt, op voorhand ergens noteert of maak een back-up van jouw TomTom die je eventueel erna opnieuw kan installeren.

Werkwijze:

1. Zet het navigatie apparaat aan via de ON/OFF toets wanneer dit nog niet gebeurd is.

2. Ga naar Settings – >Kies voor Verander voorkeuren (Change Preferences). Daar vindt men de knop Fabrieksinstellingen (Reset Factory Settings). Wanneer men de knop niet ziet staan srcolt men verder tot men deze functie tegen komt of klik ‘weergeven alle functies’.

3. Druk op de knop Fabrieksinstellingen en je navigatie wordt nu volledig geherprogrammeerd naar de oorspronkelijke instellingen en data zoals je deze oorspronkelijk aangekocht had.

Fabrieksinstellingen TomTom
Fabrieksinstellingen TomTom: Hard reset
Opgelet! Sommige van bovenstaande fouten kunnen optreden door een probleem in de TomTom software. Probeer altijd eerst de software van uw TomTom opnieuw te herinstalleren en kijk of het probleem opgelost is.Opgelet! U kan eventueel een vroegere back-up herinstalleren waardoor het probleem kan verholpen zijn. Neemt men pas een back-up op het moment dat er fouten optreden? Dan is het mogelijk dat men deze fouten opnieuw op het toestel installeert.
Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

30 reacties op “Navigatie resetten: soft of hard”

 1. Het GPS signaal valt inderdaad weg wanneer je in tunnels, onder een brug of zelfs onder een dik bladerdek rijdt. Onder zeer slechte weersomstandigheden kan je dat ook voorhebben.
  Is dat niet het probleem? Als dat regelmatig gebeurd, is daar niet veel aan te doen vrees ik. In die zin dat je hem kan laten repareren maar je bent dan minstens 100 – 150 euro kwijt.

 2. Ik heb een tomtom versie : one 14644 canada 310. Is het mogelijk om via mijn pc de gps nog te voorzien van de actule gegevens voor navigatie.Hoe moet ik dat doen?

 3. Ik heb een tomtom xl one. Zie geen harde reset mogelijkheid.
  Bij mij blijft het startscherm hangen op Doorgaan waarop geen reactive meer volgt.
  Kan hem wel op de PC aansluiten en een Update doen.
  Bij het aansluiten geeft Windows aan dat de schijf niet goed is, dus een repair is nodig…
  Maar dat meldt deze al jaren.
  Soft-reset helpt dus niet.

 4. MAGDA VAN LANCKER

  Handig, een hard reset waarbij je uw toestel moet aanzetten….
  Mijn gps doet NIKS meer sinds ik hem gisteren (op correcte wijze) een update gegeven heb. Zwart scherm en wil niet meer aan. Zelfs een soft reset doet niks

 5. MAGDA VAN LANCKER

  nog vergeten: t gaat om een GO 910 en de (gratis inbegrepen in gekochte updates) update was voor west Europa

 6. Was de update volledig uitgevoerd en zonder problemen? Kan je zien of de TT nog oplaadt? Als de TT update degelijk was uitgevoerd en het werkte, dan is er nu iets anders aan de hand wat niets met de update te maken heeft. Gaf hij toen al problemen dan is er iets mis met de software (kijk altijd na op het toestel compatibel is met de update) of had je niet genoeg geheugen op de kaart waardoor de update onderbroken is. Eventueel een backup terugplaatsen is de enige oplossing wanneer dat het probleem is. Voor andere andere oorzaken: zie http://navigatieupdate.com/navigatie-start-niet-op-zwart-scherm
  succes

 7. Denise Van de Velde

  Ik heb een TOMTOM XXL maar deze wijgerd op te starte!
  Een reset door aanknop te bedienen lukt niet.
  Is er een andere moglijkheid ?
  Met dank voor een spoedige reactie !

 8. Is de batterij niet plat? Steek hem eens in en kijk of het lampje brand. Zoniet laadt de batterij niet op en is er daar iets mis.

