Hoe het LCD scherm vervangen van uw navigatie?

Een reparatieklus bij Tom Tom kan een kostelijke zaak zijn. Maar wat als het nu zo simpel is dat u de reparatie van je LCD scherm makkelijk zelf kon doen?
LCD scherm vervangen

Garantie van je toestel

Er is wel één zaak dat we je moeten meedelen. Ga jezelf te werk om het LCD scherm te vervangen? Wanneer blijkt dat de reparatie niet gelukt is of je beschadigd andere zaken, dan vervalt de garantie voor reparatie bij Tom Tom. Opgelet dus. Wanneer je garantie loopt, kan je vragen of deze onder de garantie valt. Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom het LCD scherm van je navigatie stuk kan zijn. Heb je de GPS laten vallen en zit er een duidelijke barst is, dan kan je bijna zeker zijn dat de reparatie niet onder de garantie valt (tenzij je een uitgebreide verzekering genomen hebt).

Maar het is ook perfect mogelijk dat er gewoon slechte verbinding ontstaan is tussen je navigatie en het LCD scherm (bedrading, element doorgebrand enz.). In dat geval is de kans groot op reparatie onder garantie.

Herstelling

Het LCD scherm vervangen is kinderspel. De benodigdheden zijn:

 • klein technisch spateltje (dit kan je voor allerhande reparaties gebruiken, ideaal doe het zelfver)
 • Nieuw LCD scherm dat past op jouw TomTom

 

Rond het scherm van je navigatietoestel, zit een zwarte kader. Met behulp van het spateltje gaan we nu die kader loswringen. Wees voorzichtig dat je het toestel niet te bruut behandeld.

LCD scherm vervangen
Kader losmaken met spatel

 

Wanneer de kader los is, neem je deze uit het toestel. Door je toestel om te draaien, valt nu het LCD scherm gewoon uit het GPS toestel. Opgelet. Het LCD scherm zit nog vast aan de bedrading. Zorg dat je deze niet beschadigd. Maak de bedrading los met behulp van het spateltje. Dit doe je door de witte valve/ klep langs weerszijde open te klikken zodat de bedrading automatisch loskomt.

LCD scherm losmaken
LCD scherm losmaken GPS (TomTom XL)

Op het oude scherm staan nog een aantal gegevens genoteerd die je kan gebruiken om een nieuw LCD scherm aan te kopen. Je kan natuurlijk het LCD-scherm gewoon meenemen naar een elektronica handelszaak. Zij weten welk scherm er moest besteld worden. In bepaalde gevallen kunnen ze het LCD scherm op voorraad hebben.Het enige wat je nu moet doen is het nieuwe LCD scherm terug in de zwarte omkadering vastklikken. Wanneer deze goed aangedrukt is, kan je de bedrading terug aansluiten. Steek de bedrading onder de witte klep/valve en klik deze terug vast door zowel links als rechts op de witte valve/klep te drukken.

Steek het scherm met zwarte omkadering terug in het GPS toestel en klik deze vast. Proficiat! Je hebt het scherm van je Tom Tom zelf vervangen en kosten bespaard.

Het herstel kan voor elk toestel iets anders zijn maar de instructies zijn ongeveer hetzelfde.

Raphaella on Blogger
Raphaella
Zaakvoerder bij www.outspoken.be
Ik ben een schrijver in hart en nieren. Wetenschapper, auteur, websitebeheerder, vastgoedbediende, Herborist in de maak. Teksten nodig voor een website of magazine, dan kan je mij altijd contacteren.

"Glimlach naar je probleem dan laat het zich van de andere kant zien."

6 reacties op “Hoe het LCD scherm vervangen van uw navigatie?”

 1. hey,
  Hoeveel kost het voor de reparatie van een auto, namelijk een citroen C5 2008? Hoeveel kost het als ik een nieuwe display voor de navigatie wil?
  mvg miko

 2. Dat kan ik zeker niet vanbuiten zeggen Miko. Ik heb het even proberen op te zoeken maar niet gevonden. Bij een TT verdeler zal het stukken van mensen kosten. Ik heb volgende gevonden http://www.bercu.be/AutoElectrNL.htm of even naar een Citroen garage gaan een prijsofferte laten opmaken. Als ik van jou was, zou ik bij verschillende garages horen. Prijzen kunnen zeer uiteenlopen zijn met meer dan 100e verschil.

 3. Wat een gedoe een scherm kost al vlug 60€ plus als je tomtom al 2 jaar oud is moet je ook je accu vervangen, voor mij: koop een nieuwe is voor de lange termijn goedkoper

 4. Ook wij hebben de TomTom go6000 touchscreen vervangen. Alle stekkertjes weer voorzichtig en netjes aangesloten. Dit ging voorspoedig. Maar nu blijkt hij het nog niet te doen. Ik zag bij het kleine stekkertje wel een klein wit stickertje met opdruk en als je dit wilde verwijderen zou er ook een klein stukje geel folie loslaten. Dit zit beschermd boven een groen klein plaatje met contactpunten. Mijn man durfde dit niet te verwijderen.
  Zou dit juist wel de bedoeling zijn om deze ergens contact mee te laten maken?

Reacties zijn uitgeschakeld.