 9. Steek hem even in om op te laden. Als het lichtje niet brandt laadt hij niet op en is hij plat. Brand het lichtje niet, dan is er iets mis met de batterij.
  Blijft hij hangen op de software, dan mogelijk een back-up terugplaatsen.

 10. Hallo,
  ik heb ooit een TT pro 3100 van een bedrijf gekregen, maar deze is niet meer up to date.
  Toen ik via de TT site een update heb gedaan blijft de pro 3100 hangen.
  En restetten op de manier hoe de TT site aangeeft ,blijft het wel 5 uur dat ie aangeeft op TT mydrive connect dat ie het systeem aan het herstellen is, terwijl er volgens de site 5-30 min voor staat!
  Om via de pro 3100, via de instellingen op fabrieksinstellingen te ztten, heb ik maar niet gedaan, omdat je dan een activeringscode moet invoeren en dat heb ik dus niet.
  Hebben jullie hier een oplossing voor?
  Met vriendelijke groet,
  William
  Alvast bedankt.

 11. Alles geprobeert met de Tom Tom haalt geen satelliet ontvangst binnen batterij is goed alles gisteren geupdate en was/deed normaal. Harde reset gedaan en een zachte niks helpt..
  Geeft aan wacht op bruikbaar GPS signaal. Geheugen is nog lang niet vol.
  graag uw reactie.

 12. Daar is al eens een antwoord op gegeven. Probeer het even op te zoeken. Mogelijke oorzaken zijn:
  *thermisch glas auto (houdt satelietverbindingen tegen)
  *slecht weer
  *lange duurtijd wegens verre positie
  etc.

 13. mijn TomTom one 130 serie blijft op zwart, groenlampje brandwel, reageert niet op recet volgens site lukt niet.
  Batttery stuk? hoe weet ik of het nog zinvol is tomtom te laten repareren?

 14. al een tijdje gebruikte ik mio, dacht laat ik overstappen op tomtom.. die zal beter zijn, heb nu 2e h go live 820 europa , er is geen lives aan, niets werkt wat beloofd is bij de verkoop.en wat erop zit. gps ramp..en als je alles wat er op zit ook wilt hebben ben je een paar honderd verder.. flikker ik het toestel het raam uit..

 15. Mijn TT Go Live 1005 camper kan ik nog opstarten, daarna verschijnt het normale beginscherm maar opdrachten om te navigeren etc. voert hij niet uit, wieltje blijft draaien en uiteindelijk komt het startscherm weer in beeld. Batterij is geheel opgeladen. Heb de zachte en harde resetten uitgevoerd maar geeft geen verbetering te zien. Wat kan ik nog doen?

 16. Hallo,
  ik heb een tomtom rider 400. Het scherm lijkt wel op hol geslagen. Zonder dat ik het aanraak, springt ie steeds naar een ander scherm.
  Toestel is up-to-date en ik heb al een paar keer een reset geprobeerd via de aan/uit knop (als dat bij dit model kan).
  Weet je wat er aan de hand is?

 17. Een hard reset uitvoeren. Dat heeft mij al eens geholpen.

  Het touchscreen kan ook stuk zijn en dien je deze te laten repareren.

  Zeker ook niet met natte handen aankomen want an kan je soms ook dat effect hebben.

 18. Ik heb ook een TOM TOM hij heeft het altijd perfect gedaan,Echter sinds kort doet hij het niet dat wil zeggen hij geef steeds GPS singaal zoeken en dat gaat niet weg
  Wat kan ik doen,is hij defect of wat??

 19. Als ik mijn via62 aanzet krijg een oranje balk met “GEEN KAARTEN BESCHIKBAAR” installeer een kaart die je al hebt of ga naar de Tom Tom shop om een kaart te kopen.
  Deze mededeling heb ik gekregen bij het uploaden van een nieuwe kaart die voor mij beschikbaar was.Opstarten afzetten ik geraak niet meer in mijn eerste menu .Wat doe ik er mee ?

Reacties zijn uitgeschakeld.